自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

侯爵府

littlefunpig 發表於 24-1-15 14:17
佢都唔敢出啦
出完咪解畫到時話一個老人家用幾張咁上下既藉口含糊略過算數
一係加多句日日有職員抽查...而 ...

其實大家都見唔少,未夠年齡用兩蚊啦,不過硬係要話佢哋係傷殘就無謂拗啦!
咁我哋咪靜觀其變,睇吓用完樂悠咭之後係咪真係減少咗囉,咁都要俾機會人改下㗎嘛!
唔可以試都唔試就一味鬧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實我諗未必係啲長者貪方便逢車必上,儘管係$2X一程的過海巴士,佢哋只係搭1-2個站就落車都好…因為其實佢哋根本就唔知道,除咗自己比兩蚊之外,其餘嘅尾數係由政府負責,一眾長者們原來一直都以為兩蚊已經付清,沒有任何機構需要在負責尾數…呢個係我親身聽返嚟嘅經歷,真係有好多長者以為自己俾咗兩蚊就完成付款,根本唔知政府係幫佢哋包底!
其實我建議每一張樂悠咭,每個月有指定$2搭車次數,車資不限,俾長者佢哋搭車。就如生果金一樣,每個月發放一個金額,等佢哋自己好好運用!

大宅

jollyma 發表於 24-1-15 10:24
為方便搭1個,仲要搭架十幾蚊入將軍澳既,咁樣慷他人之概,要納稅人埋單,好嬲
...
算好,小巴長車短搭重傷,冇位上車。
例如大埔去馬鞍山26號小巴。大埔中心上,大埔墟落。

侯爵府

ffdsf 發表於 24-1-15 14:46
算好,小巴長車短搭重傷,冇位上車。
例如大埔去馬鞍山26號小巴。大埔中心上,大埔墟落。
...

講開小巴,我以前叫我阿媽幫我湊仔上嚟,叫佢坐紅Van,因為坐巴士要行餐懵!
跟住佢話貴冇兩蚊優惠,但自從紅Van都有兩蚊優惠之後,佢就開始轉搭紅Van上嚟!
所以你話啲老人家老懵懂唔識計數,你哋太睇低佢哋囉!佢哋食鹽多過我食米,我阿媽80幾歲喇!

公爵府

2024年龍年勳章

luvkaka 發表於 24-1-15 14:12
同埋你哋要明白就算佢哋去咗大陸都好,其實你知唔知老人家當出外走動佢哋其實真係可以令個人心境都開朗啲 ...
你睇埋佢其他回覆仲搞嘢
佢話自己老咗就只响同區(唔知點分區)活動,同埋宅在家
人原意就係想老人多啲出門口

有JM問佢已故奶奶有冇用,佢話都係同區活動,去遠嘅地方有佢老公同叔仔車
咁咪即係冇需要用到個福利

水晶宮

凌陵綾 發表於 24-1-15 15:01
你睇埋佢其他回覆仲搞嘢
佢話自己老咗就只响同區(唔知點分區)活動,同埋宅在家
人原意就係想老人多啲出門 ...

咁唔怪之佢咁鄙視嗰兩蚊! 山水有相逢呀! 連香港人少少覆你都睇唔過眼唔知其他覆你佢會點

侯爵府

我覺得ok喎,老人家浪費資源我冇所謂喎。
我嬲某d 鄉下有錢有地既b6,南亞人黎攞福利多d

伯爵府

loved 發表於 24-1-15 13:48
係囉!吾明梗係有人咁吾抵得班老人家,話曬絕大部份老人家都有為社會貢獻過,香港先至走到今日繁榮路上,搭 ...

香港老人福利已少,居然咁多人眼紅十元八塊車費,心寒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

happymama11 發表於 24-1-15 14:40
其實我諗未必係啲長者貪方便逢車必上,儘管係$2X一程的過海巴士,佢哋只係搭1-2個站就落車都好…因為其實佢 ...
知唔知亦唔關佢地
我諗班老人家唔會關心邊個為呢個優惠埋單
佢地只會覺得俾完2 蚊就得
其實東張都播過啦, 有D 小巴司機用張老人八達通do 多幾次呃補貼
俾人影都影到, 私下做既唔知有幾多

實名際一推出2蚊優惠就應該要實行
限次數無意見, 限就一日2程就夠, 每日俾老人家出去一程2蚊, 其餘多左既半價/正價

水晶宮

回覆樓主:

好奇咁多人眼红,可能不是港人!可能是移咗民的港人!

大宅

回覆樓主:

其實真係要檢討下

珍珠宮

回覆樓主:

我比較討厭以下嘅;
濫用公營醫療
濫用公屋,係大陸或外地有樓仲罷香港公屋
濫用政府資源黎養班南亞假難民

幸福花    發表於 24-1-15 17:03

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shobi 發表於 24-1-15 14:40
其實大家都見唔少,未夠年齡用兩蚊啦,不過硬係要話佢哋係傷殘就無謂拗啦!
咁我哋咪靜觀其變,睇吓用完樂 ...
希望佢出左樂油卡後, 停曬所有非實名登記既老人八達通
1個老人1張, 話之佢地點用丫我,
唔好俾D老人家7仔買10幾20張又賣又派俾D 親戚朋友用已經好好多

大宅

littlefunpig 發表於 24-1-15 13:26
其實推行左咁多年, 都唔止一個話D 呀婆去7仔一買買10張老人八達通,
我成日見D 中年呀叔呀嬸行得走得日日返 ...
遲左做都好過無做, 宜家撥亂反正咪好囉

水晶宮

回覆樓主:

大家有冇考慮其實8折/每日一程2元,成本费貴過正常票價,最後又是政府俾錢!

水晶宮

Hobbyguts 發表於 24-1-15 15:17
遲左做都好過無做, 宜家撥亂反正咪好囉

贊成!跟國家做法,如深圳60免費,係時閒X亂反正

翡翠宮

求其搵屋企呀婆呀伯去買張老人八通自用,仲可以用到8月份..... 實名登記由2021年搞到成2024年8月...

針對濫用二元乘車優惠問題,政府規定60至64歲人士必須申請及使用樂悠咭才可享用優惠。政府今日(28日)宣布,由明年8月25日起,所有60歲或以上香港居民必須使用樂悠咭才可享用政府長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃(2元乘車優惠/二元優惠計劃)。

同時,現有不記名長者八達通及一般個人八達通由明年8月25日起將不再適用於二元優惠計劃。政府呼籲合資格人士盡快申請樂悠咭,至於未滿60歲的合資格殘疾人士則仍可使用已加註「殘疾人士身分」個人八達通,繼續享用二元優惠而毋須換咭。

原文網址: 樂悠咭|60歲以上人士明年8.25起必須持「咭」始可享2元乘車優惠 | 香港01 https://www.hk01.com/article/973 ... utm_medium=referral

珍珠宮

無話可說 發表於 24-1-15 12:05
生果金係少,生活津貼拎到既有4000,仲唔夠多?以前根本唔會津貼咁多交通費,而家老人越來越多,咪更加做 ...

你個人都幾mean
個個老左好似你咁全部家人住同區?
政府就係想老人多走動去吓區外唔好成日屈係屋企,你同政府唱反調
我諗你其實想講老左就最好快啲死,唔好做成社會拖累,我有冇講錯

男爵府

D豆幾十萬人工的廢官,閉門造車,諗埋D千瘡百孔的政策,例如,垃圾微費,65歲降至6O歲,2文任搭车,,,的政策,普通巿民被佢地害死

侯爵府

KenChung_FB 發表於 24-1-15 11:41
俾老人家福利都酸?將來到自己老咗什麼福利都冇會點諗?
可能有啲人屋企冇老人家,冇份享受呢啲福利呢!

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊