自由講場

跳至

首頁
56789...30

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

HLOG 發表於 18-5-4 13:00
我未有決定,其實我都明佢屋企人個心情,但我又何嘗唔怪佢地一家從不提佢有呢個傾向同無搵專業人士認真處理 ...

你當地有無類似家計會既組織?不如你同佢地傾下,睇下會唔會提供意見。最少佢都同到你講到唔要bb既程序係點,對你身體係點,時間安排如何。

珍珠宮

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

開口叫你唔好生既話,我本人會好折墮。

如果係我,我唔會生。

子爵府

其實你心中已有答案
唔好生,你仲後生,單親生活好難捱,唔係容易
唔好因為錢而生,生出來可能似爸爸,你仲難過,仲難去忘記
到時真係成日喊唔開心
這個世上仲有好多其他人,其他野,你要聽阿媽講
重新出發

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

HLOG 發表於 18-5-4 13:00
我未有決定,其實我都明佢屋企人個心情,但我又何嘗唔怪佢地一家從不提佢有呢個傾向同無搵專業人士認真處理 ...

你咁諗,
即係對佢同佢屋企人都有抱怨,
如果生左落黎,
第時有咩唔順心唔順意,
都會埋怨當初點解咁咁咁…
淨係想像下都覺得條路難行,
你諗清楚自己克服到嗎?

男爵府

回覆樓主:

你自己已有答案,隨心而行吧
與智者為伍 與善者同行

大宅

回覆樓主:

你如果生可能會有呢個負擔。。。。或者二十年
如果唔生放棄呢條生命,你會帶住後悔同遺憾自責一世,你慢慢唸下

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你對個bb都無愛,唔好生。
睇咁耐都唔覺你對bb有感情,生出來反而係對佢嘅傷害。
問自己,你愛唔愛個bb.愛你先好生。
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

回覆樓主

我覺得樓主冇足夠的決心生!

如果夠愛夠決心
有冇一千萬丶有冇人支持都會撐得起

子爵府

MommyPanel勳章

樓主首先要當嗰一千萬唔存在,問自己有無信心俾小朋友係成長過程得到充足嘅愛護?自己又可以擔當咩角色?將來遇到另一半介意,你個小朋友又點處理?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔識俾意見,只想祝福你同bb,加油

大宅

回覆樓主

自己做決定

伯爵府

回覆樓主

遺產凍結左等BB出世後再deal, 到時你已豪無選擇的餘地!

將來BB問到爸爸自殺原因?佢知道後會同男家人一樣嬲你嗎?

無論選擇如何,當時的决定就是最好的决定,之後不要再後悔!

男爵府

回覆樓主:

唔生
生左你條路好難行
仲咁後生

伯爵府

leungbb_c 發表於 18-5-4 11:13
如果呢件事發生係我身上⋯⋯
我好愛我老公
如果係我 我會慶幸仲有呢個小生命 因為係老公唯一留俾我既野 無 ...

我都係咁諗,好愛老公,唯一同佢共同擁有嘅野,我一定生。

芭芭拉

伯爵府

回覆樓主

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

回覆樓主

我一定唔生

琥珀宮

你生咗個b出嚟,就一世同男家都有牽扯,但你同男家關係又唔好,咁樣會好辛苦

而且成篇文章,都感覺到你偏向唔生,一條生命,生咗就要對佢負責任,如果條路係辛苦,大人細路遲早都會爆一句早知唔生/唔出世,咁到頭來又何必呢?

子爵府

回覆樓主:

誠心祝福你。
相信你也傷心難過但仍見到你能冷靜理性思考。
意見唔敢俾,唔想作為一個旁人隨便說句說話。

誠心希望你盡快雨過天晴。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-5-4 11:19
人係自私既,自己亦要有責任承受自私既後果。我覺得你第一個感覺係「唔想生」,我覺得人要隨心,但你就務必 ...

我都係,決定左就係決定左,後悔doesn’t help anything所以我唔會後悔
結婚唔係身邊多左個人,係多左一家人!樓主可能未明
生個仔出黎更係兩家人嘅事。唔係你一個人決定——男家人,你認唔認?俾唔俾個孫見佢地?佢地歡唔歡迎?女家人,你單親,你父母願唔願意有無能力support? 湊大個仔唔止錢,最緊要係時間精神。如果單親無support, 將來嘅苦只有你自找己一個人承受

珊瑚宮

畀面勳章

CS_HON 發表於 18-5-4 10:38
生唔生唔係睇男家/女家, 係睇你自己, 你想唔想要個BB, 你放唔放得低個男人? 你可以為個BB做到咩地步, 無人 ...

完全同意。
外人實在好難比到意見。

首頁
56789...30

尾頁

跳至