影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 18-12-5 14:39
我對小祝總反而冇咁反感,反正佢就係成事不足敗事有餘小學雞,但寧總除咗靚仔之外,戲好表面,最最大問題 ...

佢去救如懿場
識佢係老鼠咩
佢自己咁講
難怪博粉叫佢去睇醫生

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我掛念嫲嫲 發表於 18-12-5 14:49
佢去救如懿場
識佢係老鼠咩
佢自 ...

我都係微博見到,痴痴地。
如懿播果陣佢出微博話自己係周迅迷妹,拐個彎話人老就真,佢自己都35,有人話佢靚過劉濤,但我覺得劉有氣質好多,演技冇佢咁浮誇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 18-12-5 15:23
如懿播果陣佢出微博話自己係周迅迷妹,拐個彎話人老就真,佢自己都35,有人話佢 ...

細人地幾年咋

男爵府

如懿播果陣佢出微博話自己係周迅迷妹,拐個彎話人老就真,佢自己都35,有人話佢 ...

剛想八下唅婧個微博,
但無內容,唔知係咪比人黑了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

睇佢講嘢都幾目中無人,人品總對有問題。

大宅

wyl 發表於 18-12-5 17:47
睇佢講嘢都幾目中無人,人品總對有問題。

成套劇比佢E條線拖垮 ,越看越觉討厭,連我女都成日問,宁總究竟係忠定奸,定是先奸後忠

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

睇緊原著,都真係改咗好多,小說中厲總好強,顧延之亦唔係成日掛住溫女,林淺角色係助理,憑本事成為副總,冇咁文藝味,仲有冇咁多無謂配角,如果照小說人設去拍應該好睇過而家格瑞絲傳好多。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 18-12-7 15:25
睇緊原著,都真係改咗好多,小說中厲總好強,顧延之亦唔係成日掛住溫女,林淺角色係助理,憑本事成為副總, ...
小說中既厲總係好叻兵法有勇有謀, 每一步都算得好準, 劇中既厲總好似只係得個勇字

小說男女主條感情線舖排得好D, 唔係劇咁好快男女主就攪掂哂, 然係疊埋心水變左 GRACE+寧總主打

我已經半跳船, 無咩心機睇

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

睇完小說都有諗如果用嚟拍劇應該好睇,但呢套都真係有啲失望,初初睇都唔錯,但之後主角變配角就越嚟越冇心機睇,依家等做完先再飛嚟睇,真係浪費咗本小說

大宅

Lovely媽咪 發表於 18-12-7 20:29
睇完小說都有諗如果用嚟拍劇應該好睇,但呢套都真係有啲失望,初初睇都唔錯,但之後主角變配角就越嚟越冇心 ...

小說真係好睇好多,依家越睇越失望,浪費咗兩位男女主角

王國長老

WChan 發表於 18-12-7 15:42
小說中既厲總係好叻兵法有勇有謀, 每一步都算得好準, 劇中既厲總好似只係得個勇字

小說男女主條感情線舖排 ...

劇都有用相同橋段,但唔係厲總計算好,而係誤打誤撞,或者靠人救場,完全冇咗荔枝橙應有氣場同智慧,顧延之小說入面係好老練,薛總劉總又唔係奸,劇入面為加人戲而將情節人設咁改法,小說本身已好ok, 反轉再改到鬼五馬六實屬不智。

我原本係等雙世寵妃中段開傾城,走到28停咗,見到好多預告片段,真係xyz, 冇心機再開,走返去煲完寵妃。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-12-8 01:54
劇都有用相同橋段,但唔係厲總計算好,而係誤打誤撞,或者靠人救場,完全冇咗荔枝橙應有氣場同智慧,顧延 ...

真係浪費左一個好故事同男女主,都唔明點解要咁大改動!

王國長老

WChan 發表於 18-12-8 01:57
真係浪費左一個好故事同男女主,都唔明點解要咁大改動!

我估係某人想插一脚,但佢做唔到女一個角色,氣質唔得,傾城本身女二都要數到寧總老婆祝小姐,但戲份唔多,於是就横生出一個Grace, 本身厲總大哥死咗都冇咩陰謀論,而家就溝堆溝堆將d角色撈堆一碟,搞到寧總呢個角色不倫不類,又整個陳雅怡出嚟同陳總配對,根本陳總寧總呢d角色就唔駛咁大篇幅,仲有厲總個妹,佢嘅戲對劇情冇推進力,可有可無,搞到顧總好似成日掛住瘟女,做到CEO MD呢d位,邊得閒成日去追女人?陳總係花花公子就合理d

水晶宮

rose-mag 發表於 18-12-8 02:07

我估係某人想插一脚,但佢做唔到女一個角色,氣質唔得,傾 ...

亦可能要夾硬拖50集咁長,所以整咁多支線出嚟,就正正係呢d支線破壞哂成套劇。

王國長老

WChan 發表於 18-12-8 02:10
亦可能要夾硬拖50集咁長,所以整咁多支線出嚟,就正正係呢d支線破壞哂成套劇。
...

就係囉,小說係幾有條理,林淺亦唔係咩因為被厲總救咗幾次而感動愛上,而係兩人一齊工作,一齊成長,再情愫暗生,咁至冇咁離地。而且真係變成格瑞絲傳,全劇最勁係佢,萬人迷咁款,仲要有權有勢有手段,不如另拍一套啦,浪費前面編得算順嘅劇情,男女一都好彩圈唔少粉,兩人cp都多人鍾意,反觀被加戲果班唔覺有火花。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-12-8 02:25
就係囉,小說係幾有條理,林淺亦唔係咩因為被厲總救咗幾次而感動愛上,而係兩人一齊工作,一齊成長,再情 ...

男女主CP係好 sweet既, 只係曖昧時間好短就一齊,相對小說就細膩好多。

丁墨好多本小說拍親劇都拍得麻麻,其實佢d書真係唔錯。

王國長老

WChan 發表於 18-12-8 02:31
男女主CP係好 sweet既, 只係曖昧時間好短就一齊,相對小說就細膩好多。

丁墨好多本小說拍親劇都拍得麻麻 ...

好多好小說拍成電視劇總係加太多或改太多,平白浪費,睇咁多改編,得步步驚心還原九成幾小說,其他就算琅琊榜(有部份改得好有部份唔好), 花千骨(又係配角加戲改戲搞到悶到嘔,好彩小骨同師傅冇傅人失望), 楚喬傳(可惜在爛尾) 都令人有少少遺憾。其他如萌妻食神,涼生,天盛長歌。。。其中只有三生三世叫改得好,因為原著寫法係翻來覆去,比較亂,改編後跟時序清楚好多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

rose-mag 發表於 18-12-8 03:26
好多好小說拍成電視劇總係加太多或改太多,平白浪費,睇咁多改編,得步步驚心還原九成幾小說,其他就算琅 ...
仲有“杉杉來了”都改編得唔錯,呢部我耐唔耐會返煲。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-8 01:54
劇都有用相同橋段,但唔係厲總計算好,而係誤打誤撞,或者靠人救場,完全冇咗荔枝橙應有氣場同智慧,顧延 ...

由40集後開始再看吧,40集開始回復正常(46除外)。

王國長老

wyl 發表於 18-12-8 08:25
仲有“杉杉來了”都改編得唔錯,呢部我耐唔耐會返煲。

呢套我成日聽人講,但冇睇過,陸劇時裝戲好多都好土味,d衫唔知點解好娘,就算呢套傾城講時裝,林淺有d衫都幾肉酸,但d耳環幾靚,男角仲衰,個個d褲都吊脚兼唔著襪,寧總又係CEO又係時裝設計師,好多場嘅西裝都唔啱身。之前睇因為遇見你,鄧倫演律師,d衫鬼五馬六,又係吊脚褲加唔著襪,一千零一夜叫做比較好d

首頁

尾頁

跳至