自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

子爵府

loved 發表於 22-8-27 23:58
我好想知果 d日日十幾萬確診國家,個醫療系統係冧曬,還是仍然正常運作。成日話香港醫療系統負荷吾到,咁果 ...

我諗最簡單一句就係,叫你返屋企等自己好,佢哋應該係咁,冇可能收晒所有人入院

水晶宮

唔會,好使好用嘅嘢。

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

好媽媽勳章

anan84 發表於 22-8-27 17:22
見到新聞又話要停全日面授,究竟其實想點?
又話要做快測先俾食嘢, 呢個咩世界?

唔會完的了,同流行性感冒一樣,永遠都會存在,清唔到。大家都唔想,但總要面對現實。

公爵府

amypekkle 發表於 22-8-28 14:02
唔會完的了,同流行性感冒一樣,永遠都會存在,清唔到。大家都唔想,但總要面對現實。
...

認同

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

近日行街經常見到有人完全唔戴口罩,雖人數唔多,總覺佢哋........但呢D人仲唔覺得有問題,雖然我都想唔戴,但為人為己,我唔會咁做。

大宅

回覆樓主:

等國家主席話事啦

公爵府

我都算受得悶,但都覺得好無隱。無了期

子爵府

回覆樓主:

全世界已經完,係得香港,澳門,大陸繼續玩

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

但求病毒越變越弱,越來越少後遺症,有良藥醫治,我諗中國那時就會真正開關

子爵府

airhei 發表於 22-8-28 15:04

在清零帝的一聲令下,閉關鎖國吖嘛

侯爵府

redhot 發表於 22-8-27 19:09
初頭以為疫苗頂得住,好似天花咁,病毒會慢慢消失,點知隻病毒不停變種,中完又會再中,沒完沒了
...

咪係 呢個零。永遠都唔會清 何況病毒早於人類出現 適者生存

男爵府

應該鬥爭完,有一面有絕對優勢就會完,你諗下幾時開始就會知
利申:支持祖國 反對移民

水晶宮

airhei 發表於 22-8-28 15:04

外國係咪全部有病徵的當感冒,只派藥,好就好唔好就自己自理

伯爵府

唔會完 未中嘅只要等

伯爵府

makm 發表於 22-8-28 14:37
近日行街經常見到有人完全唔戴口罩,雖人數唔多,總覺佢哋........但呢D人仲唔覺得有問題,雖然我都想唔戴,但 ...

呢批人九成已感染過
等同食市一樣排長龍一樣
有啲人心態係中未中、有乜可怕

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-8-28 01:06
同埋, 有無人知, 例如新加坡, 佢地最近一兩個月的確診數字變化呢?
係咪都一樣係有時五位數, 有時四位數 ...

新加坡公營服務比香港有效率,是因為醫療收費比香港高很多。「因為香港大部分情況都是你付一個很少的費用,100多元一日的住院費,就已經幾乎包括了所有東西,門診也是數十元再加上很便宜的藥費;新加坡基本上貴很多,首先即使公立醫院的收費也非常貴;費用包括了任何的檢查、插尿喉、抽血、藥物、物理治療,逐一計算,就像私家醫院一樣,但如果你是收入比較低,政府便會最多津貼 80%的費用,其餘至少20%由病人自付。一般而言,普通病症住院一日要大約300坡幣,約1000至2000港元。」

水晶宮

同埋, 有無人知, 例如新加坡, 佢地最近一兩個月的確診數字變化呢?

新加坡強調用者自付,僱員強制每人每月將工資約20%向中央公積金計劃供款,當中大約三分一會撥入醫療儲蓄戶口。另外也有強制醫保,這強制醫保的供款也是跟收入成正比,收入高就付多點,收入低便付少些,甚至不用付錢,公積金戶口會幫你供,全民都能獲得保障,有任何疾病這醫保都能保障。想想香港強積金供款只是工資5%,自願醫保的保障範圍很有限,市民最終還是要依賴公營醫療,而公營醫療只靠政府撥款,政府收入多時便撥款多些,收入少時便減少撥款,但人口增長和老化並不會停止,因此,香港公營醫療超負荷是意料中事。

水晶宮

醫生短缺是全球面臨的重大挑戰。現時香港每一千人口當中,只有1.93名醫生,比較德國6、英國3.7、美國3.4。如以新加坡2.4來計算,香港尚欠3400名醫生。如以OECD平均約3.4計,本港欠缺上萬名醫生。
新加坡後來追上
2008年新加坡每一千人口有1.62名醫生,低於香港1.76名。令人意外的是至2017年,新加坡反超前於香港,新加坡大幅增至 2.4,香港只有1.9。新加坡於九年間,大幅增加七成醫生。2017年新加坡新增醫生之中,大部分為非本地培訓;與此同時,非本地培訓醫生所佔總醫生人數累積比例由2011年36%,升至2017年42%。

大宅

外面國家都逐步回復正常,有啲直頭已回到正常,只有香港沒完沒了繼續玩 繼續迫打~

禁止訪問

首頁
56789...10

尾頁

跳至