自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

對亞媽又打又鬧,完全不可接受

侯爵府

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:46
老公過咗新幾年,同呀女平時關係時好時壞,她脾氣由細到大都唔係咁好,有時嘈完第二天都會whatsapp番佢分 ...

我個仔一樣,我打佢佢會還手唔同既係佢只有十歳但有時又嗲你,佢控制唔到情緒

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

幾嬲都唔可以咁鬧媽媽,唔關反叛期事,係底線問題。

子爵府

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:02
呀女青春期,依家少少野就發脾氣,有時話佢一句都唔得,早幾日已經發脾氣話我係垃圾,當時真係好嬲,嬲咗佢 ...

有冇教佢唔可以咁?你走左去,佢知道你嬲,但知唔知唔應該?

翡翠宮

畀面勳章

hokabb 發表於 17-12-21 23:17
好傷心。雖然佢並冇講啲乜嘢,但唔知幾時開始一唔順佢意,竟然夠膽偷偷妙我今日又比我見到。:weap ...
你小朋友幾大?
我女小學時,又係試過蔑我,我即刻一野掌佢嘴。我同佢講明,無論何時何地,佢有對父母不敬的行動或說話,我都一定掌佢嘴,試左兩、三次後,佢先識收斂。

我同佢講,有唔同意見,或者有自己想法可以講出黎,有事可以商量,但態度要良好。我仲講,我生你養你,都從冇當過你係奴隸,你食我著我住我,憑乜野對父母不敬?!
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

hahawin 發表於 17-12-22 10:35
我囡都成日對我態度好差,垃圾,收聲啦,去死啦,有時聽到我即時火起好嬲鬧返佢,不過發現都係沒有用,唔睬 ...
點解你要忍佢?忍佢即係縱容佢,佢將來唔會有朝一日突然醒覺,為佢好,你唔可以再忍!
既然而家大個,唔可以再用小朋友教法,如果佢再有不敬行為,我一定封鎖佢經濟,唔會再照顧佢,佢咁把炮,叫佢學識自給自足。
日日是好日

子爵府

Jameskey 發表於 17-12-21 22:17
係咪宜家啲青春期係咁既呢?我記得我地細個無乜咁激動既青春期,最多係心入面覺得煩,但從來未講過呢啲說話 ...

係,我十幾歲個時絕對唔會咁講野,最多問野唔答,黑面,心裡嫌煩。。。。。

水晶宮

呀女青春期,依家少少野就發脾氣,有時話佢一句都唔得,早幾日已經發脾氣話我係垃圾,當時真係好嬲,嬲咗佢 ...

我諗我已經一巴星埋去,暫時未試過

男爵府

回覆樓主:

到左而家呢個對抗階段, 事實已經無得回頭。
樓主現在應該想法修補母女關係, 現在吾正面解決問題, 囡囡第時出社會都吾知怎同陌生人相處, 稱呼人少, 得罪人多, 甘就慘囉。
當你同囡囡有正面沖突時, 試下你停一停, 避開佢先, 避開佢吾係話你退讓左, 而係比暗示佢, 你吾中意, 但為大家好, 吾想同佢正面沖突。 當件事過左, 大家心情好時, 講番當日嘅事, 話佢知你感覺, 試下將自己反感嘅感覺冷靜同佢講, 叫佢將心比己, 想下如果佢個女甘對佢, 佢咩感覺, 呢 d 交流一定要係大家心情好, 冷靜才可以傾到, 吾係會反後果。
或是試下, 用下WhatsApp 等聯絡apps, 將你想講的話佢聽, 有時講呢d 敏感問題, 吾正面傾計都有好處, 吾使因面子問題再鬧起上來。
樓主, 吾好避開問題, 囡囡吾係青春期脾氣問題, 而係佢心裡面吾尊重你的問題, 應該係細個管教問題, 或者係佢心裡面有咩鬱結, 你吾知吾明, 所以佢向你發爛。
放下身段, 了解一下, 2 母女只有誤會, 吾會有仇嘅。 放下身段, 吾係話你怕左佢, 而係為左大家以後嘅相處變好。

男爵府

"獎"佢嘴啦 鬧媽咪垃圾有冇搞錯

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

係我可能一巴星過去,句句頂到行我覺得無所謂,最緊要係就住件事來頂,睇下邊個個腦轉得快,但大聲呼喝同鬧就一定唔得。

男爵府

無話可說 發表於 17-12-21 21:11
比我鬧佢,我係垃圾你都係垃圾,有本事唔好係度

同意,
可能我會忍唔住掌佢咀,
不過而家大個睇怕都唔打得,掌完肯定佢會仲憎我

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Mikiwong 發表於 17-12-22 00:04
佢曾打過我幾次,通過唔想我再話佢既情況下,我亦有嚴重警告過佢,之後大家冷戰幾日,佢有道歉但看得出冇 ...

細個脾氣已經麻麻?我相信每個bb都面粉,你點教佢將來就係點,發展到依家咁,我相信你教你女嗰套係唔work,或者搵社工幫幫手,你從無體罰佢反而佢可以對你郁手郁腳?細路都知可以報警拉個呀媽啦,調返轉你一樣可以報警拉個女!你要俾佢知道郁手嘅嚴重性

水晶宮

Conybrownbb 發表於 17-12-21 21:10
咁話父母真係好過份

大宅

咁大膽

伯爵府

JOAN612 發表於 17-12-22 10:49
情況與處理手法與你一樣加油

我好中意聽教養仔女講座, 聽到各方面人士分享, 意見, 有好多同路人, 大家都係面對教養孩子問題, 聽落我地情況吾算好差 努力加油。

禁止發言

禁止發言

首頁
56789...10

尾頁

跳至