自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

伯爵府

回覆樓主

可能老爺都樂得清靜
冇咗老婆日日管頭管腳仲自在
奶奶又樂得有精神寄托⋯
難攪

珍珠宮

yrbaby 發表於 18-8-9 16:33
放工會番..正常收工時間

我以為妳話妳奶奶喺妳屋企瞓添

你咪借工人過橋,話請咗工人唔想佢偷懶依賴嫲嫲照顧BB, 想試下工人一個自己搞唔搞得掂。開頭叫奶奶改為一星期少嚟三日,或者每人嚟少半日。講嘅時候夾雜大量感謝說話。
佢接受習慣咗再算

男爵府

回覆樓主:

好慘,根本上冇講婆媳,母女都好,老人家同後生根本相處唔到,長期一齊住真係人都癲,好易抑鬱wo...

珍珠宮

hoho1119 發表於 18-8-9 17:11
我99一住就7年, 連旅行我都請要埋佢。佢講明返屋企好似好悶同靜, 所以佢幾唔鐘意我, 都會每日在我家瞓。 ...

咁樣我接受唔到...
個家係我同老公既... 小朋友係我生既..
我接受唔到生活上每樣野都要睇人地面色做人..
更加接受唔到我小朋友既管教比長老插手...
我而家又唔係要寄人籬下.. 又唔係要長老幫手湊..
我同老公努力建立既家.. 我希望自己可以話到事..

複式洋房

yrbaby 發表於 18-8-9 16:22
咁姐係要同99住過世先夠大方?

講真,呢dmoment,
我寧願比人話我唔大方。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

C6 出口, 佢唔肯, 佢自己做衰人出口請番99 返歸!!

珍珠宮

yrbaby 發表於 18-8-9 17:21
我記得我99都曾經話過自己係一個唔難相處既99
但唔知點解...可能係人夾人, 而我地唔夾啦, 我覺得同99相處 ...

無人會覺得自己有問題 ga...
好似我99咁... 永遠錯既都係人地... 自己無問題 ga...
結婚時我個個姊妹都對我投以同情既目光.. 話結婚個晚都睇得出我99唔簡單..
婚後親戚聚會.. 好幾個姨婆姑婆都來同我講.. 話我99又真係 long 黎既.. 不過老人家咪包容下 lor..
連我姑仔都同我講.. 話佢都明佢阿媽係野蠻又惡頂..
但我99都成日掛係嘴邊話佢自己好相處..
又成日同 d 親戚後我背後講我壞話..

子爵府

虎到金來勳章

叫你C6直接同你99講, 有人係屋企點都會依賴, 工人姐姐點都要適應自己一個攪掂, 況且工人姐姐做得到, 一次過整定一星期既餸都唔健康, 而且bb開始大, 屋企既房及位置都要執過, 最理想係工人及bb各自一間房, 要工人訓廳工人唔肯, 工人辭左職亦未必請得返岩水心既, 更加冇理由要99訓廳架嘛

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

有無d生活習慣同奶奶唔夾而你又話到事架?
我屋企日間唔准開電視,小朋友瞓左先有得睇,四大長老無一個頂得順

水晶宮

mcdullyiu 發表於 18-8-9 14:36
叫你老公叫他老豆開口啦, 咁樣最唔傷和氣。

對啦、其實唔好諗99衰先、佢都叫幫過手、點知你幾時唔駛佢、不過就唔好新抱開口

大宅

Vinccy 發表於 18-8-9 17:24
是你老公想一家人一起生活,你老爺奶奶又不介意長期分開住⋯⋯唯有你諗開D(利申:我也是受害者我奶 ...

我啱啱生咗b而99又住得好近我... 我都好驚99之後會日日上來
因為佢真係一個好典型嘅老人家...好多不合時宜嘅思想

禁止訪問

回覆樓主

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

老公唔幫你就靠自己,唔駛理佢咁多

探下62口風先,再試探下99,要知道佢地係點諗先諗下一步

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

Charlie媽咪 發表於 18-8-9 14:35
出錢請老爺和奶奶去旅行,話多謝佢之前幫忙BB,叫佢去旅行前執野返回佢同老爺的家,之後二人一齊出發。
...

呢招好

別墅

29XX86 發表於 18-8-9 14:26
你一家三口去長旅行, 叫埋工人回鄉下, 咁佢自己會撤退.

去完旅行應該會再出現

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 18-8-9 16:08

我只係平心而論, 係人都知呢啲湊細路仔嘅時候係暫時性只係 ...

係囉,正常都唔會諗住丟低個老公咁耐卦
如果將來我仔要我幫手,真係幫幾個月佢搞得掂就即刻走人添呀

珍珠宮

Charlie媽咪 發表於 18-8-9 14:35
出錢請老爺和奶奶去旅行,話多謝佢之前幫忙BB,叫佢去旅行前執野返回佢同老爺的家,之後二人一齊出發。
...

另加,依家阿B大左d, 冇咁困身,99可以唔駛全天候照顧,同62 行开下,去旅行輕鬆。

大宅

回覆樓主:

你99睇來係一個好麻煩嘅人,可能你62巴不得佢唔好返去,樂得清淨

男爵府

BBG520 發表於 18-8-9 14:38
你需要個陣就叫人黎幫手,宜家又唔鍾意人地係到住咁你一開始就唔好叫佢黎幫手啦,做人點可以咁架
...

當自己媽咪吧

男爵府

yrbaby 發表於 18-8-9 16:31
其實由99應承出嚟住果刻, 唔係就已經預左終有一日會被邀請番佢自己屋企架啦咩?
我請佢出嚟, 唔等於我同意 ...

首先炒左工人,然後叫99幫你湊BB返佢屋企住吓先,咁99咪返左佢自己屋企。

首頁
56789...12

尾頁

跳至