論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆 grapechan 的帖子

咁大膽......
黎到第二日就要求下午訓覺

水晶宮

grapechan 發表於 18-1-8 09:34
我那時冇諗到咁遠,覺得將心比心,如果屋企等錢使又心急想匯錢,唔比佢去又好殘忍,因為初時我未反工,佢 ...

你先前鬆左。現在收緊就預左佢唔開心或黑面。但你解釋比佢知係正常運作。之前可以, 係只比1次, 唔係必然。基本上香港外傭都係咁。只有休息日處理私人事。
天空之城, 快樂之地

男爵府

畀面勳章

mmki 發表於 18-1-8 11:09

佢地匯錢回家可以用APPS架

係呀,我自己帶小朋友去公園,真係冇見過一個工人會真係照顧小朋友,唔玩電話坐喺度用眼望住已經叫好架,去playroom 就10個有9個都係自己掛住㩒電話,BB用脷掂地墊﹑流晒口水﹑D 大細路喺BB隔離跑跳都冇人理,唔玩嗰D因為太太喺度所以冇得玩咋。

別墅

mmki 發表於 18-1-8 11:09

佢地匯錢回家可以用APPS架

我仲有個幻想,打算BB讀N班或幼稚園時叫姐姐(到時會請第二個姐姐)帶佢去公園玩,聽妳講完都怕怕

別墅

mmki 發表於 18-1-8 11:13

咁大膽......

我朋友都係咁講,話第二日就要求下午休息。但因為姐姐冇海外經驗,唔識做工人,我又新手僱主,所以佢夠膽問,我當時又唔好意思唔比

別墅

PCCW2319 發表於 18-1-8 13:39
你先前鬆左。現在收緊就預左佢唔開心或黑面。但你解釋比佢知係正常運作。之前可以, 係只比1次, 唔係必然。 ...

佢未有再要求匯錢,因為對上個月早左出糧,係星期六出比佢,佢星期日可以匯錢

如果下次有同樣要求,比唔到的話要同佢解釋下

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-8 20:09
我仲有個幻想,打算BB讀N班或幼稚園時叫姐姐(到時會請第二個姐姐)帶佢去公園玩,聽妳講完都怕怕
...

你去公園望下就知架喇

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

grapechan 發表於 18-1-6 08:35
背景:兩夫婦+3個月BB, 家住3房2廁單位,菲姐姐來左4個月(海外,冇出國經驗)

要求姐姐每日做清潔和照顧B ...

你話,我趕住要著,睇佢點講?

禁止訪問

大宅

回覆樓主

其實真係要放手第姐姐湊,遲d你返工咪仲膽心,雖然話婆婆屋企近,不過來來回回都用時間同攰,BB食奶時間都係要再調整好d, 始終好快又到加固,到時都一樣要調整時間,如果唔係仲難搞。奶泵配件一定要買多d, 唔預佢唔記得洗都可能會整爛,我之前半夜都要泵,泵完自己洗。主要姐姐黎左幾個月,開頭BB未出世,工作性質不同,之後轉左又要去婆婆屋企,佢都會有壓力,隨著BB大左雖然工作性質一樣會轉,但大左易湊d冇咁需要時刻關注住,如果你而家肯放手比佢而佢又handle到,相信之後會冇問題。

別墅

grapechan 發表於 18-1-6 08:35
背景:兩夫婦+3個月BB, 家住3房2廁單位,菲姐姐來左4個月(海外,冇出國經驗)

要求姐姐每日做清潔和照顧B ...

我同你情況差唔多,26海外菲,黎左兩個半月,bb三個月大,我開始返工,但每日只返四小時,係屋企既時間都係我自己湊b, 佢就見我湊b, 多數留係房唔做野,訂左schedule叫佢每日做啲乜,佢都唔願郁,要好認真話過幾次先有改善
其實姐姐唔差,湊b手勢ok, 只係比較懶同唔主動,但我最後都決定換個有經驗既印,因湊bb只會越黎越忙,好快又加固,又會反身同爬,屋企又無長輩幫忙,所以只希望將bb交俾一個可以令我放心既人

水晶宮

回覆樓主

晤要就算

別墅

Ssaay 發表於 18-2-28 12:51
我同你情況差唔多,26海外菲,黎左兩個半月,bb三個月大,我開始返工,但每日只返四小時,係屋企既時間都 ...

已經過左兩個月,最後我們都係冇換到人,因為都係覺得姐姐未差到要即換,換左又未必好,但又要花大假去train多次,又要花錢

反而我老公好認真咁同佢傾過,佢聽我老公話,佢黑面/唔應人情況繼續,但我們心態調整左,佢黑都照叫佢做,唔應就叫多聲

打算唔續約算啦,唔換人住啦

妳換左個印有好點嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

grapechan 發表於 18-1-6 09:53
我BB都跟我瞓,半夜都唔會叫姐姐幫手的,一來唔放心BB跟姐姐,二來唔想姐姐咁辛苦

我BB現在train到夜晚大 ...

太夜瞓喇! bb9點瞓頂晒籠喇
放下自在

大宅

回覆樓主

工時大長了,工人又點會有心做

大宅

grapechan 發表於 18-1-6 09:34
叫媽咪唔開電視就冇可能,只希望姐姐唔好睇電視,唔知點解佢好鍾意睇電視,我都唔知佢係唔係睇得明⋯⋯

...

咁點解伯母唔睇一陣電視都唔得?
其實佢地唔睇電視都會發呆。。我個工人都係咁。
不過我有下午俾工人做晒嘢休息個令鐘,等佢玩電話又好,訓晏覺又好,因為我工人夜晚聽到bb喊都會出黎幫我換尿片同餵奶,攪掂抱番入我房,我覺得算啦。

子爵府

mmki 發表於 18-1-6 11:30
呢個姐姐我自己上helper choice搵架咋,我都係搏下,諗住agent fee都係2300,比出面平咁多,死就死啦:waha ...

香港完約都肯湊你兩個細路, 只要求4500, 仲要表現有90分,你真係中咗六合彩

子爵府

畀面勳章

rabbitboyboy 發表於 18-3-2 19:29
香港完約都肯湊你兩個細路, 只要求4500, 仲要表現有90分,你真係中咗六合彩 :exci ...

直頭係超級大獎,煮飯好得,清潔收拾亦得,搞得掂我對仔女,又會教小朋友自理,話頭醒尾,放假唔會4圍去,一係學英文,一係學做衫,佢又冇乜朋友,未見過佢做嘢掂過部電話

我剛發現有咗第三胎,有同姐姐講,佢話唔怕辛苦,只怕唔識湊NB,但佢知第時婆婆會多d黎幫手就話唔驚,又好喎,佢同我媽夾到,會傾偈,我媽都好錫佢

我同姐姐講我b出世一定會辛苦,我會加佢人工,不過暫時未講加幾多,我同老公講加姐姐1500,老公話加2000都抵

別墅

babyjjj 發表於 18-3-2 16:22

咁點解伯母唔睇一陣電視都唔得?

因為現在BB大左好易掃風,我都唔介意佢睇唔睇電視,發唔發呆餵奶啦,之前BB肚風就擔心點

我姐姐好均真的,BB初出生時試過夜晚11點幾賴屎賴到大人同BB床都要換床單,因為大人床單響佢房衣櫃,我要入姐姐房拎床單換,同佢講入來唔好意思因爲BB賴屎賴到要換床單所以要入來拎床單,佢唔會出來換的,我亦冇要求佢起身幫手

我媽咪之前都比佢姐姐中午入房休息,但之後屋企多野做左,中午姐姐都自己入房休息睇電話,唔肯出來,有人㩒門鐘都唔出來開門。

別墅

mmki 發表於 18-3-2 22:00
直頭係超級大獎,煮飯好得,清潔收拾亦得,搞得掂我對仔女,又會教小朋友自理,話頭醒尾,放假唔會4圍去, ...

恭喜晒呀

首頁

尾頁

跳至