自由講場

跳至

首頁
56789...17

尾頁

男爵府

tinlong22 發表於 22-4-4 12:25
到死得人多個陣, 就可以叮一聲即刻轉mode?
岩呀, 針唔吉到肉唔知痛嘛
死個D人你唔識就梗係咁講啦

到死得人多嗰陣時,唔單止封上海,直頭成個中國都要封 (如果情況好似你咁講死咁多人) !

依家大陸唔係高接種率,死亡率低嗎?
有好似你咁講,一日死好多人?

就係政府唔理實際情況
人未病死,已經餓死

珍珠宮

auroresy 發表於 22-4-4 13:04
之前有人回覆我話佢長老 小朋友疫情以來都住係國內, 點好 點好, 我即刻明白根本唔係香港人⋯⋯⋯
...

你好勇

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-4 11:47
上微博睇吓,好多人求救!最嚴重的是要洗腎/ 化療去唔到醫院,嬰兒同父母分開….仲解決緊
冇人肺炎死,但 ...

是,有d 資訊我係第二頁有post 出嚟

子爵府

nicelady2828 發表於 22-4-4 13:02
我本來都覺得國家會理性,但而家已經政治化了,好灰,好擔心新特首上台香港都要跟
孫春蘭已經去了上海,「 ...

我都好怕新特首又行清零政策. 真係好想出黎遊行抗議

子爵府

tinlong22 發表於 22-4-4 08:29
咁呢個問題只係一開始上海唔封城, 只係就住就住逐步封有關啫
我夠可以話根本一開始就要封, 唔係等到幾千先 ...

咁之後次次有一單就即刻封. 包唔會傳開去!講咋嘛,我都識啦!唔計後果咁做,幾咁容易. 如果你係受影響個群人應該唔會咁口響

男爵府

jasprincess 發表於 22-4-4 13:47
我都好怕新特首又行清零政策. 真係好想出黎遊行抗議

啊爺揀武官,可能貪強硬,唉

我呢排覺得林鄭唔係咁差,被免我地跟曬大陸那套

大宅

tinlong22 發表於 22-4-4 12:25
到死得人多個陣, 就可以叮一聲即刻轉mode?
岩呀, 針唔吉到肉唔知痛嘛
死個D人你唔識就梗係咁講啦

咪係, 針唔吉到肉唔知痛嘛人命呢架, 我覺得一個都唔應該死

而家上海安排咁好咁順利,一個病死嘅都冇,香港人真係好羨慕。

係咪時候中央應該都要指令香港都做全民檢測?橫掂而家香港感染數字已經係低嘅四位數。

大宅

auroresy 發表於 22-4-4 12:51
説上海安排得好順利的真係睜眼說瞎話!!!

上海今次實際係安排的好差超差! 民不聊生!有朋友好難先網上 ...

陰公!
我覺得住香港好幸福了

水晶宮

auroresy 發表於 22-4-4 12:58
上海都有人自發呼籲國家層面不要再用2020年的思路來解決2022的疫情了,這樣下去各地財政都會動態清零⋯⋯
...

之前菌傳播力無咁高,入肺
而家唔入肺,無徵狀感染多

男爵府

nicelady2828 發表於 22-4-4 11:47
上微博睇吓,好多人求救!最嚴重的是要洗腎/ 化療去唔到醫院,嬰兒同父母分開….仲解決緊
冇人肺炎死,但 ...
You tube 都有
Bb 集中隔離 超慘!如果我女我一定爆喊。仲有見到封街市,d人訓紙皮。

男爵府

huicy 發表於 22-4-4 14:14

係!冇人因為 covid 病死!

但有人因為失救而死,唔知你有冇睇到?
因為封區,好多急病都醫唔到而死!
呢啲病人應唔應該死呢?

有個租客,大陸研究生!
因為返唔到工賺唔到錢,個業主已經同佢講左免租,佢都仲睇唔開,響小區跳樓自殺死左!
呢啲人又應唔應該死呢?

仲有好多… 因為呢個封城政策間接而死嘅人,咁應唔應該死呢?

一個政策,要平衡輕重!

羨慕上海安排咁順利嘅話,大可以搬上去住,感受一下唔會病死既政策,唔需要比較。或者你可以用第一身嘅感受,說服香港人跟大陸嗰套!

而家4位數字,就算而家全民檢測做咗,咁又點呢?以後會冇確診嗎?之後又繼續浪費公帑!

男爵府

BO_NG 發表於 22-4-4 14:52
係!冇人因為 covid 病死!

但有人因為失救而死,唔知你有冇睇到?
真係衷心希望香港千萬不要行大陸果套一刀切,新特首千萬不要再盲目清零,好好珍惜一國兩制,亦都好慶幸生活係香港,尤其最近看到上海發生的事情。我們不要政治任務,要的是實實在在權衡社會各方面發展的政策

男爵府

2023年兔年勳章

幸福花海 發表於 22-4-3 09:48
咪係囉,無長遠計劃,只愛面子,不能消失既病毒,沒有預防中招既疫苗因為病毒不断變種,堅持動態清零只係 ...
中國人口咁多,13億呀,如躺平會死幾多人(老人同長期病患)?全國染疫,影響生產,如食物,到時食物短缺,香港首當其衝會有影响,之前貨車私機中招隔離,d菜都冇得運香港啦!依家唯有研發有效防感染疫苗及治療藥物,先可與病毒共存

伯爵府

回覆 happylife28 的帖子

[問心講, 內地响過去呢年半, 因為清零而相對世界其他地方, 經濟方面的影响一定係最小吧?]

絕對不是, 最無影響係歐美, 其他東南亞國家停~1個月左右己回復生產.
反而中國係間中又停又封,來來回回, 好幾round了, 只是新聞不是每次都報導.
停工無糧燒銀紙的...商家好大壓力
世界唔會等你解封才run,

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 22-4-4 13:07
到死得人多嗰陣時,唔單止封上海,直頭成個中國都要封 (如果情況好似你咁講死咁多人) !

依家大陸唔係高 ...

就係而家封區措拖有效先無大爆亦少人死

其實你知唔知中國有幾多人?
14億人, 就算係0.1%, 如果全民中, 都講緊上百萬人
似係你唔理實際情況
一味想全中國都中啫
天朗氣清

珍珠宮

jasprincess 發表於 22-4-4 13:53
咁之後次次有一單就即刻封. 包唔會傳開去!講咋嘛,我都識啦!唔計後果咁做,幾咁容易. 如果你係受影響個 ...

同樣說話我係咪要回返俾你架?
如果死亡個D人同你有關, 你又會咁巴閉?
天朗氣清

珍珠宮

huicy 發表於 22-4-4 14:14

哈, 其實你想曲線咋下嘛
叫林鄭做全民檢測
佢話而家已經回落, 無再需要做就會

天朗氣清

伯爵府

carolwongmama 發表於 22-4-4 15:28
中國人口咁多,13億呀,如躺平會死幾多人(老人同長期病患)?全國染疫,影響生產,如食物,到時食物短缺,香 ...

病毒不断變種,請問幾時會有有效防感染疫苗?一定有?

大宅

tinlong22 發表於 22-4-4 16:17
哈, 其實你想曲線咋下嘛
叫林鄭做全民檢測
佢話而家已經回落, 無再需要做就會

No no ~ 佢從未話無再需要做

就係已經回落, 因此先要開始準備疫情爆發尾段做全民檢測

“行政長官林鄭月娥表示,本港和內地專家均認為全民強制檢測應在疫情爆發初期或尾段進行,加上所涉人力、物力俱多,要達到全民覆蓋也頗具挑戰,因此政府決定暫緩推行有關計劃,若時機合適和具備條件,會再考慮是否推行全民強檢。”

珍珠宮

huicy 發表於 22-4-4 16:36
No no ~ 佢從未話無再需要做

就係已經回落, 因此先要開始準備疫情爆發尾段做全民檢測

哈, 咪睇下點囉
佢真係唔好俾我睇死佢

不過今日都好開心聽到佢唔再連任
天朗氣清

首頁
56789...17

尾頁