自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

之前嗰單唔賣樓而被仔/女大肆破壞間屋嘅父母真係做得啱!賣咗真係人財兩失!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 21-7-24 13:49
仔女咁自私,好快會受返

棄老真賤

人格問題!
仔女第日都唔會孝順佢地,我信小朋友會感受到,潛意識下,長大了也會變得自私。

Life must go on

珍珠宮

angiehouse 發表於 21-7-24 20:08

點獨立當年紀去到一定歲數,點都要後生幫下,比如去醫院 ...
咁冇仔女,冇結婚果D人,又系咁過活,冇話冇左邊個吾得。
不過,另一個角度,仔女走左,吾使啃老,未必系壞事

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

dyl 發表於 21-7-25 00:06
但如送仔女去外國讀書, 好大機會畢業後會留喺嗰度做嘢或結婚唔返香港, 我自己都識幾個畢業後吾返香港, 父母 ...

外國讀書、做嘢、結婚唔返香港,父母都未必捨得子女架,只係父母自己都有一定有財力

如果用LOTR過去,可能本身中下階層,父母未必有咁嘅財力,而且子女講明一去不回,唔理香港嘅父母……

諗吓情況有d悲涼

水晶宮

wln 發表於 21-7-25 01:03
人格問題!
仔女第日都唔會孝順佢地,我信小朋友會感受到,潛意識下,長大了也會變得自私。

你終於知道自私嘅人影響人哋,包括自己嘅後代啦?

咁你唔應該再支持歪思黑暴!

珍珠宮

anna59 發表於 21-7-25 07:50
咁冇仔女,冇結婚果D人,又系咁過活,冇話冇左邊個吾得。
不過,另一個角度,仔女走左,吾使啃老,未必系 ...

佢要吾理都咬佢食,老左無人無物都系自生自滅,我就做吾出,父母就算經濟獨立,但系都要幫佢請下外傭,有小病都有人照顧下

水晶宮

阿玥兒 發表於 21-7-24 14:00
養兒防老咪仲自私
老豆養仔仔養仔
呢個世界無保證老左仔女一定照顧

Agree,做父母嘅應該支持仔女做自己鍾意做嘅事,同時努力唔好成為子女嘅負擔。呢d先係愛。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

Mm233 發表於 21-7-24 13:51
咁既然移民去西方,西方本身就無仔女養老呢個概念

我覺得唔好刻意要有個仔女養老嘅觀念/期望,其實都係睇關係。好似我62(外國人),佢係一直同佢媽住(佢媽單親湊大佢)。第一任太太就係唔想同佢媽一齊住,但我62堅持,就離婚,然後先娶咗我99。所以我99一直有照顧62媽媽,我嫁嗰陣62媽媽已經不能自理,佢哋無送佢去老人院,自己屋企整張醫院病床咁,繼續照顧。所以我覺得,父母唔好用傳統觀念去束縛仔女,而家要先搞好親子關係。千祈唔好本末倒置,以為生佢出嚟,就佢點都要愛你孝順你尊敬你。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

牛年勳章

capricornbb 發表於 21-7-25 07:56
外國讀書、做嘢、結婚唔返香港,父母都未必捨得子女架,只係父母自己都有一定有財力

如果用LOTR過去,可 ...

個個bno申請移民都話一去不回!其實係咪一定可以申請成功嘅呢?

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-7-25 08:24
個個bno申請移民都話一去不回!其實係咪一定可以申請成功嘅呢?

只有英國政府知

我心入面有一個願境,英國脫歐後,經濟繼續下滑,將來窮到要中國資金,做中國嘅其中一個管治特區

咁去到嘅人……都咪話唔開心

水晶宮

世事無常 發表於 21-7-24 14:59
我識嘅都係咁,為下一代就可以唔理上一代架啦!咩邏輯?

佢哋覺得唔攞盡上一代嘅錢嚟養下一代已經叫有良心

公爵府

牛年勳章

capricornbb 發表於 21-7-25 08:28
只有英國政府知

我都覺得好奇怪,如果一定成功㗎,咁就唔使留五年喇,即刻畀居留權咪得囉

侯爵府

幾開通既父母,年老時心底都想有仔女在身邊陪伴,唔係講同住,係同一個地方,人老左做好多野力不從心,需要至親照應。講緊正常父母子女關係,不孝已係原罪。

珍珠宮

開心吸收勳章

wsyggk 發表於 21-7-25 08:04
Agree,做父母嘅應該支持仔女做自己鍾意做嘅事,同時努力唔好成為子女嘅負擔。呢d先係愛。
...

企係父母嘅角度,當然係咁諗,但為人仔女卻唔可以咁樣諗。人人都會老,當你老咗,眼又矇,耳又聽唔清,行又行得慢,你仔女問你,點解你要成為佢負擔時,你會知道咩叫難聽過粗口。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 21-7-24 17:55
除咗金錢供養外,一個月通知期對老人家亦好難接受,老人家有生之年仲見唔見到兒孫呢?對佢地亦係傷害。
...
我好朋友大哥星期日通知佢地移民,父母都係同一日知,星期四就在群組到話到左英國,朋友都非常突然。

水晶宮

熊熊老婆 發表於 21-7-25 08:30
我都覺得好奇怪,如果一定成功㗎,咁就唔使留五年喇,即刻畀居留權咪得囉
...

我覺得係一個篩選過程,你乖唔犯法、有貢獻無論勞力還是金錢,就俾個機會你申請,但都要通過資產審查

所以呢5年,香港人過去駛晒d錢,令英國經濟穩健,但自己就荷包肝硬化,咁英國咪有藉口踢佢哋返原居地囉!不過佢哋被挖乾挖淨返嚟,我哋就慘D

男爵府

somesome2020 發表於 21-7-24 16:06
如果立心養兒防老,不如一開始唔好生,自己儲錢照顧自己比較靠得住

生仔真係純粹想體驗湊大一個人,佢可以 ...

我認同你,養唔養番父母,係睇好多因素,唔係話唔養就係不孝。
當仔女好想移民,想有新生活,未必真係帶到父母去,如果仔女為左自己留在一個佢覺得唔快樂既環境,又何苦要勉強,仔女大了,到獨立就應該放手,佢照唔照顧番你,係睇緣份啦。
所以我絕對預左,生得仔女係train佢地獨立,人生係佢地既,想做就去做。養老靠自己啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 21-7-24 13:49
仔女咁自私,好快會受返

棄老真賤

報應會黎既

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

阿玥兒 發表於 21-7-24 14:00
養兒防老咪仲自私
老豆養仔仔養仔
呢個世界無保證老左仔女一定照顧

陪伴最重要

珍珠宮

angiehouse 發表於 21-7-25 08:00
佢要吾理都咬佢食,老左無人無物都系自生自滅,我就做吾出,父母就算經濟獨立,但系都要幫佢請下外傭,有 ...
以前有個朋友話,就算有老公,有仔,到最後,都系得番自己一個,呢句說話,系有道理。
父母仔女,大家吾好互相依賴,就最好,我知道,有D父母,糸好煩麻,所以,仔女遲通知,都有佢地原因,可能仔女呢幾十年,表面順從,但內心系反父母,一家吾知一家事。
有外國人話,中國人對長輩,系冷漠嘅,孝順系好,但中國人果種情緒綑綁,系不要得

首頁

尾頁

跳至