自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

子爵府

回覆 Fatima_melanie 的帖子

睇完你的分享, 有點點難過. 你而家都好叻女. 祝你有愉快幸福生活.

我以為, 如其天天嘈交, 不是分開對小朋友更好嗎?!

咁平心而論, 任何人都難以接受有婚外情, 同埋就算原諒過後, 真係可以回復以前嘅感情? 我諗係好難好難, 始終發生過.

男人始終比較容易出軌/上床. 可能男人唔覺得係一回事(當食餐飯).

子爵府

回覆 serenakk 的帖子

我覺得就算有個好老婆, 男人也一樣會出軌.小三更有d 優點好過老婆,
或者只係貪新鮮,
或者好啱傾 (例如同一間公司). 同事真係好易, 實啱傾, 講吓老闆d衰嘢. 同埋只會見到對方d優點.

伯爵府

smiletigger 發表於 24-3-6 09:45
當然,老婆同小鮮肉kiss咗但無上床,又係有討論性。
但如果無kiss,只係精神出軌又点睇?其實我都理解到, ...

完全認同。有好多女人,係會忽略男同女先天上的分別,包括身體構造,心理上,共情能力都有好大分別。女人比較少會精神同肉體分離,男人普遍都可以同無感情嘅女人有肉體關係。咁亦有得解釋,從生物角度,因為男人本來天職就係盡量播種延續後代,而女人因為會懷孕而傾向嚴選交配對象,以確保後代精良。呢D唔係同男人搵籍口,而係事實。

女人的同理心亦天生比男人強,男人同埋心較弱亦因為佢哋本來係負責狩獵。女人同理心強係因為天職係照顧後代。

如果明白呢D先天分別,係會比較可以理智處理呢D問題。而亦由於明白呢D分別,我個人真係覺得女人做小三可惡程度係比出軌男人有過之而無不及。

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-6 15:32
長大後我開始多角度反思父母當年的事,劇中黎燕珊對陳自瑤講得啱,女兒係唔會原諒堅持離婚的妳。幾十年婚 ...

真系家家有本難念的經,我系到諗如果你父母無離婚的話,日日在家家嘈屋閉,很多子女寧願父母離婚更好(聽唔少)

伯爵府

siufans 發表於 24-3-6 08:16
好簡單
如果調返轉
老婆同小鮮肉咁kiss

男同女本質上就係好大分別,根本無可能平等,事事兩者撈埋講,其實係好唔現實。

就正如老婆如果結咗婚唔做嘢,就算好懶唔做家務,D人最多話呢個女人懶。但男人結咗婚唔肯做嘢的話,世俗會覺得嚴重到係一個好合理的離婚原因。

珍珠宮

rabbit_liz 發表於 24-3-5 16:14
咁講真佢一開頭又真係冇做D咩, 只係關心下個男人
最後又係老公做左主動先一齊左...
你地點睇?

好聽啲咪敢愛敢恨,
唔好聽咪勾人老公囉

珍珠宮

aidan08 發表於 24-3-6 19:34
完全認同。有好多女人,係會忽略男同女先天上的分別,包括身體構造,心理上,共情能力都有好大分別。女人 ...

你講得啱,男女大不同,只因我們是人類,有法律,有道德,有別於一般動物

珍珠宮

aidan08 發表於 24-3-6 19:55
男同女本質上就係好大分別,根本無可能平等,事事兩者撈埋講,其實係好唔現實。

就正如老婆如果結咗婚唔 ...

男女唔會做到公平,男人覺得自己出軌覺得好平常,女人應該包容原諒,因是男人天性,調轉女人出軌,男人唔會接受戴綠帽

伯爵府

hellomiki 發表於 24-3-6 20:08
男女唔會做到公平,男人覺得自己出軌覺得好平常,女人應該包容原諒,因是男人天性,調轉女人出軌,男人唔 ...

其實都未必,只係因為男人難以接受原諒出軌妻子的世俗眼光,所以唔會好似女人咁周圍訴苦。我有兩個閨密都曾經出軌,兩個老公都選擇原諒。

伯爵府

hellomiki 發表於 24-3-6 20:04
你講得啱,男女大不同,只因我們是人類,有法律,有道德,有別於一般動物
...

人係唔同動物,但有D嘢,係先天所限,人類嘅能力都未可改變嘅。

男爵府

minisheep 發表於 24-3-6 17:01

我覺得就算有個好老婆, 男人也一樣會出軌.小三更有d 優點好過老婆,

.

男爵府

hellomiki 發表於 24-3-6 19:48
真系家家有本難念的經,我系到諗如果你父母無離婚的話,日日在家家嘈屋閉,很多子女寧願父母離婚更好(聽 ...

.

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-6 21:36
呢個假設唔會發生,我父母的討論點係大家盡最大努力破鏡重圓,重建家庭,唔係做怨偶互相折磨,但我媽媽完 ...

人人唔同,有d女人接受到有d女人接受唔到(對方出軌)好多女人唔會接受到c6出軌和背叛

大宅

WChan 發表於 24-3-6 14:31
理性分析: 如果小三係王的確係好難抗拒, 每個男人既夢中女神咁, 仲要係崇拜你

現實: 站在同甘共苦既老婆立 ...

真係呀,仲要係由大學拍拖到而家

大宅

serenakk 發表於 24-3-6 15:15
講真呀,男人比小三勾到,做老婆都有啲責任,一隻手拍唔響,我屋企就經歷過呢啲野 ...

但我覺得YOYO個角色黎講, 真係冇咩責任要付, 比首期, 幫老公追夢, 照顧個PK 老爺, 仲想點

大宅

piv 發表於 24-3-6 15:34
王小姐做咗好多野喎,世界上咁多男人,點解係要攪人家的男人,無藉口咁衰囉。
...

佢角度係真愛, 我角度係自私

大宅

minisheep 發表於 24-3-6 17:01

係咖, 有D 人一直係身邊就會唔識珍惜

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一睇個人設就係自私放蕩
中意就去勾引獵物,成日扮偶遇

伯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-6 21:31
其實唔係,若婚姻無裂痕,第三者跟本插足唔到,起碼我身邊認識的已婚男女本來都係正經人家,同異性保持恰 ...

其實你呢個論點,我成日覺得,唔多唔少係D出軌男女馬後炮,合理化自己不忠嘅一堆籍口。一段關係,即使係朋友,父子,母子,兄弟姊妹,總之經歷年月,都一定有高低潮,有睇法唔一致,有唔明白對方的時候。好多時候,D出軌男女,就係響自己對伴侶不忠之後,將件事講到係同伴侶的關係點樣有問題,所以先會出軌。

如果真係同伴侶關係有問題,咁究竟有冇盡過力去修補呢?好多時候,好多case, 根本連拎出嚟傾都未試過,然後自己遇上另一個有機會發展關係的人,就話係因為同伴侶關係唔好,bla bla bla. 其實關係唔好,唔想修補都仲有一個選擇,就係分開。點解以上種種唔可以響出軌之前做?因為呢D都係籍口!

人無完美,關係都無完美㗎,所以,出軌男女咁講係萬能key, 一定apply 到。試問有邊個嘅婚姻一D瑕疵都無?就算從來無交嗌,都可以話咁係悶、平淡,無火花啦!

婚姻係契約同承諾,包括包容對方的缺點,同埋對對方忠誠。做唔到可以離婚,唔係自己搞另一段關係搞到一鑊泡,然後再去賴另一半點樣唔明白自己,段關係點樣差,所以去出軌。講唔通的!

我寧願男人承認自己定力差,我最憎D人自己出軌仲賴元配呢樣嗰樣唔好!唔好的話,大可以離婚先慢慢搵另一個。我覺得咁講嘅人真係好無賴!

珍珠宮

aidan08 發表於 24-3-7 00:46
其實你呢個論點,我成日覺得,唔多唔少係D出軌男女馬後炮,合理化自己不忠嘅一堆籍口。一段關係,即使係朋 ...

你講晒我想講嘅嘢

啱,每種關係總有不和嘅時候,搵一堆藉口去出軌根本講唔通,既然關係決裂修復唔到嘅話就應該先離婚後再搵其他女人,而唔系偷偷瞞住老婆同其他女人一齊,根本系背叛和出軌!

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊