自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

FeiLong 發表於 23-4-8 23:15
全亞洲我覺得美食天堂有 2 個地方:馬來西亞、台灣。
其實泰國都好好,但價格偏高而且份量不足,吃一餐二 ...

就算你一直sell 平價, 但你次次share 食物相, 都唔特別亦唔吸引
去旅行只係食d 咁嘅野

伯爵府

FeiLong 發表於 23-4-8 23:15
全亞洲我覺得美食天堂有 2 個地方:馬來西亞、台灣。
其實泰國都好好,但價格偏高而且份量不足,吃一餐二 ...

睇到流口水
之前去沙巴食海鮮,又新鮮又好味成家人HK$500有找!去西貢真係嘥氣啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

一罐可樂 發表於 23-4-8 23:47
就算你一直sell 平價, 但你次次share 食物相, 都唔特別亦唔吸引
去旅行只係食d 咁嘅野

去馬來西亞,食日式拉麵、日式咖喱飯,都有其突別之處

大宅

一罐可樂 發表於 23-4-8 23:47
去旅行只係食d 咁嘅野

(del)

珍珠宮

MM2H 發表於 23-4-8 23:55
去馬來西亞,食日式拉麵、日式咖喱飯,都有其突別之處

google 過係有d 好似ok 嘅日式拉麵店, 應該唔似樓主個d 咁" 突別"囉

大宅

題外話:
移民呢樣野,首先要有國民身份、要有法律保障。東南亞呢d 國家在呢方面做得不夠。
就算住上 10年,始終是一名外國人、是游客身份,沒有地位。
某日新政黨上台,推翻先前的移居政策,要你走、你就要走。

我寧願大馬放鬆旅游,批出 2個月- 3個月旅游簽證更好。

by the way,泰國宜家正在用各種政策趕走長居泰國的中國人。
長居簽證重新編寫,大馬都一樣,政策會改。移民無保障。

不過如果以游客身份去住幾個月,係非常正的。

大宅

ritama1990 發表於 23-4-6 22:53
好多年前去過但係唔覺好好玩

我第一次去 1999年尾,只去新山,唔中意。
第二次去 2008年,去吉隆坡,唔中意。
之後去過好多次,真正喜歡大馬係 2014年之後。
可能當時泰國已經開始淪陷,物價狂飆、服務轉差,
相對來講,大馬變得好了。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-3-29 18:03
馬來西亞係有好野食,但係佢專程搭飛機去到,都仲會選擇去快餐連鎖食鷄,真係少有地浪費!

攤返開機票成 ...

我鍾意食當地嘅海南雞(堅嫩滑)同阿參燒魔鬼魚,如果去我真係會日日食
除非係當地住食到冇嘢好食,如果唔係真係冇諗過要食炸雞囉,樓主真係好特別
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

annlee 發表於 23-3-29 11:21
請問地址?下次有機會想試吓

我又想要

別墅

回覆樓主:

我宜家都係東馬,街邊小食真係好抵同埋性價比高。好少去高級餐廳食,因為既然黎呢度應該試當地食物好d,高級野可能香港仲好?因為呢邊始終唔係好似吉隆坡甘發達。古晉呢邊感覺都係比較落後
至於炸雞,真係好好食,非常容易。主要馬拉人系伊斯蘭教,唔食豬肉。所以d炸雞咪整得特別好咯。我多數都係食kfc,下次試下jollibee先。同埋唔係想特別踩,但系香港d KFC炸雞真係難食到爆炸。我寧願食香港m記個炸雞。難以理解香港個KFC做咩可以生存到。

laksa 10馬幣,抵食好味。

蝦麵,兩個超大的蝦,49馬幣,呢碗貴,不過都值得。
attach0/tmp/phpGc5ow3
attach1/tmp/phpfk2cyC

別墅

回覆樓主:

至於深圳或大灣區,同香港比較的話,肯定食物種類和價錢性價比都好過香港了。香港人就唔好成日去最多香港人去個d地方,肯定多數俾人劏。可以用點評網查一查先,再出發會好d,同埋有時呢個app有d套餐有曬價錢,甘就唔怕俾人呃,同埋真係抵食。(emoji)

大宅

candysosdog 發表於 23-4-9 06:46
我宜家都係東馬,街邊小食真係好抵同埋性價比高。好少去高級餐廳食,因為既然黎呢度應該試當地食物好d,高 ...

我對蝦蟹敏感,好多海鮮都唔吃,Lasak 都不能吃(裏面有海鮮),否則我在大馬會更開心,因爲當地海鮮價格好合理,平過泰國d 餐廳好多。
大馬不是 fine dining 地方,街邊大排檔已經做到米芝蓮品質,要 fine dining 就去泰國啦。

至於大馬d fine dining 係差過泰國,d 餐廳裝修明顯保守過時,餐廳食品時常不如大排檔。

大馬無甘多 tourist trap,同台灣一樣,去完會再去。

今日泰國,簡直 tourist trap #1
曼谷有一家好出名的 roof top 餐廳,S字頭,
超市級別紅酒(不到 100蚊港紙),賣 到 3000港紙,
雖然話景靚,但略水程度已經升華到另一境界。

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-9 01:09
google 過係有d 好似ok 嘅日式拉麵店, 應該唔似樓主個d 咁" 突別"囉

有各式食肆,但本土美食都多不勝數,每日3餐食各式各類,都唔會輪到去揀選食平價日食

口味,好獨特

分享係好,大家都可以參考,但只集中講平食,馬拉各種風土人情、景點,都冇提及,亦係好獨特嘅“旅遊” 選擇

翡翠宮

FeiLong 發表於 23-4-8 23:19
金馬倫不要自駕,路難行,撞損車要賠。
join 團或請司機最安全。

無論係邊,就算香港,都要小心駕駛,大意撞到人都係要賠

沿途景點,小店人物,自駕先會可以更深感受,未試過嘅好難明白

別墅

FeiLong 發表於 23-4-9 08:44
我對蝦蟹敏感,好多海鮮都唔吃,Lasak 都不能吃(裏面有海鮮),否則我在大馬會更開心,因爲當地海鮮價格 ...

你食唔到海鮮真係又太浪費,哈哈。

珍珠宮

MM2H 發表於 23-4-9 11:35
有各式食肆,但本土美食都多不勝數,每日3餐食各式各類,都唔會輪到去揀選食平價日食

口味,好獨特

佢唔係馬來西亞人, 甚至可能未去過當地
但又要踩低其他國家, 一味讚到馬來西亞d 普通野做神級
真心唔覺得係因為「口味,獨特」, 係佢奇奇怪怪

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-9 13:46
佢唔係馬來西亞人, 甚至可能未去過當地
但又要踩低其他國家, 一味讚到馬來西亞d 普通野做神級
真心唔覺得 ...

應該有去嘅,講食,都係為開話題,但可以做好少少功課,出啲質量好啲嘅食肆

正如其他jm分享,確係好多好野食

一罐可樂    發表於 23-4-9 21:23

伯爵府

MM2H 發表於 23-4-6 23:51
唔好意思,改制後,我都唔清楚遊客自駕應該點處理,TNG要綁電話同bank card

或者要選擇只泊商場,但而家 ...

大馬contactless payment呢方便比香港先進。今次同我去個朋友都考慮返英國退休後,冬天去大馬住幾個月避寒。佢同佢老爺奶奶都好鍾意檳城。

伯爵府

jcstai 發表於 23-4-6 22:57
我與JM的行程剛剛相反, 應該未必有機會相遇

7/4 KL

啊,你早過我返香港。

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-21 10:07
大馬contactless payment呢方便比香港先進。今次同我去個朋友都考慮返英國退休後,冬天去大馬住幾個月避寒 ...

又未至於比香港先進,仲有頗多進步空間

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊