時政擂台

跳至

首頁
56789...13

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

軒旻媽咪 發表於 19-6-18 13:48
大陸沒封鎖消息,只喺大陸人唔會個個都咁關心香港政治
錯晒,大陸全封鎖,微博所有外面IP唔俾評論。外面世界點都好,大陸一定係歲月靜好。

水晶宮

回覆 zayma 的帖子

唔好講笑, 我真係有一次在HXM聽到個貌似國內的大媽同個女講, 你買幾件好啦, 買就留返淘佬買

男爵府

唔單止零售, 貿易戰令全球經濟減慢甚至衰退, 香港第一季 GDP 都插哂水了

香港經濟增長略為領先全球, 零售居功不少, 不過好多香港人感受唔到零售好景帶來既低失業率同高人工之餘, 只感受到大陸人迫爆香港, 一但有咩事, 零售自然首當其衝

黎緊經濟收縮甚至衰退, 加上香港政府跛腳鴨變冇腳鴨, 難以阻止世界經濟影響香港, 黎緊大家要有心理準備, 日子會難過了

男爵府

978212 發表於 19-6-18 14:50
錯晒,大陸全封鎖,微博所有外面IP唔俾評論。外面世界點都好,大陸一定係歲月靜好。
...

大陸媒体近期播好多反美訊息,好似想準備開拖咁

男爵府

littleyen 發表於 19-6-18 13:45
同意,食大左個胃,依家乜嘢年代,仲要靠做實體生意,根本係sales呢個行業都已經縮緊
成日話全靠自由行, ...

根本本來一個地方就唔需要咁多奢侈品同藥房,呢十幾年香港依頼自由行到令自己行業單一化,本來就唔係一件健康嘅事。

珍珠宮

金鐘返工都好慘,有D開唔到門或只能開上半晝,員工要扣鐘,扣到凸,第時補返鐘比公司!

比D示威者攪到好麻煩,交通大混亂!

伯爵府

jimliu713 發表於 19-6-18 14:36
仲話提名和平獎喎, 飄到上天。

咁咪好囉,個個都不屑香港嘅旅遊業咁單一,又多一個示威遊行行業,香港不需要遊客,只需要吸引有心成為和平奬得主的各國示威者齊集香港。

好快又下一轉7-1遊行,香港加油,和平獎不遠矣。

大宅

banbanmm 發表於 19-6-18 14:44

點解你會咁問?

次次一講大陸消息封鎖,就有jms出黎講冇封鎖因為佢地翻牆。係咪好似亂過馬路咁?係違法但個個都會做,睇下邊個唔好彩俾人罰錢/拘捕

真心唔知,我冇大陸朋友,返工識一d係香港嘅大陸人佢地又唔需要翻牆

珍珠宮

gm147 發表於 19-6-18 14:53
唔單止零售, 貿易戰令全球經濟減慢甚至衰退, 香港第一季 GDP 都插哂水了

香港經濟增長略為領先全球, 零售 ...

內憂外患,手上有少少積蓄都唔敢亂咁投資!盡量留返多D錢比仔女,因為看不見香港的未來!

大宅

gm147 發表於 19-6-18 14:53

香港經濟增長略為領先全球, 零售 ...

零售小錢... 基建先係大錢
我果行上年年尾起都好淡,老實講香港一直幫大陸d有錢佬走資,澳門都幫唔少,依家大陸睇得嚴左,要做好多野先走到d錢...

伯爵府

singwin 發表於 19-6-18 14:58
大陸媒体近期播好多反美訊息,好似想準備開拖咁

大陸去年和今年年頭係唔俾講「貿易戰」三個字嘅,因為想同美國佬有得傾,直到反盤,官方講咗呢三個字,嗰啲網站和論壇才俾講,大陸最叻輿論導向,包括前幾年對準日本、韓國,所以大部分人都冇獨立思考能力,徹底洗腦式,你睇吓今日嘅新聞,中大歷史系助教講咗啲咩,書讀得幾多都冇用嘅。

伯爵府

咁嘅環境下,最緊要唔好加槓桿,少投資,多留現金以備不時之需。我前一排睇過一篇文章,好似係付鵬寫嘅,講咗大陸過去20年嘅經濟點發展起嚟,將來會點走,個人認為有一定嘅道理。

珍珠宮

畀面勳章

tablecloth 發表於 19-6-18 15:06
次次一講大陸消息封鎖,就有jms出黎講冇封鎖因為佢地翻牆。係咪好似亂過馬路咁?係違法但個個都會做,睇下 ...

翻牆不違法,閱讀境外新聞亦不違法。
其實大陸的年青一代未必好有興趣嚟香港 ,睇佢哋微信,放假都係去外國旅行多,香港真係冇乜人po。
當然大家一定仲會喺香港見到好多大陸人 ,因為大陸人有十三億人, 而且香港近。但如果諗到個個大陸人都好鍾意嚟香港,咁真係諗多咗。

大宅

m131 發表於 19-6-18 09:05
呢個星期係街度聽少左普通話,又少左喼,行得不知幾舒服~

希望經濟微調下,舖租回落,多d人可以自己做老 ...
如同意,成日話無自由行的話本地人消費唔起,咁大家真係要諗下點解.通漲不斷,因你賣到再貴都有自由行.但人工又唔漲.最後得益個個係D大老細,大財團. 郁D話驚失業個D真係不如諗下點樣增值下自己好過啦.

珍珠宮

no one care.

已成為常態

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 19-6-18 10:54
社會不穩定就會打擊旅遊業,道理不是很簡單嗎?
你見到黃衫軍紅衫軍衝突嗰排,你都諗住唔去泰國啦;黃背心日 ...

其實我真心認同之前上一版jm所講,唔駛同佢哋解釋咁多,嘥氣……

伯爵府

個個都帶iwatch 功能錶
其實係咪都會受影響

珍珠宮

畀面勳章

nobodyfool 發表於 19-6-18 15:32
其實我真心認同之前上一版jm所講,唔駛同佢哋解釋咁多,嘥氣……

謝謝提醒
但係有時真係好歪理

複式洋房

ShenDelia 發表於 19-6-18 02:27
行行都諗住靠大陸,點知賺埋d佣都唔夠比大陸人炒起曬d衣食住行嘅洗費。溫水煮蛙仲要嫌水唔夠熱香港人真係整 ...

你肯定D樓唔係香港人自己炒起的??

侯爵府

回覆樓主:

多謝班攪事嘅政棍同班暴徒囉!

首頁
56789...13

尾頁

跳至