自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

tong831 發表於 22-2-19 23:55
邊關洗腦事?用唔晒,買少D都唔得?

你識講民生必須,人人要飲,食水珍貴,好多落後地方冇水飲,水塘滿瀉 ...

折墮得過用完人哋啲水,仲要踩人哋啲水污糟嗰啲object???

珍珠宮

licpd 發表於 22-2-20 00:15
用甘多數字做login, 分分鈡係收錢奉命搞事!

唔出奇,bk不嬲都多打手
但係咁嚴峻嘅時候都淨係掛住出賣香港人搵錢搵着數?邊有咁衰㗎?仲係人嚟嘅??

子爵府

tong831 發表於 22-2-19 22:51
唔係俾錢大晒,用唔晒唔可以減少供應咩?大陸都有地方缺乏淡水,資源珍貴,好過倒落海下化?

東江水幾咁污 ...

講咁多,你仲留喺香港被屈飲東江水,真係慘

水晶宮

2024勳章

kikikay 發表於 22-2-20 00:30
折墮得過用完人哋啲水,仲要踩人哋啲水污糟嗰啲object???

佢仲要叫大陸旱災時減少供應,制香港水添,真係未見過咁蠢嘅人

大宅

tong831 發表於 22-2-20 00:13
你咪一樣飲緊,你飲井水?雨水?咸水?

你呢d叫輸打贏要,世界上所有人都要以你心目中認為的利益為先,要圍住你轉?你唔需要大陸幫可能係你未中招,諗下訓係醫院出面嘅老人家,做人唔好咁自私啦

珍珠宮

czl115 發表於 22-2-20 00:32
佢仲要叫大陸旱災時減少供應,制香港水添,真係未見過咁蠢嘅人

大陸自己都唔夠水用,仲要顧住保住香港,都係為咗香港班刁民少啲發神經咋。內地大把人眼紅阿爺咁寵愛香港呢個敗家仔。

件object仲大大聲聲叫人減少供應,呢啲人咪淨係識得食屎屙飯咋嘛!

別墅

hphpphph 發表於 22-2-20 00:26
我信你。
不過有啲嘢肯比錢唔一定即刻買到,要北京用權力調撥
工廠唔係開善堂,材料錢唔係阿爺比就係自己比 ...

其實我開頭以為唔洗卑,我長期國內工作,對內地都算了解,香港都標題援建,好奇問下,搞成甘。
要卑錢係十分應該,已經幫左超大忙,香港好無能好脆弱。
反而,萬一不用卑,香港人更更加要看清國家對你有多好。

hphpphph    發表於 22-2-20 01:02

珍珠宮

SU213 發表於 22-2-20 00:07
其實大家睇到啦, 一石擊起千重浪

東江水要錢, 買肉要錢, 起方艙要錢, 班尊貴hongkonger眼中只有錢, 所以 ...

話說東江水嘅由來,都係因為當年香港制水。其實自開埠以來,香港缺水嘅情況就已經一直持續,最差嘅時候好慘呀,四日先供水4小時,人民叫苦連天,苦不堪言。大陸當時都好窮,窮到好多內地同胞都未能得到溫飽、充足嘅乾淨食水⋯⋯但阿爺一樣動工引東江水供港,呢啲咪就係同根同心囉!

真係睇到我想喊,香港有班咁忘恩負義恩將仇報嘅人,仲要呢啲人喺香港絕對唔少

別墅

kikikay 發表於 22-2-20 00:59
話說東江水嘅由來,都係因為當年香港制水。其實自開埠以來,香港缺水嘅情況就已經一直持續,最差嘅時候好 ...

內地對香港真係好好啦,呢幾年,廣東之前很多地方都缺水停水,但香港水供應真沒有停過!唔同人地冇錢買水咩,停水你試過就知對民生影響很大

子爵府

tong831 發表於 22-2-20 00:13
你咪一樣飲緊,你飲井水?雨水?咸水?

係呀!飲水思源,我愛祖國

男爵府

daijuju 發表於 22-2-19 22:24
香港沒交國稅,解放軍也是免費駐守,祖國來幫忙,香港人珍惜吧!

因為我真係睇唔過眼有d人帶住有顏色眼鏡睇人,以為個個都好似佢哋咁樣!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kikikay 發表於 22-2-20 00:59
話說東江水嘅由來,都係因為當年香港制水。其實自開埠以來,香港缺水嘅情況就已經一直持續,最差嘅時候好 ...

呢樣嘢我清楚呀, 因為我阿媽有講, 佢話細個要攞住水桶去排水, 不過細路女有啲似去玩. 不過佢依家講都話其實係好慘, 嗰陣又夏天, 有時索性去游水之後去山邊沖埋涼先返屋企. 仲有我之前都有貼過一單舊聞, 講緊當年缺水, 香港有商人上大陸傾, 希望大陸供水俾香港. 接待呢啲香港商人嘅係周恩來總理, 佢爽快應承, 仲用3800萬起設施將東江水供應香港, 你諗吓嗰個年代嘅中國3800萬係一個咩數字? 佢地義無反顧, 又搵周總理接待你地, 可以諗到當時內地幾咁重視我地, 仲要記住當時係未有聲氣回歸, 點解仲要幫你地? 原因就係血濃於水、同根同心嘛.

你知唔知當時我貼完呢單舊聞, 就有人走入嚟話我地有俾錢, 我地以前捐好多錢, 條江又唔係流一個地方佢地自己都有著數....呢啲咁難聽嘅說話, 一大班尊貴嘅hongkonger, 開口埋口錢錢錢, 總之國家俾我地嘅就係要錢, 其他地方要俾錢就睇唔到, 佢地又唔講以前殖民地時代, 要用英國貨英國車, 因為英國貨好啲咩? 梗係唔係, 係你無得揀, 一定要用, 係咪唔收錢, 當然唔係, 要俾錢嘅, 依家中央無收香港上繳嘅錢, 無收軍費, 但係就狂loop東江水好貴.

一班淨係崇洋媚外嘅人, 外國放個屁都係香嘅, 國家做咩都係錯嘅, 竟然仲可以大放闕詞, 指指點點, 心痛!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

83929861 發表於 22-2-20 01:04
內地對香港真係好好啦,呢幾年,廣東之前很多地方都缺水停水,但香港水供應真沒有停過!唔同人地冇錢買水 ...

你明白就好啦

幫幫手去宣揚一下呢啲正面思想, 唔好人地派人派物質幫我地, 就東拉西扯求其拉埋啲九唔搭八嘅嘢嚟講.

我地要話俾大家聽, 國家唔係要嚟害我地, 真正害我地嘅一啲唔感恩不特止, 仲要用陰陽怪氣口吻去數落人地幫我地嘅人

大宅

tong831 發表於 22-2-19 23:58
香港醫護都冇咁高人工,真係發達
中介仲要食咗一浸

tong831    發表於 22-2-20 18:42

男爵府

daijuju 發表於 22-2-19 21:34
肯做已經算好,已經值得表揚。香港疫情咁嚴重。你估個個肯來做?人地冇屋企父母細路?而家好多嚟嘅醫護都係 ...

作出呢的決定,佢地屋企人都支持,無私精神先值得我地敬佩及感恩。希望支援香港的相關人員們平安及保重身體

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

tong831 發表於 22-2-20 18:41
折墜?
冇俾錢㗎?唔駛交水費?
唔係踩,係事實!

又要用又要踩,唔係折墮係乜?
唔洗懶委屈,有本事唔好用囉使乜咁多廢話?
俾咗錢以為自己大晒呀?
唔賣俾你都仲得,你咪自己淨化啲屎水飲用囉!

水晶宮

2024勳章

tong831 發表於 22-2-20 18:52
唔係制水,琴晚講咗彈性,冇睇清楚?
夠你哋班人蠢?

世界圍住你轉?你想彈性就彈性?
蠢得過你叫大陸旱災時趁機減少供應香港水?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至