自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

你有冇買保險?如有,首要去醫院做個詳細身體檢查,排除左疾病既原因,才慢慢看中醫調理,但知道揾個夾既中醫都唔容易,但只要肯試就有好轉既機會。另外精神科藥物都會令人攰頭暈和心悸的。

雖然有人話你成日出post身體唔舒服,但我反而欣賞你肯講出來,紓發下心情好緊要,好過屈埋屈埋,長期有病真係好困擾的,我自己都身體一直唔好,你仲後生,一步一步慢慢來,會好起來的,加油呀姊妹!

男爵府

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

你呢啲情況同我一樣,不過我係10幾年有驚恐症,食咗兩年血清素冇事啦,不過近排又開始來了,有時感覺企唔穩,頭暈到起唔到身,又或者企係到就嚟跌低咁,我同我自己講冇事架,迫自己出街,放鬆個人,做吓運動(emoji)(emoji)祝你早日康復(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

體質唔好好難搞 但係成日諗住只會影響埋心理健康

別墅

如果轉食中藥可能調理返好,西藥傷身最緊要保持心境開朗,唔好成日諗住自己病,每日都做適量運動,真係差好遠㗎

珍珠宮

回覆樓主:

身體影嚮心理,正向思想亦一定幫到健康。積極去做對自己健康有幫助嘅事!唔好諗太多自己有幾差!

我講一個例子,我有個相識多年朋友,廿多歲身體已又虛又差,經常入院,後來結咗婚想生B都好困難,終於有咗後,經調理後身體慢慢好轉,仲連生3個B仲好健康,後來更有精力創業。

樓主襯後生,健康係有得改善嘅!就算真係比一般人差,都要開心過日子!

子爵府

做運動
心盲最可怕。

琥珀宮

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

係咪貧血?

複式洋房

回覆 she007 的帖子

有check 過血糖/血壓低嗎?有冇試下搵 part time 做下,分散下注意力。

複式洋房

回覆 健康的我 的帖子

有check 過血糖/血壓低嗎?有冇試下搵 part time 做下,分散下注意力。

伯爵府

sillybilly123 發表於 22-6-24 14:55
你有冇買保險?如有,首要去醫院做個詳細身體檢查,排除左疾病既原因,才慢慢看中醫調理,但知道揾個夾既中 ...

對呀,有D人未經歷過可以好口響,仲話佢成日出post,以為佢玩,老實講,佢起碼肯問人,肯求救,我地應支持下佢,比佢方法和安慰。
好明白樓主,人人都想擁有健康身體,但有時係天生體質等如肥瘦一樣,唔係話早D瞓,飲食正常,做下運動就得,我所有都做足,又係咁。
當有病/虛弱時,心情總會差/不安,好多野做唔到。而且,檢查,睇醫生,調理,所有都係錢,返唔到工連錢都無。不過,心態好重要,要相信慢慢黎,身體會有好的一日。

男爵府

回覆樓主:

先做個身體檢查查出咩事,做CT,揾出成因。
我幾年前同你一樣身體好差,食野冇胃口,個個月感冒成日病,好瘦,甩頭髮,加上壓力大。
開始食維他命D,綜合維他命,身體開始好好多,病少左,唔好俾自己有壓力。

首頁

尾頁

跳至