自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hiragana 發表於 23-1-8 09:34
人都死啦 , 最重要係在生時點過姐

子爵府

阿玥兒 發表於 23-1-6 17:09
其實養仔女不嬲都唔係防老既好做法
仔女係人 係人都係獨立個體 有自己既思想
有自己想去探索既世界

中國人係為養老為生育目的,雖然口裡不肯承認。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-1-9 13:03

子爵府

梅x明以前日日痴住梅媽好孝順嗎?梅姐無在家人身邊就是不孝嗎?好心做人咪自私啦!比D後生去選擇自己人生!

侯爵府

見今日頭班車有人返內地,話今日親人落葬趕返去。但5+3又唔返去見最後一面?
所以話其實各人有各人難處

子爵府

lalachi 發表於 23-1-6 22:01
我自己唔會為任何原因離開父母身邊。
細個時親身感受到父母工作好辛苦去養大我三兄妹,而家自己有能力,係 ...

不要講到父母都必定有辛苦照顧孩子。不少父母自己都不願上班,平時孩子天生天養。夠賒靠借夠綜援的人也不少。

子爵府

冇話錯定對的, 年青當然想去追求自己想要的生活, 你可以說自私, 但其實你估佢地個心點會唔內咎咩?!

伯爵府

開心吸收勳章

長琦良美 發表於 23-1-6 17:48
大把就算係香港既仔女,一眼都無理過年老父母啦。聽過同住都不相往來,死係屋企都不聞不問,後事交俾醫院搞 ...

咁移民那批,可以申請父母一齊去那邊嗎?

大宅

萍pig 發表於 23-1-8 10:17
不要講到父母都必定有辛苦照顧孩子。不少父母自己都不願上班,平時孩子天生天養。夠賒靠借夠綜援的人也不 ...

我只說自己父母

男爵府

marcus_hclee 發表於 23-1-7 10:59
到我老咗當然想子女兒孫陪伴身邊
唔會諗佢供養我
大前提就係佢哋生活得開心

喺我依家呢個年紀40+, 我會想仔女將來有無限嘅選擇空間,想去邊度生活就去邊度,不需要他們陪伴自己,只要他們過得好就好。

然而,當我60+,70+,我唔知道會唔會人隨境遷,到時又有另一番體會呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wai4919 發表於 23-1-8 10:37

唔容易,除非父母有申請資格,獨立申請

別墅

子女移民,一定話人不孝,唔俾父母唔肯去架?我唔少親戚就係話年紀咁大唔適應,唔肯跟仔女去,佢地話出街要人車,買唔到食慣嘅中國嘢,又冇得睇香港睇開嘅節目,冇中文報紙,天氣唔習慣。。。有冇話掛住仔女?都有,過時過節仔女而家會打video call,但都想可以一齊食團年飯過生日,但有得又有失,世事點可能盡如人意。好彩,我班親戚唔會用孝順道德去綁架自己仔女,佢地自己得閒約埋年紀差不多嘅親戚朋友飲吓茶去吓街,有三對親戚已經約咗話去旅行,我叫佢地睇定少少先,反正佢地仔女都商量緊返香港探親。

男爵府

wai4919 發表於 23-1-8 10:37

可唔可以係一回事,父母係未想去一回事

我家長老,佢地講明自己唔會去,但係咁叫我地走到既快d走

男爵府

無話可說 發表於 23-1-6 16:36
父母移民,擺仔女係香港都有啦!唔係話返就返,你估大陸來回香港咩
...

我老爺奶奶囉

伯爵府

開心吸收勳章

長琦良美 發表於 23-1-8 15:16
可唔可以係一回事,父母係未想去一回事

我家長老,佢地講明自己唔會去,但係咁叫我地走到既快d走

既然覺得香港那麼危險,真係要帶埋父母一齊走,為何他們不走,留在危險地方,這樣更加不孝

男爵府

wai4919 發表於 23-1-8 15:37
既然覺得香港那麼危險,真係要帶埋父母一齊走,為何他們不走,留在危險地方,這樣更加不孝
...

我家情況係長老覺得危險,我地後生唔覺得。
我家長老係經歷過文革,內地來港的移民。
佢唔會走到,都覺得自己年紀大唔會走,但就係咁叫我地走

伯爵府

開心吸收勳章

長琦良美 發表於 23-1-8 15:42
我家情況係長老覺得危險,我地後生唔覺得。
我家長老係經歷過文革,內地來港的移民。
佢唔會走到,都覺得 ...

你應該同你家長老講,走來香港也是中國地方,要走一齊走,盡早逃離中國土地 [/smi,可能你這樣講,他們會走呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人有時都幾矛盾,移民唔帶父母走就被人話自私不孝,帶父母走又被人話當工人咁洗。

父母唔想移民硬要用孝順嚟綁架子女,強迫子女留在身邊,咁算唔算自私。

子女移民硬要帶走父母留在身邊,父母唔想走想揀自己想過嘅生活,但子女唔比咁又算唔算自私。

其實有得揀相信大家都會想一家人一齊,人係一個獨立嘅個體,絶對有權選擇自己想過嘅生活,所以每個人情況唔同,不能一概而論。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-1-7 02:37
我冇話唔比個仔兒移民、如果個仔兒一家要走、我能綁住佢嗎?

這是傳統家教、我照顧我父母、個仔照顧我兩 ...

反過來子女一出生、父母又要照顧佢地成長

呢句我認為絶對係,子女係父母帶佢嚟呢個世界,做父母有責任愛佢照顧佢至少到佢成年,如果唔想負責任唔想照顧又何必要生呢

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-1-8 00:51
兩者跟本唔同,我相信好多人亦包括我自己,個仔出世果刻,見到佢第一臉時只希望佢健康快樂,平安幸福地成 ...

X 2 同意
我都唔想成為仔女嘅負擔
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

香港大把新移民都係咁架啦,除非病好長時間,唔係隔日返去老家(聽好多湖南湖北,四川)都入左雪櫃啦,講到新鮮事咁...

首頁

尾頁

跳至