自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

selinwong 發表於 19-2-12 09:43
西人吾少任小朋友周圍走,佢地好開心。

行埋你張枱望下你。掃下你張枱。

其實冇分種族,什麼種族也有好人壞人,不要對錯不分,延禍下代....

用戶要求終止服務

selinwong 發表於 19-2-12 09:37
我都最怕人地搭lift 高聲説話,吾可以忍一陣嗎?
但近排每朝有一位爸爸送一個女返學,佢地一入lift 旁若無 ...

作為一個母親,我亦唔鍾意小朋友嘅喧嘩聲,始終係一種滋擾……小朋友吾係大曬,細時父母唔管,長大咗變咗小霸王自己受番晒.....

但事實上自己只可以管好自己或者自己個小朋友.....欣賞你仲會教自己個女包容......

如果人人都可以顧及人感受,相信呢個世界會美好好多

男爵府

小肥兔 發表於 19-2-12 09:42
可唔可以唔好咁是非不分? 有無受過教育? 真的咁難分嗎? 12Y以上講呢番說話既人, 我覺得好無知, 無教養, ...

通常佢地果種人最鐘意生仔

大宅

Angel_Rose 發表於 19-2-10 23:59
文中話餐廳度講故事,算好嫁啦,有啲係扯曬火教做功課

常常見有些媽媽給小朋友開大音量睇卡通

近年搭下地鐵,都有人互鬧

後生或中年開大聲睇戲,玩遊戲機

去下餐廳食,都有侍應同食客吵鬧

不顧人感受真是好過分

男爵府

selinwong 發表於 19-2-12 09:58

係,開大音量睇片真係勁冇品
點解,到底點解D 人唔覺得有問題
真係好嘈呀

翡翠宮

回覆樓主:

公眾場合大聲,扮聲都極之滋擾,我理得佢係母爱定父愛既彰顯。

大宅

^—^ 發表於 19-2-12 09:52
作為一個母親,我亦唔鍾意小朋友嘅喧嘩聲,始終係一種滋擾……小朋友吾係大曬,細時父母唔管,長大咗變咗 ...

其實真是睇情況

珍珠宮

selinwong 發表於 19-2-12 09:58

見過呀,當時係個阿爸開到勁大聲播片咁同個仔一齊睇,個麻話,阿仔阿,你同乖孫帶耳筒啦,好多人望住我們啦,個爸駁咀話,阿媽呀,你要好似我咁先聽得清楚嫁麻

大宅

opl2 發表於 19-2-12 09:59
係,開大音量睇片真係勁冇品
點解,到底點解D 人唔覺得有問題
真係好嘈呀

是無品,但我亦不會咁無品去評論人地母愛,你可以評佢的行為差。但不是評母愛,作者寫作文筆我覺得有問題,可以批評行為,但為何要咁偏激

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

成日覺得佢地除左係fb呃like,仲想通街博取人地既目光
成日覺得呢d 人想博取人地既存在感,等人羨慕
自我感覺非常良好
可憐的人

男爵府

selinwong 發表於 19-2-12 10:15
是無品,但我亦不會咁無品去評論人地母愛,你可以評佢的行為差。但不是評母愛,作者寫作文筆我覺得有問題 ...

點知你點樣睇到我評論人地母愛

依兩個字我都冇寫過
不過就算真係評論又點,又要理你地班港媽感受,咁我地成日俾公主王子嘈果班人又點

你點教仔唔洗講我知,個個上網講到自己好識教

伯爵府

8000 發表於 19-2-12 09:38
對與錯不分種族,確實也少見西人如此失禮

西人細路先似馬騮。。。。
西人煩起上黎仲煩過香港人

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-2-11 00:27
金句:小朋友係咁㗎啦,乜你咁無愛心!你無仔生㗎?

我响主題樂園,遊樂場,公共交通等聽過好多次:igiveu ...

同意,而家d 家長真係覺得自己做錯野都無錯。

我之前搭船,有個5、6歲大既女仔不斷係我隔離尖叫,係船上狂跑又搵佢坐我後面既爸爸,搵佢爸爸既時候又挨落我到,勁騷擾。

但佢個講英文和普通話既媽媽都無阻止佢。

後來個女仔又尖叫,因為成架船都好靜,我頂唔順殊佢,佢媽媽即刻發顛用英文鬧我,話小朋友係咁嫁啦,鬧我點解唔包容,仲話我個仔都會喊啦。(但我個一歲仔無嘈過)如果佢有教佢個女,但佢個女都係咁我都唔會殊佢。

佢鬧完我唔睬佢,呢個阿媽都無得救。

佢鬧完我先識鬧返佢個女唔坐好又尖叫,然後船都未停定就一家人衝去門口等落船。

用戶要求終止服務

selinwong 發表於 19-2-12 10:07
其實真是睇情況

昨天同個女去M記,還放緊假。

噪音就睇佢大聲到咩程度,細細聲吾多覺冇人理你,大聲到俾人聽到都係令人煩,但你在M記嘅情形比我都會好炆憎,佢哋搶你搶去,人哋食緊野比佢地撞親就慘.....父母唔即時停止佢哋就真係好唔啱......三四歲識聽人指令啦......

大宅

opl2 發表於 19-2-12 10:19
點知你點樣睇到我評論人地母愛

我不是講你

我是講作者,佢這篇文,會吾少人睇到。

佢咁樣許論母愛,我覺得吾應該,其實吾少人回應都是這個意思

珍珠宮

selinwong 發表於 19-2-12 10:15
是無品,但我亦不會咁無品去評論人地母愛,你可以評佢的行為差。但不是評母愛,作者寫作文筆我覺得有問題 ...
what you think, you become,
批判行為, 咪即係批評人格囉,
你覺得公眾場合唔應該滋擾他人, 自然唔會做出滋擾行為,
用母愛去做擋箭牌就更難睇, 好心咪侮辱母愛啦, 呢D叫自私jar,
水灣皇后日打三份工去養大兩個女, 呢D先叫母愛呀

大宅

批評行為是批評人格?

有些阿媽有教,吾代表識教。
如M記阿媽,有教話細聲,但有沒有教吾好搶玩具

我是不是又要拉理母愛評論一番。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

^—^ 發表於 19-2-12 09:52
作為一個母親,我亦唔鍾意小朋友嘅喧嘩聲,始終係一種滋擾……小朋友吾係大曬,細時父母唔管,長大咗變咗 ...

我遇幾個係,小朋友唔嘈,反宜係父母聊小朋友玩
搭lift又好,係車又好,診所都好,餐廳都係咁
我試過搭lift,原先好靜 突然媽媽好興奮同小朋友講一陣去邊去邊,再同佢老公講:我地搭乜野巴士去,好似架lift 冇其他人咁,但一邊講,一邊望住我……一出大堂c6架車係門口等我,我行快2步,見到佢老公一直望住我地部車,佢老婆就唔出聲直行直過

用戶要求終止服務

selinako^^ 發表於 19-2-12 10:31
我遇幾個係,小朋友唔嘈,反宜係父母聊小朋友玩
搭lift又好,係車又好,診所都好,餐廳都係咁
我試過搭lif ...

好彩我搭電梯時通常好靜,冇乜人講嘢,不過,我亦會遇上一啲小朋友大喊,好嘈,係喊極都唔停嗰種,但我意會到佢父母係控制唔到,又另作別論.....

翡翠宮

回覆樓主:

琴日聽醫生,有媽媽係診所講晒英文:阿女 張條毛巾放in my bag 啦,用你既bottle drink water 唔好用細佬果個,細佬病
d 英文又唔岩音,我細細聲:嘩!d 英文勁到呢…唔好嚇人先得架
可能佢阿媽見到我個樣,就冇乜點講
佢個女想飲水,個女人你比我試下熱唔熱先,飲左一啖,個女想飲……輪到個男人搶個女水樽,又話幫佢試下熱唔熱,跟著個男人就同個女係度掙
知你地好有愛啦,好似表演咁……
一路返屋企,一路諗下次睇醫生,要d 仔女同我一齊去……晒命

首頁
56789...11

尾頁

跳至