自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

airhei 發表於 23-7-31 11:45
有片 │西貢布氏鯨浮屍牛尾洲海面 船家:俾車葉打到啲腸都咇埋出嚟

https://www.stheadline.com/%E6%B8%AF ...

「唉,俾車葉打到啲腸都咇埋出嚟」,「個頭又受咗傷。

鯨本身己受傷, 再次受傷害。是香港人做的。

車葉打? 誰家船家? 開到咁近又唔熄引擎, 隊到埋去條鯨身邊又唔熄車

保育基金科學主任陳梓南表示,初步檢查發現鯨魚背部正中位置出現第三個新傷口,大小仍待量度。海洋公園相信鯨魚是最近才死亡,其脂肪組織經傷口溢出漂浮海面。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

作孽

男爵府

da-rosette 發表於 23-7-31 12:58
其實有冇得拉人封艇中間最近嗰兩隻船?都映好清楚有晒證據虐待動物!

離晒大譜

公爵府

2024年龍年勳章

邱悠月 發表於 23-7-31 15:54
大家啲朋友邊個有去,都係殺鯨兇手

我無啲咁嘅朋友

goldpiglet    發表於 23-8-1 19:31

大宅

好慘,鯨魚rip

複式洋房

airhei 發表於 23-7-31 11:45
有片 │西貢布氏鯨浮屍牛尾洲海面 船家:俾車葉打到啲腸都咇埋出嚟

https://www.stheadline.com/%E6%B8%AF ...

好憤怒!自七月發現有鯨魚,政府已經透過新聞跟香港大眾呼籲市民不要坐船或遊艇駛得到該鯨魚活動的範圍去觀賞鯨魚,避免鯨魚被船隻的螺旋槳割傷,危害鯨魚的生命。人類的自私和自大,最後讓鯨魚受傷了,牠的背後已經被船隻割傷,仍然繼續努力生存下去。非常可惜,人類的自私行為沒有因此停止,反而最後把鯨魚殺了,一定是被利器割傷,除了螺旋槳能在海域中令海洋生物造成這麼大的傷口,我也想不到有什麼可以間接殺害了鯨魚。唉!希望香港市民可以從鯨魚的死亡,好好思想是否一定要近距離去觀鯨才滿足,才安樂!在新聞上也報導,海洋公園保育基金的代表也說,解剖鯨魚以後,並沒有發現任何異物在鯨魚的肚子裡,他說傷口是由螺旋槳造成的。
坐船觀鯨的市民和駕駛船隻的船長們都應該要承受一定程度的懲罰,以起有阻嚇的作用,不容許這些慘劇再次發生。

鯨魚,再見了!你擺脫了身體的痛苦,好好安息吧。

Joanna

複式洋房

333s 發表於 23-8-1 19:14
「唉,俾車葉打到啲腸都咇埋出嚟」,「個頭又受咗傷。

鯨本身己受傷, 再次受傷害。是香港人做的。

所以我從新聞得知以後,也非常憤怒!!!
Joanna

公爵府

cara.mak 發表於 23-8-1 19:06
我有講過係有大陸人所以就唔關香港人嗎?
我理鬼幾多人係香港人,總之2地嘅人都走唔甩,我唔會偏幫邊一邊 ...

點解要強調大陸人你自己知咩用心啦!又唔見你話啲鬼佬!

覆你就係大陸人,你啲思維都幾趣緻 ,ok,咁就當我係大陸人啦!唔好再覆我呢啲大陸人啦,我好驚少左忽肉呀~呀~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊