時事熱話

跳至

首頁
56789...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 上校車 於 09-6-11 14:20 發表

係 !!!! 如果內頁係硬皮既都抹埋, 如果唔係, 會噴消毒液. 基本上我唔會借太殘既書返屋企

多謝指教.
不過你話睇書前戴mask...希望你係講笑唔係寸我啦...bb得1.5歲唔肯戴mask~
其實我都係新手媽咪, 樓主問家長係咪要做superman? 我覺得係...尤其是媽咪, 更是superwoman.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 grace_xian 於 09-6-11 13:57 發表
咁我作為家長一定要做superman?

時時着上戰衣, 準備全力出擊?

我可唔可以唔做家長

由小朋友降臨黎呢個世上開始...就預咗架啦
平時對仔女有發燒、感冒嗰D...我同老公都會心掛掛訓得唔好...呢D係我哋既責任...

唔想負呢個責任...咪好似我有個朋友老公咁...話到明唔生小朋友...因為見到身邊有小朋友既friend好辛苦....小朋友一有小小事...做家長既好慘...除咗身體康健外...仲要敎呢...難道生咗出黎...由佢自生自滅....所以我朋友結婚成15年...到而家都唔生....

大宅

原帖由 MANFUN2010 於 09-6-11 14:23 發表
入面抹唔到架哪, 我係用酒精棉抹, 一塊塊四方型, 獨立包裝, 殺菌能力應該幾勁, 即係醫院抽血用來消毒果隻呀.

成本好高wor ,我用棉花+樽裝酒精倒少少咋.
平好多!
裏面唔抹得,如果唔係nut色就煩勒.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 方麗娟 於 09-6-11 14:31 發表

多謝指教.
不過你話睇書前戴mask...希望你係講笑唔係寸我啦...bb得1.5歲唔肯戴mask~
其實我都係新手媽咪, 樓主問家長係咪要做superman? 我覺得係...尤其是媽咪, 更是superwoman. ...

點止superwoman, 仲要係7-11, 24小時服務.

大宅

原帖由 w_y 於 09-6-11 14:21 發表
睇到樓主講野, 我 suggest 佢不如送晒小朋友去保良局, 到時一年 365 日 24 小時都唔使佢理, 幾方便. 小朋友有良好照顧, 好過學埋 d 是非不分觀念.

你遊行條路線繞少少, 每年七一探一次好啦, 唔好去咁多添喎. ...

子爵府

我覺得停課係必須亦係正确決定喎, 我唸無野緊要得過小朋友既健康囉.....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

接受現實吧, 支持政府做法!
今朝已經就呢個問題同另一個同事辨論左成粒鐘, 佢始終覺得考試係最緊要, 因為佢個仔中三, 靠呢個試攞分, 中四決定讀文科/理科, 我話而家已經開始爆發緊, 可能唔好彩你個仔會染到咁點?
佢話咪去醫囉, 咁如果因為呢個病毒引起左其他並發症會c, 或已經傳到變左種再由其他自私家長嘅小朋友傳比你個仔, 都可能會c喎, 佢話c都無計, 最緊要而家要考試

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-6-11 14:31 發表

多謝指教.
其實我都係新手媽咪, 樓主問家長係咪要做superman? 我覺得係...尤其是媽咪, 更是superwoman. ...

我無情白事唔會串人架 , 我係認真講架, mask 真係可以防到細菌既, 你試下搵唔搵到滴露出既消毒噴霧丫, 我要黎看門口, 有時噴埋鞋添架

珍珠宮

mouth: mouth: mouth:
原帖由 塵大聞 於 09-6-11 14:34 發表
今朝已經就呢個問題同另一個同事辨論左成粒鐘, 佢始終覺得考試係最緊要, 因為佢個仔中三, 靠呢個試攞分, 中四決定讀文科/理科, 我話而家已經開始爆發緊, 可能唔好彩你個仔會染到咁點?
佢 ...

大宅

原帖由 natnat_tsang 於 09-6-11 14:26 發表
我一路睇一路笑,BK媽咪真係相當搞笑...不過認真D講,停課係有必要,我個女都考緊試,依家停都唔知點,不過,最重要都係佢身體為重... 哈哈 不過,我想回應樓主,我都想7.1遊行,反對正苦停課唔停工,我好想 ...

最好都係停工, 吾使等d人周圍走.(之前d播毒者)

大宅

唉~我都係咁話

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-11 13:50 發表
停又比人鬧唔停又比人鬧...
唉.....

水晶宮

佢 ...
唔好意思~睇完你最後個句我笑左出黎....做佢個仔真係笑c
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

原帖由 上校車 於 09-6-11 02:11 PM 發表

那有小朋友唔愛卡通呢, 只係我地做大人既要好好監察同控制佢囉, 唔控制既話, 會瘋狂睇電視架
非常認同!作爲大人既唔去引導同控制,D小朋友點會無端端自律?加上而家D卡通同電視節目,其實真係有好多都唔適合小朋友睇。所以我自己除左睇新聞之外,基本上唔睇電視。好自然,我個仔係唔鐘意睇電視。有時候爸爸想睇阿仔都唔俾。而卡通我一般都會買碟俾佢睇,因爲我可以自己選擇D適合同益智既。阿仔一樣睇得好開心架!不過我最唔開心就係有好多人都唔認同我,成日話我逼個仔學野。但其實我真係無逼過。

伯爵府

停工最好......
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

返學大過天? 可以連健康都可以不理???

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢 ...

吓...c都無計...咁生個仔出黎為乜...
同呢D人無嘢講...講少句暖肚好過...我諗呢排佢個仔比佢迫住温書...一定好慘....

男爵府

真係唔明白難道返學考試比健康重要???

別墅

佢 ...

下, 即係生命冇左都唔緊要, 最緊要考試~~~

大宅

佢 ...

你朋友是否較錯, 中三好似要返學, 小學及幼稚園才停課.

首頁
56789...11

尾頁

跳至