自由講場

跳至

首頁
56789...20

尾頁

男爵府

ming1020 發表於 23-3-2 13:48
崗廈有卓悅,你到時可以美團搵附近按摩…以前就大型按摩場,而家就好多個體上樓經營,美團揀啱套餐買,唔 ...

而家去大型骨場揼骨,最少50蚊一個鐘小費,好貴,即係按2個鐘身(實際個半鐘),就已經100蚊小費。
所以而家寧願去個體戶開果啲小店,喺大衆點評睇岩時間,就俾錢買套票,一個價錢唔收小費,明碼實價。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

媽媽YAN 發表於 23-3-2 13:43
回覆 Onlok 的帖子

你不如講下會係邊個關口出,同埋想試啲乜嘢?我再搵簡單啲嘅地方俾你試下水。 ...

其實完全無頭緒。因為幾十歲人,返大6玩都無十次。
睇見你post想試下返去玩下。有續回鄉證但24年到期都無用過。
跟你得啦

侯爵府

mami2000 發表於 23-3-2 13:54
而家去大型骨場揼骨,最少50蚊一個鐘小費,好貴,即係按2個鐘身(實際個半鐘),就已經100蚊小費。
所以而 ...

唉,我上兩星期同朋友係常平揼骨,入左兩人房有電視睇,當兩個技師入到黎就變左佢哋睇(兩個係度傾計),揼完俾錢仲要收多20蚊服務費,都唔係明碼實價

大宅

回覆樓主:

成日返唔怕選擇困難,因為一星期試2,3間都有排試

男爵府

ming1020 發表於 23-3-2 13:48
崗廈有卓悅,你到時可以美團搵附近按摩…以前就大型按摩場,而家就好多個體上樓經營,美團揀啱套餐買,唔 ...

但我只得香港支付寶,美團比到錢嗎? thx

侯爵府

domantai 發表於 23-3-2 14:03
但我只得香港支付寶,美團比到錢嗎? thx

唔清楚,等其他人覆你

男爵府

hellomiki 發表於 23-3-2 12:59
微信好好用,建議下載,微信小程式裡都有美團,好方便,比如你想飲喜茶,在微信小程式裡打喜茶,可以系喜 ...

我有wechat,但個個咩小程式係邊度揾架? thx

伯爵府

首先你有冇手機支付先?例如微信支付或支付寶?其次內地電話號碼,有就方便好多好多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Onlok 發表於 23-3-2 13:56
其實完全無頭緒。因為幾十歲人,返大6玩都無十次。
睇見你post想試下返去玩下。有續回鄉證但24年到期都無 ...

我都係新手,經福田口岸,或者坐高鐵去福田站,行 Ccopark、卓悅中心、地下街,係容易上手嘅開始。
學識用高德地圖,就搵到點搭車,如果有用開 google map 玩自由行,好快上手,高德用法一樣,再 powerful d。

侯爵府

worthy 發表於 23-3-2 09:30
回覆 媽媽YAN 的帖子

超羨慕呀! 喺香港玩咗3年, 好想去下第二度行下. 我要自己做足功課先敢去, 因我C6好懶 ...
我同你既情況都似, 老公又係乜都指意哂我做, 所以我好有同感。
我依家都做緊功課, 準備4月北上, 因為要等老公個回鄉卡做好先出得發。
你可以係youtube打深圳一日遊, 唔少youtube有介紹, 記得睇通關後的影片, 都已經好多人upload新影片, 唔同關口過開都有介紹, 跟手又介紹邊個地鐵站又通邊個大商埸, 你睇完就會有一個idea
我又試下答你既問題睇上幫唔幫到手先:
1. 我住九龍, 坐巴士/高鐵/鐵路....比較舒服? ->我覺得坐直通巴最快最舒服,因為坐高鐵又貴個站又遠唔方法, 坐東鐵又迫又多人, 你又唔太行得, 都唔好企咁耐啦, 永東巴士係油麻地上海街/尖沙咀中港城有直通巴士去蓮塘依家做緊優惠$20/人, 30分鐘一班車, 唔洗一小時到, 我覺得對九龍人最方便又平

2. 已有AliPayHK, 食嘢買嘢坐車OK嗎?
最好有埋wechat 就會最全面

3. 朋友叫我download WeChat, 有咩用? 佢話可以book位食嘢, 睇住幾時輪到自己.
又係個句, 有埋wechat就多好多function用到, 但係就算有wechat都仲要有個國內電話號碼, 因為好多食店都要你用wechat個小程式搵個店,但要有大陸卡號收驗證碼

4. 唔會個個星期都上去, 可能一個月一次, 有無必要去電訊商申請一咭兩號?
總之多個大陸卡號你會方便d, 你想用咩方法去得到就自己計數

5. 美團是甚麼?
都有jm答左

6. 見好多人都開個人民幣戶口, 有咩用?
用來開市wechat 內地錢包

7. 完全唔識路, 去邊度/邊個地鐵站/高鐵站穩陣D, 一出就有大型商場. 行完直接可直接搭車返香港.
深圳實在太大, 新商場又愈開愈多, 睇youtube介紹最好

MICLOH168    發表於 23-3-2 14:44
媽媽YAN    發表於 23-3-2 14:26

珍珠宮

domantai 發表於 23-3-2 14:06
我有wechat,但個個咩小程式係邊度揾架? thx

圖一,或者圖二快速入口(系“聊天”介面果頁用手指由上面拉落去)
attach0/tmp/phpD1WsJz
attach1/tmp/phpTHACS0

domantai    發表於 23-3-2 14:31

水晶宮

媽媽YAN 發表於 23-3-2 14:14

首先你有冇手機支付先?例如微信支付或支付寶?其次內地電話號碼,有就方便好多好多。 ...

有支付寶同微信。大6錢可搵同事唱入app.(我自己估咁做)
無大6電話号
thanks

伯爵府

回覆 tung0409 的帖子

多謝呢位jm又詳細又準確嘅回覆,大家係度分享下真係好開心。

男爵府

媽媽YAN 發表於 23-3-1 23:10
有冇jm好似我咁,呢排成日掛住返深圳。住得近,好過出港島。經香園圍口岸過關又便又冇咁多人,太多嘢食想試 ...

3年冇上去,又再變咗好多,真係先進好多,全部靠手機,不用帶現金,空氣又清新咗,真係會上癮⋯⋯

水晶宮

pauline_c 發表於 23-3-2 14:19
我都係新手,經福田口岸,或者坐高鐵去福田站,行 Ccopark、卓悅中心、地下街,係容易上手嘅開始。
學識用 ...

“高德“好似係fb睇過下

侯爵府

busyguide 發表於 23-3-2 14:28
3年冇上去,又再變咗好多,真係先進好多,全部靠手機,不用帶現金,空氣又清新咗,真係會上癮⋯⋯ ...

疫情時我上左去生活,電話掛頸係最方便,因為隨時要用,銀包現金已經好耐冇用過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

媽媽YAN 發表於 23-3-1 23:10
有冇jm好似我咁,呢排成日掛住返深圳。住得近,好過出港島。經香園圍口岸過關又便又冇咁多人,太多嘢食想試 ...
我都好想返去丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

whywhite22 發表於 23-3-2 09:08
落馬洲出去有地鐵站,去邊都方便,羅湖比較舊,依家少去.

請問落馬洲過關後,有冇地方可以換人民幣?

侯爵府

牛年勳章

通關後上咗深圳3次,不過去銀行更新資料,搞掂即返,唔識路唔知去邊度玩。

伯爵府

初初去我都係建議你去福田區嘅商場hea下先,下次再去遠啲玩。下載個大眾點評先,好多商場,餐廳資料,又可以排隊攞位,仲有優惠卷買。首推One Avenue卓悅中心(崗廈站)皇庭廣場(會展中心)深業上城(10號線冬瓜嶺站)就算唔搭地鐵,坐的士都離關口好近。啱晒新手!

首頁
56789...20

尾頁

跳至