自由講場

跳至

首頁
56789...16

尾頁

水晶宮

tingho 發表於 19-12-17 20:20
呢度D媽咪原來咁保守
一齊幾個月做愛就話隨便

Haha 而家年輕人,拍拖都無一年半載,何來等一年半載

水晶宮

回覆樓主:

我係石器時代,保守型

明你的擔心

珍珠宮

hcj 發表於 19-12-17 19:05
我就係吾明,本身好乖乖女嚟㗎,點解可以咁

明白你好震驚同擔憂
你要知道呢個年代,守到成年第一次同另一半發生關係,已經係乖乖女
呀女肯話俾你知,證明你哋關係好好,提呀女最緊要自愛,要用安全套保護自己,避免懷孕同染上性病,一次意外足以後悔一生

當年我班中學同學都有同男朋友發生關係,間中學係地區排頭幾位
乖乖女同性愛價值觀係兩回事
而你女已成年,成年人有自主可享受性愛

我就好保守,淨係拍過一次拖,但諗到將來個女成年後.....識保護自己就ok

大宅

回覆樓主:

當生少個,不知自愛

珍珠宮

20020116 發表於 19-12-17 20:17
當時人自己又覺得冇乜嘢,將心比己啦,如果係女方媽媽真係好難接受!

係呀。
當年自己都覺得無野。

人愈老才愈明白自愛和矜持啊
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

好明白你嘅感受
做媽媽就梗係難接受,但依家呢個年代,邊有得你話事呀
我十幾年前讀大學,都有個同學大住個肚返學,何況現今社會!
你可以做就同佢關係好d,佢有咩事都同你講,叫佢保護自己!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都唔想嚇大家,我個仔成日去Clubbing 玩嘅, 有時堂妹想一齊去,我個仔就看雞仔咁睇住阿妹,佢話而家真係好多狗公㗎!依家男女關係真係好隨便,我個仔就唔鍾意食散餐,但佢話有啲真係當晚識就去馬了。

公爵府

麟媽媽 發表於 19-12-17 21:17
我都唔想嚇大家,我個仔成日去Clubbing 玩嘅, 有時堂妹想一齊去,我個仔就看雞仔咁睇住阿妹,佢話而家真係 ...

認同

我都有女兒
所以好理解樓主點解擔心

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

hcj 發表於 19-12-17 20:33
拍拖倆個幾月就咁快發生性行為>懷孕>之前好乖>婚前性行為

明白了。 做阿媽一定擔心

但相識時間短唔等於兒戲,相識耐唔等於了解,好多人拍拖幾個月結婚,一樣永結同心。有好多相處幾廿年臨老先分開。

如佢男朋友都係同學,叫佢哋大家向學業前途一齊行,要保護自己,避孕係基本。

遲下等你接受,叫埋她男朋友一齊食飯

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

apple~y 發表於 19-12-17 21:22
認同

我都有女兒

點解我同我個仔會傾開呢,就係有一日佢同我講話將來想生仔,唔想生女!我話點解呢?你唔似係重男輕女嘅人喎?佢就同我講生女會好擔心,見得太多狗公!咁我咪同佢講,你唔好玩弄感情呀,有報應㗎!

小菜豆    發表於 19-12-18 10:25

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hcj 發表於 19-12-17 18:56
女兒今年大一,十月同校男同學拍拖,十二月,被我知道同男朋友有去酒店開房,我真的接受唔到,我想問下,是 ...

男爵府

hcj 發表於 19-12-17 19:29
其實我真係好擔心,我都吾明點解可以識到幾個月仔,就⋯⋯⋯

情到濃時掛,或者應該咁講啦,而家仲有幾多個人會係結婚後先第一次做

珍珠宮

王國教室勳章

lingluk1306 發表於 19-12-17 19:23
乖乖女同早發生性行為 其實無衝突, 女女都大學 佢有自己諗法。你只可以不停灌輸唔好比男人呃、唔好未讀完 ...

Exactly 朋友個女小學中學讀神校,讀書好叻,勁乖女,品學兼優。佢媽發現佢大學拍拖,好大打擊,當佢女殺人兇手咁又偷睇佢啲私人野。攪到同個女關係好差,乜信任都無曬,個女去外國讀書,乜都唔同佢講,怕左佢媽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當年自己18歲,我媽只提醒我做女仔要好好保護同愛自己,佢就無再講其他。其實已成年,我覺得提醒下個女就得,邊仲管到咁多

翡翠宮

Ashleycorina 發表於 19-12-17 21:31
Exactly 朋友個女小學中學讀神校,讀書好叻,勁乖女,品學兼優。佢媽發現佢大學拍拖 ...

大學已是成年人了仲咁激動
大老呀,個女係大人有自己世界,女兒仔都不是父母的附屬品,佢地又唔係行歪路
中國人D 傳統思想

禁止訪問

大宅

hcj 發表於 19-12-17 18:56
女兒今年大一,十月同校男同學拍拖,十二月,被我知道同男朋友有去酒店開房,我真的接受唔到,我想問下,是 ...

唔好介意,你當年幾歲無隻朱,佢大一,唔係中一,我都好明白自己就得,自己仔女就唔想佢點太快,最緊要保護自己,做足安全措施。

禁止訪問

公爵府

crystal媽咪 發表於 19-12-17 21:27
而家d中學生已有性關係
我都接受唔到

以前我媽媽有位朋友女兒個時中2,發覺懷孕
個位媽媽追問經手人
係甘話唔知同班朋友上大陸玩左幾日
有男有女...佢話唔肯定邊個激死媽媽個朋友
太激心係甘對住我媽喊,仲未見肚,即刻同學校請假
番大陸落仔

珍珠宮

王國教室勳章

Smallraindrop 發表於 19-12-17 21:35
大學已是成年人了仲咁激動
大老呀,個女係大人有自己世界,女兒仔都不是父母的附屬品,佢地又唔係行歪路
...

唉,咪就係囉!有個同事話佢媽以前就係咁,佢讀完書拍過拖一次,佢父母話無人配得起佢哋個女,又話個女蝕底後來分手之後就識唔到第二個,佢父母話佢成三十歲都無人要點算到佢宜家四十幾,佢父母話嫁唔出都好,可以陪父母佢分享呢件事就係叫呢個朋友唔好咁對個女,但佢唔理

首頁
56789...16

尾頁

跳至