家庭理財

跳至

首頁
56789...11

尾頁

男爵府

子爵府

Tobbyy 發表於 23-4-7 18:54
請問大新信用卡缴費係咪要俾1%手續費呢?我見佢一堆商户列表有29頁纸, 嗰堆商户係咪全部都要畀手續費? ...

一般水電煤差響管理費都唔需要,應該係證券公司或者找銀行卡數就有1%收費。

子爵府

虎到金來勳章

Tobbyy 發表於 23-4-7 18:54
請問大新信用卡缴費係咪要俾1%手續費呢?我見佢一堆商户列表有29頁纸, 嗰堆商户係咪全部都要畀手續費? ...

大新信用卡繳費水電媒個d無手續費, 但亦沒有積分回贈。

一般用信用卡找金融信用卡個d先有charge

大宅

princessgw 發表於 23-2-10 08:31
我入到銀行都唔見宣傳單張,係要自己主動問。

近呢一年,類似既活期息都有機會高過定期。因為加息周期,呢頭 ...

請問每月做任務,有冇話要固定幾号做,先有利息加?定係如4月任何一日做,4月就有特別息?

大宅

msjoe 發表於 23-4-10 23:51
請問每月做任務,有冇話要固定幾号做,先有利息加?定係如4月任何一日做,4月就有特別息?
...

大新就冇限住, 但我就「限住」自己月尾嗰日晚上 23:5x 買六百幾蚊美元, 幾分鐘後即係「下一個月」嘅 00:0x 賣咗佢, 一次過做晒兩個月嘅任務, 三千蚊信用卡消費 AAVS 八達通, 一日一次 (前幾日已經做晒), 再買多次濕碎嘢就多 0.125%, 其他唔好揀最後一個禮拜做, 幾時做就睇自己幾時方便囉 ...... 四月 bonus interest 五月派.

珍珠宮

個股票買賣好似死左, 入唔到。 入到都唔俾買賣, HOTLINE無人聽, 接通cut線, 打左2次共一個鐘都係cut線, 未開真係諗清楚, 好煩的一間銀行。

大宅

StiltonCheese 發表於 23-4-11 09:36
大新就冇限住, 但我就「限住」自己月尾嗰日晚上 23:5x 買六百幾蚊美元, 幾分鐘後即係「下一個月」嘅 00:0x ...

月結單有冇寫其實你哩個月實際係攞幾多息?我驚任務做咗,但又無計到,等於白做 (emoji)‍(emoji)

子爵府

虎到金來勳章

...

月內任何一日做都得,無指定,除左你要賺埋vip 戶口持有股票額外0.125%。月尾時持有股票會多0.125% (呢個係額外,不計算出糧戶口個1.9%),佢要股票已入倉t+2。如果入唔切倉,你有出糧戶口買股票個1.9%

vip + 出糧戶口 : 戶口有入倉股票 + 1次$5000股票買賣 : 0.125% + 1.9%

佢每日超過$10萬錢都每日計息。

子爵府

虎到金來勳章

Tobbyy 發表於 23-4-11 10:46
個股票買賣好似死左, 入唔到。 入到都唔俾買賣, HOTLINE無人聽, 接通cut線, 打左2次共一個鐘都係cut線 ...

佢4月7-8日做系統upgrade,停左更新。我今日4月11日login 都唔順。

你係vip戶口?打大新vip hotline接聽時間比其他銀行快好多,其他銀行rm 都無甘快覆。但佢分行真心慢,少counter,我上次去分行,前面2組長者排隊問定期,我企係到等左半個鍾先到我。

珍珠宮

princessgw 發表於 23-4-11 17:48
佢4月7-8日做系統upgrade,停左更新。我今日4月11日login 都唔順。

你係vip戶口?打大新vip hotline接聽時 ...
由今朝9點幾打到11點分別打2個hotline, 股票部接通就cut線,VIP hotline半個鐘都無人聽。之後12:00終於打通VIP hotline, 佢話唔清楚幫我駁去股票部,火都嚟,轉去俾人cut線咩。
由今朝升300點變倒跌都放唔到隻股票。其實未upgrade前佢個股票app都成日斷線,唔係為1.9%真係唔會喺佢度買股票囉。
佢仲有好多問題,例如寄野俾我寄失左,話要收我penalty, 佢寄失關我鬼事,竟然話公司規矩要收錢, 後來搵經理先waive到,真係吹到啤啤聲。

珍珠宮

princessgw 發表於 23-4-11 17:48

你係vip戶口?打大新vip hotline接聽時 ...
剛上左睇,都係死左,維修中。

大宅

回覆樓主:

今朝激死,個apps廢左,沽吾到隻388, 要找番張card 號才可用電話落盤,但個價已經跌左,錯失個好價。

大宅

Tobbyy 發表於 23-4-11 21:39
由今朝9點幾打到11點分別打2個hotline, 股票部接通就cut線,VIP hotline半個鐘都無人聽。之後12:00終於打 ...
咁我真係為咗嗰 1.9% 咋, 總之留低個 transaction record 就算, 所以我唔過夜, 執一兩格甚至平手我都走, 入埋倉至多咪多舊幾水 bonus interest; 另外我想八卦吓有乜嘢大新寄畀你而你收唔到要收返你錢咁奇?

大宅

msjoe 發表於 23-4-11 10:59
月結單有冇寫其實你哩個月實際係攞幾多息?我驚任務做咗,但又無計到,等於白做 (emoji)‍(emoji)
...
唔使等月結單, 網上銀行或者手機 app 已經睇到, 個 transaction 就係叫

PAYROLL BONUS INTEREST

子爵府

虎到金來勳章

Tobbyy 發表於 23-4-11 21:39
由今朝9點幾打到11點分別打2個hotline, 股票部接通就cut線,VIP hotline半個鐘都無人聽。之後12:00終於打 ...

我4月未做買賣, 2,3月時用都ok, 介面我覺得一般,係為左利息先用佢,同頭3個月免傭。如果要trade, 我會用其他行

呢期fubon hkd定期快閃優惠,$100萬有4%+,不過一定要分行做, 可考慮轉場

珍珠宮

heilylaw 發表於 23-4-11 22:06
今朝激死,個apps廢左,沽吾到隻388, 要找番張card 號才可用電話落盤,但個價已經跌左,錯失個好價。
...

你打得通都好,我成朝無人聽, 我懷疑佢系統死咗,佢哋都沽唔到,索性唔聽電話。

子爵府

...

4月任何一日做,特別息不多於6000會係5月頭幾日發放

子爵府

Tobbyy 發表於 23-4-11 22:55
你打得通都好,我成朝無人聽, 我懷疑佢系統死咗,佢哋都沽唔到,索性唔聽電話。
...

電話落指示係唔計的優惠息,要用手機app或電腦落指示

珍珠宮

kimmy2006 發表於 23-4-12 07:42
電話落指示係唔計的優惠息,要用手機app或電腦落指示

另一JM放,我無放。
今日係伺服器繁忙,又係入唔到,真係寫個服字
更新:終於入到個App, 現價沽出,怕鬼左佢。

子爵府

Tobbyy 發表於 23-4-12 08:50
另一JM放,我無放。
今日係伺服器繁忙,又係入唔到,真係寫個服字
更新:終於入到個App, 現價沽 ...

所以咪買5,6000蚊股票就唔洗咁驚

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊