自由講場

跳至

首頁
56789...21

尾頁

珍珠宮

Ivy124 發表於 19-8-14 17:23
我上星期都想上深圳,但怕過關時,比人提埋一邊查手機,JM你地過關有無咁樣事發生? ...

我一家人都從來未試過。

子爵府

啱啱上星期去住萬豪,我成日上深圳都係食野行下超市,大商場都係window shop多,因為諗住都係d名牌/大牌子香港都有啦,大陸牌子又唔會買,但上星期見到一間國產designer shop d衫幾靚入去睇下,招呼非常好,有傾有講慢慢睇,冇買野都好nice叫我有時間下次再睇

伯爵府

sabun 發表於 19-8-14 14:37
以前當家人生日,次次都去香港啲酒店吃自助餐,但年紀大吃不到咁多同價錢好貴,一家三口連加一要2500up :sw ...

去多D(emoji)
其實真係幾好
好過香港好多
軟件又好硬件更加唔洗講

伯爵府

回覆樓主:

我身邊都好多人返內地吃喝玩樂,就算黃人都有

子爵府

silly.cat 發表於 19-8-14 17:47
IMAX 係咪黃文版的戲?

我唔記得間戲院係咩名,但套戲係英文版,果日唔係假期,連埋我地得7個人睇咋

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實依家通常週末揾食都返B6
福田、南山區果邊 商場真係又大又靚
好似 壹方城、萬象天地 ……
其實依家佢地服務水準真係提升好多了

男爵府

回覆樓主:

啱啱廣州返港,好有同感,佢地d服務員又有禮貌,笑容滿面,唔會厭煩,唔幫襯都話沒事沒事,下次再黎。

一諗起香港,唔想返黎受氣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MSAA 發表於 19-8-14 16:38
我上次未有電話號碼做唔到會員,點知後面個女人竟然主動話幫我地買,因為佢係會員,原本@$110,點知會員係 ...

我上年買完張電話咭喺地鐵換咭時先發現無帶針, 用牙籤都篤唔到 好呢 hea之際, 坐對面既大媽主動借針比我! 真係好感動 讓座比細路都多! 同喺香港見果d國內遊客差好遠
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

circleda 發表於 19-8-14 17:40
佢地慣咗暖D,25度左右,覺得來香港D商場好鬼凍

環保丫嘛
放下自在

侯爵府

sabun 發表於 19-8-14 18:12
唔怕㗎,我啲普通話都好普通,佢見你講得好辛苦佢會試用廣東話或即刻請有廣東話的人幫你的,試過幾次了 :h ...

佢哋都叫我講廣東話,話佢哋聽得明,但自己覺得唔係幾好意思咪堅持講吓,我都努力學過普通話成年,不過少用所以真係攪唔掂

大宅

回覆樓主:

可否pm我apartment的資料, 謝謝

男爵府

kingawa 發表於 19-8-14 18:07
我8年前陀二女時陪老公上東莞公幹,在商場走道等他買電子用品時,有一商鋪一個年青店員突然從店內取椅子出 ...

係,我之前大肚要返上廣州做野,次次地鉄都立即有人讓坐。真心覺得國內新一代有受教育嘅好過香港。
但反而香港見嘅國內人大部份冇受教育二,三綫內地中年人,所以香港人未必感受到。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sabun 發表於 19-8-14 14:37
以前當家人生日,次次都去香港啲酒店吃自助餐,但年紀大吃不到咁多同價錢好貴,一家三口連加一要2500up :sw ...

請問是那間酒店式apartment ?

禁止訪問

珍珠宮

MSAA 發表於 19-8-14 18:29
我唔記得間戲院係咩名,但套戲係英文版,果日唔係假期,連埋我地得7個人睇咋
...

喺呀,我上次去,除我同c6外,得另一pair情侶咋,包場咁滯,同埋佢啲椅如掃qr code就可按摩埋㖭。

珍珠宮

bb560 發表於 19-8-14 19:59
請問是那間酒店式apartment ?

上文有呀!

子爵府

我現在也每月最少去一次深圳嘆下。周圍都乾淨,服務態度好,消費物超所值,治安感覺好。退休我也想去大灣區。
題外話,其實李國章分析得好啱,點解咁多年輕人都咁反共反政府?咪就係接受唔到大陸已經進步很多亦很快,人才亦濟濟,甚至已經超越不少港青,自卑感作祟囉⋯⋯

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我想問深圳有沒有交通旅遊攻略果d?
我返大陸只是去咗珠海長隆同廣州長隆呢d,深圳自由行未試過

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 19-8-14 15:05
我住過的,全部都勁正!
1.深圳品上雲端(房大乾淨景靓房靚)有商場戲院
2.Savills Residence(複式兩 ...

你好,想知邊間適合5人家庭

首頁
56789...21

尾頁

跳至