自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

珍珠宮

December_baby 發表於 23-9-28 19:10
我冇,屋企有人開始俾說話我聽
糸咪因為少左你份家用,令兄弟姊妹負擔加重咗,如果系,好難怪佢地比說話你聽喎

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

冇固定比家用,不過過時過節會比錢佢做節,佢開口叫幫手買的東西唔會收返錢

大宅

noodle_noodle 發表於 23-9-29 14:09
因為我媽當初以為趕走我,其他親戚仔女搵到錢會照顧埋佢,我姨一早講左佢地搵到錢都唔會理我媽,我媽當初 ...

同我一樣,d多事親戚怕上身...牽涉到佢哋利益啫..
我媽是三女,但當年我外公工傷,我媽輟學打工賺錢,姨媽(大女)舅父(二仔)反而有得讀書,後來做埋副校長。
到我外公癌病時,又係我媽提早退休照顧佢,因為佢做清潔人工最低。
而家成班人指指點點我冇供養阿媽/照顧我媽唔好。我自己都好早離開咗屋企,我父母連最基本養到16/18歲都無,我條路唔係易行。而家每月“飲茶錢”又係阿媽開嘅,都叫做俾左,其他嘅,無能為力。

公爵府

一般正常關係,做仔女應該平均分擔照顧父母開支。做仔女嘅,考慮家庭開支亦要計埋供養雙方父母親。所以決定另一半做full time mum/dad 時,家庭開支要計埋呢部份,唔可以話自己/另一半無返工,開支大,就唔供養父母 。
當然,個別家庭情況唔同,不能一概而論。

大宅

有,媽媽退休幫我湊小朋友,所以廿幾年前開始比到宜家

子爵府

虎到金來勳章

屋企人唔收

珍珠宮

海之風 發表於 23-9-30 10:59
係lor, 唔知點解好多人認為FTM一定是大食懶、冇為屋企附出。
呢啲有好多原因,貶低ftm,不過最重要自己老公點諗啫,其他人覺得咩,根本無損害,
我老公都會話ftm只不過係屋企工作,兩夫婦各施其職,為家庭付出

男爵府

雪米兒 發表於 23-9-29 14:14
我唔係FTM,但如果唔做嘢會令到自己俾唔到家用父母,咁我一定會工作。
父母有冇錢係一件事,自己俾家用係為 ...

我係ftm,但我都覺得如果俾左幾千蚊會經濟困難而一蚊都唔俾,都係返工啦
我都俾得唔多,兩姊妹每人只俾幾千,兩老消費唔多,夠水電上網飲茶買餸就得,買衫都係淘寶

子爵府

父母自己有積蓄,從來唔駛我俾家用,時時買嘢俾我一家,仲當我哋喺大細佬。咁我老公都時時請外父外母去吃喝玩樂。

子爵府

heilok 發表於 23-9-30 14:09
一般正常關係,做仔女應該平均分擔照顧父母開支。做仔女嘅,考慮家庭開支亦要計埋供養雙方父母親。所以決定 ...
如果兩公婆到退休年齡了,後生果時真係冇預算要養4大長老生活費預到自己退休仲要比,上一代真係乜都靠仔女,完全冇儲錢,最惨我地有少少MPF就已不能申請長者生活津貼,佢地每人都有4千元。

子爵府

海之風 發表於 23-9-30 10:59
係lor, 唔知點解好多人認為FTM一定是大食懶、冇為屋企附出。

唔踩低人點抬高自己?果啲網上鍵盤戰士言論睇完得淡笑,何必放在心上。最緊要個位置配合屋企,老公支持,其他人講咩何必在意?

水晶宮

畀面勳章

一般正常關係,做仔女應該平均分擔照顧父母開支。做仔女嘅,考慮家庭開支亦要計埋供養雙方父母親。所以決定 ...

同意
我之前做ftm都將娘家家用計埋在家庭開支上。初初家庭收入冇咁多就俾少d,之後收入多咗俾返多d

就算负担大,一千幾百点都要俾,这是责任

水晶宮

畀面勳章

海之風 發表於 23-9-30 10:16
我覺得如果老婆係為咗在屋企湊小朋友、做家務,
老公係應該負責老婆之前俾娘家父母的正常開支。 ...

子爵府

回覆樓主:

我父母叫我唔駛比,不過我地出街會請食飯,幫佢地換手機換電器,小小心意。

男爵府

ganggang 發表於 23-9-30 04:22
其實我都覺有d人硬要另一半要比錢自己父母好怪,自願另計

係囉,男人主動比又大把錢就一件事。但要自己開到聲就無謂啦。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

無,自己都唔夠駛,
我好彩,父母係有計劃嘅,從來都唔駛比家用
我老公果邊就慘啦,以住公屋為人生目標,無資產,無 儲蓄,無學歷,結左婚都仲要比家用,仲要養癈青弟妹
想認識多啲屯門友

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-10-1 12:55
如果兩公婆到退休年齡了,後生果時真係冇預算要養4大長老生活費預到自己退休仲要比,上一代真係乜都靠仔女 ...
長命,未必系好事情
仔女退休都仲要比家用,又或者去揾工做,比家用養父母

子爵府

在BK, 極多唔養父母的人呀!平時唔見佢地有話比家用父母的。

子爵府

做個靚太 發表於 23-9-28 19:30
除非關係唔好,如果唔係點可能乜都無~
你做ftm都係一份付出,其實家用就等於一份糧,唔係白攞!!!
如果因 ...

視乎是怎樣的一個FTM…

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

冇,試過比但阿媽叫我下個月唔好比,顧返我自己頭家,咁我過時過節會比,農曆年再比大份d

首頁
56789...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊