自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章

esmehouse 發表於 19-9-8 00:13
係物理防曬,Sogo、萬寧、屈臣氏都有

Thx

水晶宮

dongnut 發表於 19-9-7 23:14
請問你用咩美白產品?

15% L Ascorbic Acid和0.5% Retinol, 呢2樣隔晚搽,啲斑慢慢變淡。

男爵府

ming1020 發表於 19-9-7 22:19
我啱啱轉左隻防曬係美容院買,佢話防藍光但效果麻麻,感覺好似韓國既防曬好d
...

我自己就唔會用韓國防曬,護膚品
防曬都唔會用美容院牌子
好似唔夠強咁

男爵府

LamLamMummy 發表於 19-9-7 23:52
請問邊度有得買
是物理防曬嗎

唔係物理防曬

男爵府

esmehouse 發表於 19-9-8 00:13
係物理防曬,Sogo、萬寧、屈臣氏都有

Avene 好似唔係物理防曬喎

大宅

Elenalan 發表於 19-9-8 09:59
15% L Ascorbic Acid和0.5% Retinol, 呢2樣隔晚搽,啲斑慢慢變淡。

想知你用咩牌子?可以介紹嗎?

水晶宮

er666 發表於 19-9-8 14:36
想知你用咩牌子?可以介紹嗎?

左旋c牌子用得最多係SkinCeuticals CE Ferulic 和Cosmetic Skin Solutions C+E Serum (舊版),retinol就Jan Marini Retinol Plus或SkinMedica Retinol Complex 0.5

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

粉紅天空 發表於 19-9-8 13:05
Avene 好似唔係物理防曬喎
買時個售貨員同我講話係物理防曬黎架喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

RMK果支好唔好?

男爵府

esmehouse 發表於 19-9-8 16:59
買時個售貨員同我講話係物理防曬黎架喎

只有依兩個成份先至係物理防曬,你果枝係咪依兩個成份?
Titanium Dioxide
Zinc Oxide

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

粉紅天空 發表於 19-9-8 17:17
只有依兩個成份先至係物理防曬,你果枝係咪依兩個成份?
Titanium Dioxide
Zinc Oxide
舊個支冇,新買依支 Avene Very High Protection Mineral Lotion SPF50 有
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 19-9-8 17:31
舊個支冇,新買依支 Avene Very High Protection Mineral Lotion SPF50 有

我今日都買左avene
唧出黎粉粉地色 唔知係咪你果枝呢
聽日睇下個成份先

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-9-6 10:22
喺越南曝曬左一星期,用緊呢2支防曬 (Fancl Sunguard & Ipsa Protector Sun Shield), 完全冇曬黑,亦冇多左 ...

咁即係Fancl 同La Roche 最好防禦力?

水晶宮

大姑娘 發表於 19-9-8 22:21
咁即係Fancl 同La Roche 最好防禦力?

只係計我用過嘅防曬 (而且係跟足用量和補搽次數計),La Roche Posay Shaka Fluid防曬力係最好果幾支之一,而且防水。Fancl係我用過嘅純物理力防曬中防曬力最好質地亦最舒服唔乾,我用佢(搽1至2次)都冇明顯泛白,但補搽得多仍然會明顯泛白。

男爵府

esmehouse 發表於 19-9-8 17:31

我琴日都買左你依枝,原來我買錯左
新依枝防曬成份只有Titanium Dioxide,只防到UVB,唔明點解包裝講防到UVA
而且好泛白

寶石宮

粉紅天空 發表於 19-9-9 18:13
我琴日都買左你依枝,原來我買錯左
新依枝防曬成份只有Titanium Dioxide,只防到UVB,唔明點解 ...
你原本想買邊支

男爵府

esmehouse 發表於 19-9-10 10:10
你原本想買邊支

根據防曬力測試,Avene Very High Protection Lait Lotion SPF50+ 同埋Very High Protection Emulsion SPF50+ 既防曬力先好
個名太似

首頁

尾頁

跳至