時政擂台

跳至

首頁
56789...14

尾頁

珍珠宮

redhot 發表於 20-8-1 16:18
我地正常人唔好同啲黐線人鬥氣啦,我地唔會騎劫病人嘅安危。無論病人係咩立場,能救的都應該救。
...

別墅

回覆樓主:

其實唔知係呢個帖度留言比意見既人,有幾多真真正正去捐過血,而唔係從啲三姑六婆聽返黎..
以我既經驗,去到捐血中心姑娘幫你耳探,跟住填個資料,篤手指睇血色素,比姑娘對個人資料同問你食左野未,再比塊排版你去抽血區等抽血,抽血員幫你量血壓,血壓冇問題就幫你消毒抽血果個位置1分鐘,之後拮針抽血,其間啲抽血員/姑娘完全冇同你吹水架喎,冇啦啦又點知邊個黃,邊個藍呢?唔好講到咁覆雜啦,唔捐有千萬個理由,但唔好誤導其他人..

別墅

回覆樓主:

我自己都好怕打針,每次捐血我都係諗住,自己細路都生得出2個,咪當係產檢果時抽血囉...講真,真係唔痛既,最驚都係佢抽返支針出黎果一下
有得捐係福氣,證明自己冇咩大病痛,又幫到人,何樂而不為呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 20-8-1 13:48
我過多兩星期到期,一夠期會衝去捐血

請問網上預約第一次係咪要先去捐血站setup後至用得?我第一次响捐血車捐,佢有同我講網上預約但太耐我唔太記得點整

珍珠宮

waic 發表於 20-8-1 16:23

同感,小部份醫護衰就當全部都衰,咁样同黃C有咩分別 ...

吾係撩交鬧
宜家國家派人落嚟救命,都比蔡堅YC 冷嘲熱諷,又話收集港人DNA又盛
老實講,如果我係領導做乜要貼上人地冷屁股?

禁止訪問

我的育兒心得勳章

伯爵府

2024勳章

我想問,如3高,本身食緊藥捐唔捐得架?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

豬仔嘜 發表於 20-8-1 16:29
如果紅十字會肯跪低
高中層出嚟為之前不公對代捐血者嘅事而道歉
我會捐血

隔咁耐至嚟道歉好奇怪,黃絲更加會唱死佢。

為顯示政治中立,應該同時搵楊明同曹永廉+森美同葉德嫻,拍返啲捐血宣傳(尤其森美都已經拍開紅會),可能仲好啲。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pretty0 發表於 20-8-1 14:56
人奶唔捐得?我都想捐

無記錯,要停餵人奶半年,至可以捐血。

男爵府

jjkj 發表於 20-8-1 16:34
其實唔知係呢個帖度留言比意見既人,有幾多真真正正去捐過血,而唔係從啲三姑六婆聽返黎..
以我既經驗,去 ...

講得好
話驚到面青 驚人針對果班
應該無捐過血

別墅

Sakuraohno 發表於 20-8-1 16:44
我想問,如3高,本身食緊藥捐唔捐得架?

血壓有問題同長期食藥既都不適宜捐

珍珠宮

MMM1108 發表於 20-8-1 16:37
乜冇黃人肯捐血咩?A貨王國冇人騷你呀?
老羞成怒返bk咒人?

真係好笑邊句咀咒人?你夠膽死話無機會需要啲血? 咁勸喻人唔捐咪就係唔好接收

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

MMM1108 發表於 20-8-1 16:37
乜冇黃人肯捐血咩?A貨王國冇人騷你呀?
老羞成怒返bk咒人?

仲有我冇去過咩a貨王國

寶石宮

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 20-8-1 13:48
我過多兩星期到期,一夠期會衝去捐血

你每次去捐血會唔會要等好耐
因為我有一次去到銅鑼灣諗住捐血佢話好多人排緊隊可能要等候一小時或以上
幸福可以好簡單

珍珠宮

回覆樓主:

可憐下我呢啲每個星期要輸血嘅人

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有嘗試過,但血色素過唔到關,想幫都幫唔到

珍珠宮

pretty0 發表於 20-8-1 17:01
講得好
話驚到面青 驚人針對果班
應該無捐過血

咁你真係吾係好明白抽血過程
由檢查填資料基本上抽血員係會問下你問題
甚至叫吹下水
護士掛到一身裝飾品見唔少
呢個情況我會溫馨提示位置Tim,但閒話就冇謂多講,講錯嘢兩隻手擘有派你受
咩條血管太幼、換針、血管會走......
都係嗰句,抽血員吾專業有自己立場,受苦嘅係捐血者同輸血者
捐得血嘅信佢有一顆善心,但吾好用政治騎劫
正如樓主何不去連登宣傳,個個大好青年,大把血捐,bk做得啊媽三災五難乜都受過,捐血機會留給青年人,社會責任

珍珠宮

雪米兒 發表於 20-8-1 12:33
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2711660/?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share?r=cps ...

我覺得自己唔捐都唔好呼籲人唔捐囉, 呢啲唔知咩行為,心全黑!

男爵府

大力大力 發表於 20-8-1 14:57
去到輔警總部、黑醫護單打警察比負責人趕走、現在就話唔夠血~

根本就是紅十字會、管理 ...

咁大個人都唔識將啲事分開睇! 不知所謂

kckammy    發表於 20-8-1 19:28

首頁
56789...14

尾頁

跳至