自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有錢生活好d

大宅

ballonbb 發表於 22-9-4 15:49
其實鍾意香港. 我係香港出世香港大. 但香港越來越差. 又多大陸人落來香港. 相信我過多幾年會走去外國生活. ...

都有同感,唔知香港遲D會點樣

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

美國
誰惡誰大
要買槍

大宅

mansuper 發表於 22-9-4 13:22
我自己一定係香港,美國要睇下住邊區

LA 華人多既 ClTY

伯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-9-4 14:39
香港係衰,有籠屋有劏房。
但美國都有貧民區,毒販區,睇documentary 報導都好得人驚,可能呢D叫極窮 :que ...

菲姐姐去拍下美國窮人地方

睇下會唔會比 美國人權奬佢

翡翠宮

回覆樓主:

香港

子爵府

rayrayus 發表於 22-9-4 19:24
但你間屋都每年要俾property tax, 要維修,除草鏟雪,車都要換油,都係錢,咁都係trade off. 不過我住咗美 ...

Property tax 個個州唔同,睇你住邊。住屋係要花時間心機打理,剪草鏟雪,可以一個週末喺屋企搞呢樣搞果樣唔出街。睇你鍾唔鍾意

治安有d區真係好好,放d嘢喺門口度真係完全冇事,美國好多人其實都係講個信字

不過有d區又真係好恐怖,門double lock不特止,窗口要裝鐵枝, 入黑唔敢出街, LA, NYC好多呢區

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港。
美國除左有錢人(係富豪級)有存在價值,一般人去都是做三等公民,點解有一等公民唔做去做三等?美國只有口講的民主,實際一點人權也沒有,還信美國是天堂的人,唔知係蠢還是呆?

子爵府

fenghai238 發表於 22-9-4 19:53
都有同感,唔知香港遲D會點樣

好多香港人移民嘅原因就係覺得香港越來越大陸化

琥珀宮

bobomia 發表於 22-9-4 18:16

美國好多無家者訓街喎

剛收到條片,美國吸食大麻者人數超過吸煙者,超過2/3美國人(68%)認為大麻應該合法的。
attach0/tmp/phpRYGOjK

子爵府

fenghai238 發表於 22-9-4 09:36
以今日普通人生活情況來看,如果有得揀大家會覺得留係香港生活好D定去美國生活好呢?
...

去過美,香港好好多!

大宅

回覆樓主:

喺美國十幾年,而家回流咗香港生咗小朋友,short med term無諗住返美國

琥珀宮

fenghai238 發表於 22-9-4 19:27

LA 天氣就好D,好少落雪,間中去玩同短期工作就覺Ok,長 ...

幾年前收到條片,加州街道長長地多人係街瞓蓬帳,問咗我朋友真定假,佢話係真。而最近亦收到LA都有呢個瞓街景象。

仲有吸大麻人數多過吸煙,剛收到片。到老時出街都驚,俾人撞到散,執唔返呀!
attach0/tmp/phpa2CbnQ

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

breadcheung 發表於 22-9-4 06:09
Property tax 個個州唔同,睇你住邊。住屋係要花時間心機打理,剪草鏟雪,可以一個週末喺屋企搞呢樣搞果樣 ...

我哋冇時間所以請人做,以前$75除一次草,今年加到$90了。Property tax 我個州好貴,不過都冇計。今年我唔駛做driveway sealcoating, 但要叫人做 園藝剪吓樹scrubs,樹生到好高又生到周圍係,今年仲換埋屋頂因為都係時候...擁有一間屋年年都總有d house maintenance 要做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 22-9-4 06:25
幾年前收到條片,加州街道長長地多人係街瞓蓬帳,問咗我朋友真定假,佢話係真。而最近亦收到LA都有呢個瞓 ...

加州係咁,不過Midwest 少好多,冬天冇,因為凍

子爵府

fenghai238 發表於 22-9-4 09:36
以今日普通人生活情況來看,如果有得揀大家會覺得留係香港生活好D定去美國生活好呢?
...

我會揀一個唔可以隨便持有手槍嘅地方,個人覺得太恐怖~

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandyKL 發表於 22-9-4 20:16
剛收到條片,美國吸食大麻者人數超過吸煙者,超過2/3美國人(68%)認為大麻應該合法的。

...

好自由!自由好!

伯爵府

小寶貝兒 發表於 22-9-4 15:51
已經有女學生因為咁被人係女廁強姦,而個犯係大半年後又再用同一理由(話佢入女廁果刻係女人)入女廁強姦 ...

好恐怖,documentary 衹講到個白人阿爸發哂癲,因為佢嗰個係女,後續係點我無follow

如果要享受民煮豉油,要捆綁式接受呢D可怕制度,我寧願唔要

伯爵府

回覆樓主:

美國有咩好? 如果你問我香港定係瑞士,我都會諗一諗

侯爵府

回覆樓主:

其實有錢,去邊都可以過好生活,不過我就唔覺得美國有幾好 如果一定要去西人國家,我會揀加拿大

首頁
56789...11

尾頁

跳至