自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

淘心 發表於 24-1-8 08:27
唔自私,就唔生仔啦。養兒防老這思想,利益偏向父母,他們不會改的。

...

所以而家仲有呢啲思想嘅人根本唔應該生仔,仔女孝順你一件事,但佢哋唔係搖錢樹囉。

子爵府

somesome2020 發表於 24-1-6 20:11
做人本來就係咁. 冇話怕唔怕, 怕又點.
而家能做既, 就係儲錢, 注重健康, 培養興趣, 擴大社交圈子.

我媽係咁諗,由我20歲有對象我一直想結婚,佢次次都話講3講4話唔好,到左我接近30歲,個個都結婚,我好心急,一意孤行要成家,佢怕我結婚後唔再放假陪佢周圍去,婆婆仲幫佢口叫我再遲d先諗結婚,陪多佢幾年,我由20歲已經好著急結婚,仲要陪到佢幾多歲,之後佢而家已經無同我聯絡,我不是我媽嘅老伴,我都想有自己嘅人生
好似想生bb果版有位太太好恨生,但輸卵管塞哂生唔到,佢老公仲要好開心生唔到,我好明白佢,我好想結婚,但次次我媽都糟蹋咁

子爵府

crazypaper 發表於 24-1-8 19:42
有啲人唔自己生,都想人地既仔女照顧自己啦,啲契乜契物,唔生既姑婆姑媽
...

我媽,我唔肯成世做老姑婆陪佢,趕左我走,佢同我姨講,佢話唔洗擔心佢,佢覺得d姪仔姪女一定會養埋佢,我婆婆同姨一開始已經講左唔會養埋佢,老來都係要旨意我照顧,係佢自己唔信,早幾年仲問我養返我媽,我睬佢都傻

子爵府

小華子 發表於 24-1-8 07:52
唔通想仔女一世留喺自己身邊叫兒孫滿堂?
我阿姨婆就係,就係有啲阿媽,希望個女嫁唔出,目的係想照顧到佢 ...

我咪就係呢d女,我唔理佢架,有對象就結婚,佢無左老伴,無理由要另一個人犧牲自己嘅人生黎陪住佢,我唔理我媽,我恨女但得3個仔,我一早預左老來無人養,而家後生拼命搵錢,個個人都信唔過,錢先係最親

珍珠宮

okgoodla 發表於 24-1-9 07:57
你好似我嘅一個auntie 嘅思路, 佢老公走咗幾年, 女好好想佢同住, 佢吾肯! 原來講番呢生活上又真係同佢 ...

唔只我,我班friend 同样60後有受過教育嘅,做左人長輩都睇得好通透嫁,唔同以前個代,大部份唔想湊孫,唔鐘意同住,自己有經濟能力愛自由
反而驚仔女覺得我地又唔煮飯又唔湊孫咋 ,我地仲點會主動走去煩仔女家庭
不過,如仔女開到聲要幫手,就冇法啦都要幫,否則大家最好各自各生活。
我好佩服啲傳統長輩,又煮飯又湊孫,大時大節煮大餐,真係好辛苦,要好偉大先做到,我自問做唔到了,呢样係我缺點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊