自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有條數學題好好玩,對數學有興趣的小朋友可以玩下。以下正方體有6面,請填上1-8,令每面正方形的4點相加都是相同的。

子爵府

回覆樓主:

其實你係咪想講你個仔好叻係愛因思坦果類? 如果你覺得係咪係囉

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

fishfish121 發表於 17-6-9 09:15
其實你係咪想講你個仔好叻係愛因思坦果類? 如果你覺得係咪係囉

我完全無咁諗過亦喺post講左
我只係唔識分辨
諗住上嚟問下大家意見
依家先知道原來k3已經要識四則計算
所以我唔會再諗咁多
⋆☆知足常樂

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我覺得K3識兩位數借位已很不錯啊

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-6-8 15:56
K3識三位,借位,叻仔bor!

我個仔未算咩數學天才,不過的確由細到大從來唔駛我粗心(考試從來唔溫我都未驚 ...

乜小一港同咁深嘅咩(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

開心吸收勳章

我家那位是他計數的思路與你不一樣,邏輯強,考數也不用溫書,我想這就是天份吧!

大宅

回覆樓主

個仔K2識乘法除法啦!乘數表都背左好耐,冇乜特別

首頁

尾頁

跳至