自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

會, 希望快D有得打針, 保護自己保護家人

伯爵府

回覆樓主:

如果有得打就一定係會揀科興
我兩公婆同老人家都係打科興
選擇科興完全同政治無關,
係因為佢比較安全副作用較少
而家全球疫情肆虐,真係有啲國家一針難求,香港其實真係已經好幸福,咁一般政府專家都會根據數據認為安全先至會公佈叫市民打嘅。

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-6-15 11:08
政府安排到校打針同埋旅遊巴位到疫苗中心,就係想製造朋輩壓力囉!
又唔見佢安排到各政府部門為公務員打針? ...

林鄭只識欺善怕惡

男爵府

睛靈勳章

大宅

大陸野打入人體到...咪搞喇

水晶宮

qq0330 發表於 21-6-15 14:59
大陸野打入人體到...咪搞喇

冇錯,驚就唔好打大陸嘢打復必泰啦

輝瑞復必泰疫苗|日本18天141人接種後死亡‎ 無法評估因果關係者佔84宗
https://www.hk01.com/article/636850?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

智利總統 土耳其總統 印尼總統.....打科興

美斯為踢美洲盃接種中國科興疫苗‎ 南美足協準備5萬劑人人要打
https://www.hk01.com/article/619099?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

子爵府

ddkaka 發表於 21-6-5 09:54
會,人一出世就打咗好多滅活疫苗

就係。
除咗今年推出嘅,以往有邊隻疫苗不是走滅活路線?(肝炎、流感、德國麻疹、腦炎……)
一隻走全新路線、還要緊急批准、測試一年左右的,就有人將佢推崇到最好最安全。
我稍微抱警戒心等等看。

侯爵府

好媽媽勳章

我仔十五歲,我哋等緊科興
開心每一天

男爵府

loved 發表於 21-6-5 13:09
我仔嚮政府醫院出世,雖然都二十幾年前,但我記得第一日已俾幾滴吾知咩佢食,之後打針俾張針咭去健康院打針 ...

出世時打既針起碼安全好多,話哂都已經出左甘耐。唔似而家呢款系新疫苗,無人夠膽保證之後會唔會有副作用

珍珠宮

patpat234 發表於 21-6-5 18:32
我反而好奇,流感針係咪年年都一樣?定年年都唔同?咁有冇做夠測試?

我成家只係阿仔n年前打過1之流感針 ...

其實流感針都每年唔同,所以實在都存在風險嘅,我識朋友係藥理及病理博士,佢都無比個仔去打流感針,佢嘅睇法係真係體弱易病去打係好,健康正常唔一定要打。
當然打針係個人決定,我並非叫人唔打。
我仔由細都少病,但有一年打過一次流感針,又係一個星期後病到傻傻下,但唔打反而無咩病,之後就無再打流感針。
我仔近年成日頭痛睇緊兒科,覆診問咗醫生先決定打唔打針,打都只會打科興。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-6-15 16:38
其實流感針都每年唔同,所以實在都存在風險嘅,我識朋友係藥理及病理博士,佢都無比個仔去打流感針,佢嘅 ...

每個人體質唔同,我全家打流感針打咗十年,真係冇咩傷風感冒,而且一啲副作用都冇所以會繼續年年打

男爵府

我都打算打科興,但我一直有個問題就係科興是否cover唔到變種病毒?

琥珀宮

蝦米豬 發表於 21-6-5 08:12
內地做了幾百人的臨床測試,結果發現抗體水平和安全性和成人一樣,將在國內有秩序推行3-17歲打針。

https: ...

人地科興怕左香港班專家麻鬼煩,講明有第三期數據先向香港申請
香港最快都要今年年底先可以比3歲以上打針

珍珠宮

kiuzoe 發表於 21-6-15 11:59
如果有得打就一定係會揀科興
我兩公婆同老人家都係打科興
選擇科興完全同政治無關,

係,因為滅活才選擇,不想打mRna

珍珠宮

Beautypeople 發表於 21-6-15 16:44
我都打算打科興,但我一直有個問題就係科興是否cover唔到變種病毒?
...

唔係喎,話科興對變種病毒都有輕微作用

水晶宮

Beautypeople 發表於 21-6-15 16:44
...

新冠病毒|針對英國南非巴西變種病毒‎中國滅活疫苗有效
https://www.hk01.com/article/625320?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

新冠疫苗|打定唔打?‎ 中疾控報告:染疫後更快產生抗體住院更短
https://www.hk01.com/article/638247?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

首頁

尾頁

跳至