自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

子爵府

大廚勳章

大少拉 發表於 17-9-15 18:44
我依家仲未敢放佢自己行呀!好驚佢周圍走。。。。。義工姐姐話。比佢響籠1個星期。熟習環境再慢慢放佢出黎 ...

好呀,细佬我困籠大约三天左右有放佢在廳玩一陣,大约一星期左右 俾佢通屋走, 晚上佢自己會返入籠瞓, 兩個半月左右已經拆走個籠了。 不過我怕佢唔知走咗去邊,我有幫佢帶左有響鈴嘅頸帶, 方便容易搵到佢匿喺邊

水晶宮

回覆樓主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

bebepopo 發表於 17-9-15 18:51
大少拉,歡迎加入剷屎官行列
你主子好識擺甫士呀
...

佢依家瞓緊覺。。。

同之前抱佢時8卦樣同嗲豬樣。

大宅

我女女上月都領養了一隻小貓, 但帶回家時就有兩隻貓貓, 因領貓貓當日, 剩下最後一隻沒人領養, 因樣貌不討好 她帶走了自己領養的貓貓, 便會剩下一隻, 她不忍心便兩隻一併帶回家. 現在我一日要鏟4次屎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

張胡太太 發表於 17-9-15 18:54

好呀,细佬我困籠大约三天左右有放佢在廳玩一陣,大约一星 ...

十分之唔該你呀!

我就係諗緊初初點比佢響廳玩一陣。我驚佢跑走左我會矛左。佢3,4個月左右。會唔會太細個仔? 會百厭d呢?

我地係咪應該兩個人陪佢出黎玩一陣。等佢習慣d先比佢同屋行?

唔好意思。太多問題。 因為有時上網自己搵答案都係唔太清楚明白。。。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tsung 發表於 17-9-15 17:22
Well said!典型貓奴的心態

我隻一番黎已經唔捨得比佢入籠

子爵府

畀面勳章

大少拉 發表於 17-9-15 12:53
我家尋日黎左個新成員,一隻嗲嗲豬既唐貓貓,佢真係真係嗲到呢。。。。。。。我認知既貓貓係好cool既,但佢 ...

可愛呀

領養不棄養

翡翠宮

MM223 發表於 17-9-15 18:55
我女女上月都領養了一隻小貓, 但帶回家時就有兩隻貓貓, 因領貓貓當日, 剩下最後一隻沒人領養, 因樣貌 ...

嘩! 你好勁。

我今朝第1次。。。可能唔習慣。 真係有想嘔既感覺。。。。不過我會努力習慣一下既。可能佢一屙完。先咁大味。佢埋完貓沙應該會好d.

子爵府

大廚勳章

大少拉 發表於 17-9-15 19:00
十分之唔該你呀!

我就係諗緊初初點比佢響廳玩一陣。我驚佢跑走左我會矛左。佢3,4個月左右。會 ...

三、四個月 就一定會活潑啲好奇啲 佢哋動作好快架,基本上最初時你可以在一個範圍細啲嘅地方放佢出嚟玩,慢慢每日陪佢玩, 又俾佢探索下,好快就融入你地家中了

侯爵府

回覆樓主

翡翠宮

張胡太太 發表於 17-9-15 19:08
三、四個月 就一定會活潑啲好奇啲 佢哋動作好快架,基本上最初時你可以在一個範圍細啲嘅地方放佢出 ...

好呀!過多兩日試下先。 我圍個位陪佢一齊玩。慢慢等佢慣左再比大d既位佢。等佢慢慢習慣。真係唔該哂你呀!

仲有其他會員。多謝你地。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mcyw888 發表於 17-9-15 19:00
我隻一番黎已經唔捨得比佢入籠

自由自在仲開心

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

大少奶

男爵府

MM223 發表於 17-9-15 18:55
我女女上月都領養了一隻小貓, 但帶回家時就有兩隻貓貓, 因領貓貓當日, 剩下最後一隻沒人領養, 因樣貌 ...

你囡囡做得好啱呀,因為我之前都係領1隻(係成貓)之後熟左發覺得佢一隻好悶,所以養左2個月後已經決定再領一隻陪佢,因為甘樣加貓通常舊貓會fee新貓所以要先困左新貓要等舊貓吾fee佢接受佢才可以放佢出黎,磨合需要時間,所以一次過領2隻就冇呢個煩惱而且佢地感情會更好tim, 我覺得養貓其實3-4隻係最好因為佢地會一齊玩吾怕悶,追黎追去好開心㗎(emoji)

男爵府

大少拉 發表於 17-9-15 18:53
多謝你呀! 咁我想問。放行時大約放幾多時間? 初初由佢行幾耐? 同埋點先可以唔比佢接近大門口? 我會封 ...

可以先先大約1個鐘,每日加d,買d貓棒同佢玩可以快d熟落,你隻貓貓甘乖肯定幾日已經吾洗困,由佢自由出入打開籠,等佢自己出入去廁所,加油(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

支持

大宅

回覆 tracy668899 的帖子

係呀!阿女就係在領貓貓時,看到兩隻貓貓玩得好開心, 也很親密. 便不忍心只帶走一隻, 阿女還叫我不要偏心兩隻都要錫, 現在在家兩隻貓貓也很開心, 經常要黏住一起, 有時去廁所都會一齊

男爵府

回覆樓主

恭喜您加入貓奴camp, 貓豬係咪仲係kitten? 記得要多飲水,可以買個water fountain. 祝福

男爵府

MM223 發表於 17-9-15 20:38
回覆 tracy668899 的帖子

係呀!阿女就係在領貓貓時,看到兩隻貓貓玩得好開心, 也很親密. 便不忍心只帶走一 ...

太好啦甘fd, 真係好多謝你同囡囡比個溫暖既家佢地,太幸福了

首頁
56789...10

尾頁

跳至