自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無錢鼠鼠人 發表於 23-11-2 12:14
謝謝你呀明白呀,見樓上JM講用其他方法幫佢會令佢犯十戒,所以我都唔敢再暗中做啲咩了,只能夠支持佢同勸 ...

对~千期別用其他方法,如他是百份百正常的看醫生也是沒用,用基督教方法沒錯,他自己也加入教会,必得救

子爵府

無錢鼠鼠人 發表於 23-11-2 12:14
謝謝你呀明白呀,見樓上JM講用其他方法幫佢會令佢犯十戒,所以我都唔敢再暗中做啲咩了,只能夠支持佢同勸 ...

我自己是基督徒,我不排除你親人是精神出現問題,不過也有啲似係邪靈。不知道你親人有否去過例如廟之類的地方,家中有否藏有其他宗教或占卜用的東西,又或者身上戴有其他宗教的物品,或有象徵意味的物件(如帶來好運的馬蹄型飾物),這些都需要丟掉。另外我覺得個牧師太過掉以輕心,如果真有邪靈的話不應該只是坐低傾吓,你親人應該去啲大教會如浸信會,宣道會之類找那裡年紀比較大的牧師尋求協助。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

過來人, 只有一個方法, 如果唔係精神病真係果啲野, 唯一辦法係共存, 你要扮睇唔到聽唔到feel唔到, 咁佢地就會離開, 如果佢哋知你feel到佢, 就會煩住你, 有啲野想拎。仲有, 想辦法令到自己每日都好累, 唔好午睡, 咁瞓得淋啲, 佢哋搞你都唔知, 佢哋會好無癊。

你朋友講係身體走來走去, 我都試過, 其實西醫角度都有, 因為我問過醫生, 所以未必真係撞邪架, 我建議你朋友做一個全面全身檢查, 睇下係咪尿酸高, 易中風之類, 或有無其他問題先, 我覺得所有野應從科學角度決定先。

大宅

Tuscany 發表於 23-11-3 09:59
我自己是基督徒,我不排除你親人是精神出現問題,不過也有啲似係邪靈。不知道你親人有否去過例如廟之類的 ...

佢精神上其實無問題,只係呢排無乜點瞓所以比較累,佢都係去大間既宣道會求助呀,亦都將啲其他宗教既野例如符,水晶手錬等交還左俾教會了,呢2日我同佢一齊去緊旅行,佢各方面都好正常,不過尋晚食飯時又覺得有耳鳴,痹同暈既感覺,又覺得隻野鼠左去第二啲位置,同埋感到又多左野入左體內,而瞓覺時都係照舊唔係好瞓到,要成日祈禱念驅趕經文,跟住就放左幾個屁,感覺好似釋放左部份邪靈出來,但體內都仲有

大宅

poodlema 發表於 23-11-3 11:19
過來人, 只有一個方法, 如果唔係精神病真係果啲野, 唯一辦法係共存, 你要扮睇唔到聽唔到feel唔到, 咁佢地就 ...

尋晚瞓前傾計都有再提過,佢都話旅行完返來都會去下身體檢查

poodlema    發表於 23-11-3 12:53

複式洋房

建議先去睇醫生先,排除左你身體上既疾病,之後再試下唔同宗教既方法

珍珠宮

2024年龍年勳章

以前阿女好細個時話我知,夜晚會有個姐姐同佢玩,我一入嚟個姐姐就會從窗口走。我都唔知信唔信,之後我就放本聖經在櫃桶,然後就叫佢如果姐姐再嚟,就話佢知你要瞓覺,明早要返學,我亦自己同空氣講,叫佢唔好再嚟啦!佢要瞓覺,好忙架,你去第二處玩啦。之後,阿女就話無再見過佢。
你朋友睇下醫生先,跟住就試下好聲好氣咁同空氣講下囉。
Minniemouse:-P

珍珠宮

花生蘿蔔 發表於 23-11-2 23:26
多謝分享

有料嘅中醫唔多,我都好想睇佢哋嘅分享
有d醫師唔係無料, 係特登拖証

我肝唔好, 夏天都唔可以對正黎吹

醫師無提我囉!

有咩病, 先了解,後求醫

子爵府

無錢鼠鼠人 發表於 23-11-3 11:58
佢精神上其實無問題,只係呢排無乜點瞓所以比較累,佢都係去大間既宣道會求助呀,亦都將啲其他宗教既野例 ...

Sorry 我講得唔係好清楚,我意思是佢精神或身體可能出現問題,但也不排除有邪靈的可能。 我睇過一啲撞邪/邪靈上身的例子, 當嗰啲嘢出來/離開嗰人的身體的時候,嗰個人係會嘔,所以你親人有放屁的情況出現,因為有啲嘢出左來。不過主耶穌講過某些邪靈要用禱告和禁食先可以趕到出來,所以有啲邪靈唔係咁容易趕。而且聖經上有記載,一個人係可以多過一個邪靈係裡面,所以這是可能佢感覺到趕極都未趕哂的原因。
你親人返屋企之後除左應該去做身體檢查之外,也應該盡快再聯絡個牧師。如果個牧師只係話再約坐低傾吓,而不是馬上認真處理(例如call 齊其他牧師或教會長老一起幫忙 etc),就要快快搵另一間大教會的牧師,一直搵到有牧師肯認真幫忙為止。這種事最好不要拖。

男爵府

無錢鼠鼠人 發表於 23-11-1 13:58
唔知大家信唔信, 我同親人本身都係無神論者, 我親人最近有一晚瞓覺, 佢慣性隻手係伸出來咁瞓, 瞓瞓下覺好確 ...

識人曾經話有污糟野 點知原來係精神病

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無錢鼠鼠人 發表於 23-11-3 11:58
佢精神上其實無問題,只係呢排無乜點瞓所以比較累,佢都係去大間既宣道會求助呀,亦都將啲其他宗教既野例 ...

做身體檢查及看醫生

男爵府

唔知大家信唔信, 我同親人本身都係無神論者, 我親人最近有一晚瞓覺, 佢慣性隻手係伸出來咁瞓, 瞓瞓下覺好確 ...

聽人講過,如果 真的有野,拉開佢下眼睑,見到是灰黑色,或者有一條黑線,那就是真的了,即管試下啦

珍珠宮

hongyun 發表於 23-11-4 16:58
聽人講過,如果 真的有野,拉開佢下眼睑,見到是灰黑色,或者有一條黑線,那就是真的了,即管試下啦
...

有d印象喎,有條黑線

大宅

未睇哂,但我個人比較科學,建議做個body check 同睇精神科

男爵府

ayalick 發表於 23-11-4 18:03
未睇哂,但我個人比較科學,建議做個body check 同睇精神科

啱,科学D好

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我唔識呢啲,但只信教會既話,試吓fb pm林以諾牧師,佢好似識得驅魔
https://www.facebook.com/Dr.Enoch.Lam?mibextid=LQQJ4d
我覺得最緊要係唔好再亂咁坊間求神問卜買呢樣嗰樣,你越迷信越主動接觸呢啲,反而會惹更多⋯

男爵府

2024年龍年勳章

佢信天主教,都唔受其他宗教點幫?
以前聽過同事講,佢老婆鬼上身,比人捉咗去入青山,話佢精神病,最後佢偷偷搵度士攪完就再無事。

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-11-5 09:25
佢信天主教,都唔受其他宗教點幫?
以前聽過同事講,佢老婆鬼上身,比人捉咗去入青山,話佢精神病,最後佢 ...

佢老婆一半好彩, 老公幫到手, 唔係豬隊友
另一邊, 好慘無情情多個壞記金錄

我都想揾神父告解, 邊到有咁服務

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊