自由講場

跳至

首頁
56789...20

尾頁

大宅

唔係成日返大陸嘅人,專登開個大陸電話號碼好似有d無謂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

姬絲汀汀 發表於 23-4-11 00:33
國家進步係好事我非常讚賞兼自豪,但論到要顧及遊客既方便性,係咪有所違背開放?如果旅客係用現金都遇到困 ...

如果旅客係用現金都遇到困難,咁點可以開放世界?
你係睇人地寫的標題就覺得用唔到現金?
我媽媽就係話聽人講, 返大陸唔可以用現金比錢
我就直接帶佢去親身體驗下,
除左坐地鐵無比現金 (因為她是年過65歲長者, 可以直接走通道)
按摩, 食飯都係比現金..

汀汀小姐, 你有無親身試過呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 SandyKL 的帖子

完全同意...

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 23-4-10 22:52
我識內地啲長輩,60中接近70果班,有啲叫做已習慣微信俾錢,但用APP點餐都係搞唔掂,要搵後生幫手。
有個 ...

用微信点餐最方便,图文并茂,又即时睇到总金额,又方便删减,要多糖少奶特别加减都一次搅掂,唔使店员落单反晒眼

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

KKLLYang 發表於 23-4-11 07:31
尊敬的男爵府會員
如果你沒有帶手機,在香港出境已經遇到麻煩,不能夠用e-channel (非接觸通道), 而是要同 ...

唔用e-channel (非接觸通道),可以插身份證落部機過關,要掃手指模,唔使排櫃檯。我成家人得我同c6用e-channel。

男爵府

timandy 發表於 23-4-11 08:39
如果旅客係用現金都遇到困難,咁點可以開放世界?
你係睇人地寫的標題就覺得用唔到現金?
我媽媽就係話聽人 ...

我就係冇親身試過,所以準備上去而search posts, 個個都話要開户口又國內號碼,一陣又話就算港版都唔係100%通行遇到林林種種問題,嚇到我2公婆唔敢好安心咁只帶現金上去。

翡翠宮

agnesbee 發表於 23-4-11 05:45
其實咩係雲閃付?我就咁大陸錢包,有乜唔同?

銀聯出嘅支付平台,如果你有香港嘅銀聯信用卡,綁到雲閃付,就可以做到掃碼支付、Apps支付、微信點餐支付、乘車碼/網約車……等功能,再不只限於拍卡,好用過港版支付寶同港版微信好多。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 23-4-11 08:08
要app叫野食比車場呢d我ok。但比錢唔可以用現金我覺得好麻煩,所以咁鐘意上大陸玩既我都仲未攪。
要去中銀 ...

邊個話唔可以用現金,中國一定可以用,唔收現金係犯法架
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

andyman 發表於 23-4-11 08:56
邊個話唔可以用現金,中國一定可以用,唔收現金係犯法架
...

咁點解我之前去大陸,d人話唔收現金,有d好唔情願咁收左,但個口係咁ee哦哦,又黑面咁。
即係我咁我舉報佢?

侯爵府

時代變緊, 要追上都要學了, 沒辦法
係開頭煩啲, 搞銀行搞實名, 搞掂後好方便
我冇云閃付, 一個支付宝一個微信, 微信特別重要
因為好多官方小程序全部勾晒微信, 有微信基本可以搞掂

工作原因我成日北上, 早幾年啱啱開始興用APP做好多日常事, 每次上去都要學吓點用, 例如啱啱興滴滴時唔識叫車, 都係要學, 慢慢就慣, 要去就要學

翡翠宮

華妹妹 發表於 23-4-11 08:58
咁點解我之前去大陸,d人話唔收現金,有d好唔情願咁收左,但個口係咁ee哦哦,又黑面咁。
即係我咁我舉報佢 ...

你絕對可以告佢。佢唔係唔收現金,可能唔夠錢找續啫。

男爵府

ddkaka 發表於 23-4-10 23:14
去麥當勞見有年青人,中年人,老年人排緊隊買餐,我就用自助機好快就攞餐走,唔明點解後生嗰啲都唔用自助 ...

唔係唔肯用,我真係唔識用,每次入去我都試用自助機買餐但次次都失敗去到某啲位就係攪唔掂,你可以話我蠢,我都相信我蠢
豈能盡如人意,但求無愧於心......

琥珀宮

Ononluk 發表於 23-4-10 23:23
經過消費券,好多長者都識喺開個qr code 俾錢,但作為非內地居民,要開通返個內地微訊錢包都好幾個程序, ...

係完全唔遊客friendly
講到景點及鐵路都一定有內地支付先可以預約買到票,我唔明外國遊客係國內點搞!

水晶宮

2024年龍年勳章

姬絲汀汀 發表於 23-4-11 08:47
我就係冇親身試過,所以準備上去而search posts, 個個都話要開户口又國內號碼,一陣又話就算港版都唔係100 ...

其實我同你差唔多想法。點解上去玩啫,要事先攪咁多嘢呢?不過呢,主要係睇個人,如果係頻繁進出內地,閒時又會去飲飲食食的,開通哂所有電子支付都好方便。但例如我呢D,一年可能只會上去一兩次,更甚的可能只會報旅行團返去玩的,就唔需要攪咁多手續。你講的外國人去內地旅遊例子,我都有疑問㗎。。假如你(我)去別國旅遊,都只係預備幾張信用卡同當地貨幣用來消費。同樣外國人如果去內地旅遊,佢地都應該係用同樣支持工具。所以信用卡有句口號「一卡旁身世界通行」係冇錯嘅 ,唔知道上面消費(¥300以上),收唔收信用卡?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 23-4-11 09:13
係完全唔遊客friendly
講到景點及鐵路都一定有內地支付先可以預約買到票,我唔明外國遊客係國內點搞!
...

會唔會叫當地職員買再比返錢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

jellyfish1989 發表於 23-4-10 22:28
自己手腳又慢, 返大陸樣樣都要apps, 又要綁卡, 搞完電話搞銀行, 跟住又要搞支付寶微信雲閃付. 真係非常吃 ...

唔覺
我無國內號碼 無國內銀行戶口 只得係香港開既中銀大灣區戶口
一樣用到支付寶同微信內地錢包 整到乘車碼
係國內比錢完全無問題

琥珀宮

teresayan07 發表於 23-4-11 09:22
唔覺
我無國內號碼 無國內銀行戶口 只得係香港開既中銀大灣區戶口
一樣用到支付寶同微信內地錢包 整到乘車 ...

香港開既中銀大灣區戶口,咪係國內銀行戶口law,你只係無親身上去開戶姐

珍珠宮

木土土 發表於 23-4-11 09:26
香港開既中銀大灣區戶口,咪係國內銀行戶口law,你只係無親身上去開戶姐

...

咁我又的確無係國內搞電話卡同突登上去排銀行
呢個已經算係最簡單既做法

侯爵府

elderberry 發表於 23-4-10 23:07
未到7老80都要學架啦,慢D咪慢D囉,有微信可以走遍全中國。

咁其實係咪有微信ㄧ樣去大陸就ok?

琥珀宮

teresayan07 發表於 23-4-11 09:29
咁我又的確無係國內搞電話卡同突登上去排銀行
呢個已經算係最簡單既做法
...

其實我最近試咗,乜內地戶口及電話都無,微訊只係係經領取人民幣紅包(支付寶唔洗Tim),就成功用到內地錢包支付,不過我估可能有限制好細額。

相信呢方面,遲啲會開放,越嚟越簡單,便利非內地居民

首頁
56789...20

尾頁

跳至