自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

太自私

男爵府

은우수호 發表於 24-2-20 14:53
詳情唔知, 只知政府唔准醫院收醫生辭職信.

依家好似已經話超過6,400人遞辭職信, 但暫時呢個數目, 未對醫 ...

政府可立即直接引入外勞

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只知加, 原來6成, 咁即係未必夠分都入到? 如果係又真係太跨
但擺工真心唔讚成, 你按章工作我接受, 而家攞啲人民黎威脅

珍珠宮

은우수호 發表於 24-2-20 15:26
暫時, 當地市民同你一樣, 好不滿醫生做法呀~

其他行業罷工, 唔影响人命, 會得到較多認同.

請教一下,唔係好明的是,既然驚加多6成學額令醫生人手要帶學生、實習生而影響工作量同醫療質素,咁點解辭職大多是實習醫生?就算將來要帶新人論資排輩都未輪到佢哋帶吧?佢哋做乜咁驚?老Pat Pat醫生都未出聲,定係因為實習醫生年輕氣盛,在氣氛帶動及同輩影響下辭職?
還是又係精人出口笨人出手,有人慫恿實習醫生辭職當籌碼?

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-2-20 22:49
只知加, 原來6成, 咁即係未必夠分都入到? 如果係又真係太跨
但擺工真心唔讚成, 你按章工作我接受, 而 ...

人手嚴重不足又係好大問題,左右為難

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

實習醫生 未做到嘢 辭職

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有人話點解一次增加咁多學額, 啲人好似懶有分析咁,又話資源分配唔到。 你估逐少逐少咁加, 係南韓政府唔想做,定冇做, 定又遇到啲乜嘢阻滯喇

珍珠宮

老翻太太 發表於 24-2-21 00:01
請教一下,唔係好明的是,既然驚加多6成學額令醫生人手要帶學生、實習生而影響工作量同醫療質素,咁點解辭 ...

其實你講嘅問題,我都有同一個疑問,可能答案就係你所講嘅笨人出手。丨

我都想知原因!

珍珠宮

Chowying 發表於 24-2-21 00:09
有人話點解一次增加咁多學額, 啲人好似懶有分析咁,又話資源分配唔到。 你估逐少逐少咁加, 係南韓政府唔 ...

唔係局外人分析罷工係因資源分配唔到。
而係發動罷工嘅醫學會直接表示,加學額,但培訓資源卻不足,會加重現時培訓機制。 唔需要分析,而係罷工者直接表示呢個就係其中一個原因。

南韓政府係唔係做唔到逐少加?唔知!因為新聞只係報道政府一次過加到社會實際需要嘅數額。

只知南韓政府係一次過直接加大額,冇同業界商量,亦冇商量餘地。
反而如果佢哋肯逐少加,同埋加之前同業界商討過,未必搞到咁大件事

大宅

rich8 發表於 24-2-20 22:43
政府可立即直接引入外勞

我都係咁諗。
既然講到增加醫學額要現職醫生花多咗時間培訓佢地繼而影響質素及增加工作量,咁直接用增加醫學额嘅錢去引入其他國家嘅現職醫生,唔知呢班韓國醫生又肯唔肯呢?

子爵府

winsonma 發表於 24-2-21 02:31
我都係咁諗。
既然講到增加醫學額要現職醫生花多咗時間培訓佢地繼而影響質素及增加工作量,咁直接用增加醫 ...

引入外勞......首先個醫生要識韓文, 否則每次見病人都要安排翻譯喎, 咁咪仲煩

侯爵府

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 24-2-21 00:09
有人話點解一次增加咁多學額, 啲人好似懶有分析咁,又話資源分配唔到。 你估逐少逐少咁加, 係南韓政府唔 ...

心水清, 睇吓香港班醫護嘅行為,都估到一二!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

은우수호 發表於 24-2-21 01:55
唔係局外人分析罷工係因資源分配唔到。
而係發動罷工嘅醫學會直接表示,加學額,但培訓資源卻不足,會加重 ...

任何情況都係睇證據睇數字, 而唔係阿邊個話係就係 ,絕對唔會因為發動罷工嘅醫學會直接表示就係 ,醫護冇加持特別嘅身份

以為你有咁勁咩都知,以為你會講下上嗰幾次醫生罷工係發生乜嘢事

新聞報道話自從1997年之後就冇加到醫學額,中間發生咩事呢, 求其見到統計數字,從2018年到2022年,韓國醫院拒絕救護車的案例多達37,000宗,其中三分之一的拒收理由是缺乏相關醫生, 按人口比例, 即係香港一年會有467宗(因冇醫生) ,由救護車運送嘅病人被醫院拒收, 你估係香港發生啲咁嘅事, 大家會講乜嘢呢

翡翠宮

okgoodla 發表於 24-2-21 06:38
心水清, 睇吓香港班醫護嘅行為,都估到一二!

老實講距離咁遠係好難明㗎,不過南韓未窮到咁樣呀嘛,如果加少少學額加少少咁樣 ,資源會一分都唔加咩, 定係個問題已經積咗好多年,搞到一鑊粥,我都好難明
總有離別的時候

子爵府

rich8 發表於 24-2-20 22:43
政府可立即直接引入外勞

韓國好難引入
邊有咁多醫生識韓文

別墅

Chowying 發表於 24-2-21 09:16
任何情況都係睇證據睇數字, 而唔係阿邊個話係就係 ,絕對唔會因為發動罷工嘅醫學會直接表示就係 ,醫護冇 ...

人家戀韓人士說,千錯萬錯都是政府錯,醫生歐巴們是最偉光正的

珍珠宮

Chowying 發表於 24-2-21 09:16
任何情況都係睇證據睇數字, 而唔係阿邊個話係就係 ,絕對唔會因為發動罷工嘅醫學會直接表示就係 ,醫護冇 ...

其實呢,我只係單一睇呢單新聞,將幾方面嘅立場寫出嚟,邊個啱、邊個唔啱、信邊個、唔信邊個,就等各位有興趣討論嘅JM自行分辨。

如果要將多次相關事件綜合討論,牽連甚遠,亦多枝節,我就冇興趣討論。

我只係見有人講今次事件,我就集中講三方立場,讓只對今次事件有興趣嘅JM,多少少資料。

至於數據,政府同醫學會所持嘅數據都唔同,所以各執一詞,邊個數據先至係正確,只有當局先知!數據,都只係雙方爭辯嘅籍口。

同埋,今次實際參與人數比例,同過往唔同,昨晚睇,只有兩成五參與,偏少人支持,甚至住院醫生,都係一半半參與罷工,唔罷工嘅,包括支持加學額嘅醫生。

我唔會將件事套落香港嚟睇,因為人口比例、政策、市區規劃、城市規模同埋醫療體系運作模式不同,硬生生套落香港,話香港發生同樣情況會點點點,其實冇乜意思。

至於拒收症,除咗因為冇醫生,其中一個原因係醫療設備配套不足,就算收咗個病人,亦會因設備不足而無法治理,所以當地醫護界係一直爭取加資源。

還有,缺醫生係集中喺首爾圈外,加學額同時,如果政府能硬性規定將醫生分配到首爾圈外就診,先至能雙贏。

凡事多角度睇,先會見到較多真相!

珍珠宮

Doriki 發表於 24-2-21 09:29
人家戀韓人士說,千錯萬錯都是政府錯,醫生歐巴們是最偉光正的

點呀,社會寄生蟲,討論其他國家新聞,就叫戀乜戀物。

我冇講過邊方面係絕對錯。 一直留言都係叫JM自行判斷。

唔通下下學你咁就死得啦,乜嘢都政治上腦,乜人都話媚外,如果你係扮傻玩分化還好。

如果你真係咁諗,你認知嘅世界真係細得好可憐,我唔知你有冇仔女,如果佢哋你一樣咁諗嘢,應該冇法喺社會生存,如果唔認同你,應該會因為有你呢啲咁嘅父母而感到羞恥。

你繼續愛國(扮愛國),但都要記住你有幾口賤辱罵供養你呢件寄生蟲嘅香港
attach0/tmp/phpM8D1kt

別墅

은우수호 發表於 24-2-21 09:48
點呀,社會寄生蟲,討論其他國家新聞,就叫戀乜戀物。

我冇講過邊方面係絕對錯。 一直留言都係叫JM自行判 ...

哈哈哈,你還真是個笑話

珍珠宮

Doriki 發表於 24-2-21 09:51
哈哈哈,你還真是個笑話

呢度好多人知你嚟搞事,返連登啦愛國者

有種嘅,cut哂香港俾你嘅資源,唔好連一個垃圾袋都爭,話人歧視你係基層。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊