自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

qq6a 發表於 24-3-8 12:18
我都希望他可以變得更堅強去面對將來

同小朋友講明,爸爸需要一個人處理個人問題,其他人係幫唔到佢手,所以你地需要搬開,真係要強調唔係佢曳導致。同病態賭徒夾好口供,用face call去梳導下小朋友目前情緒問題。你自己都可能找下counsellor,社工之類去幫手點處理情緒,離婚,債務之類問題。小朋友一下子冇嘢做,就揾下ymca, 小童群益會活動俾佢忙下,娘家同工人姐姐支持到你,已經好幸運。

侯爵府

2024年龍年勳章

qq6a 發表於 24-3-8 12:06
多謝你分享,我好想知你點同小朋友捱過呢段時間同點可以令小朋友傷害最少及令他有安全感。
...

我當時走係因為c6傷害個仔,
必須將佢哋分開。
搬走頭兩星期好急沒有帶走工人,
必須24小時湊住個仔,
果兩星期個仔都跟住我,
睇得出我是仔仔唯一倚靠。
後來接埋工人,佢好開心搵返熟悉照顧者。婆婆亦以痛錫的心提供愛和陪伴。
佢知多咗錫佢的人圍繞佢,就會有返安全感。3個月後見返爸爸,因為生疏咗佢係好驚接觸爸爸。但係再過半年,問佢仲想唔想同爸爸一齊,佢話佢想屋企有爸爸媽媽,我話爸爸以前傷害你,阿仔話佢以後會講俾爸爸知呢啲行為係錯。即使婆婆成日洗腦講爸爸壞話,都改變唔到小朋友想家中有爸爸媽媽的心願。暫時分開係啱,要確保妳同小孩安全,但將來家庭結構,以小孩心願作主導,定真離婚,可分開後自己靜下來思考。小朋友從小學習對錯,佢會學妳如何處理變遷,妳就趁呢啲機會作生命教育。

子爵府

小朋友幾大?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

qq6a 發表於 24-3-8 10:16
姐姐的約到6月,姐姐亦明白情況,(一向同姐姐感情及關係也好好)問過agent,只要係仍照顧合約定明的人問 ...

通知入境處和保險公司轉工作地址
另外, 建議通知班主任留意孩子在學校的情況。

媽媽, 加油呀!

翡翠宮

回覆樓主:

小朋友幾大?

伯爵府

孩子好寶貴, 要堅強, 他日一定會好起來

男爵府

李豆豆 發表於 24-3-8 09:51
唔夠住要賣,咁咪會不停問幾時買? 搬去邊?

要一個咁細小朋友要去了解大人 複雜事情,係咪對比話要賣樓所以才搬來得簡單?你咁有無高見,要如何令一位6歲小朋友去了解父母恩怨而又能唔影響小朋友情緒呢?

男爵府

qq6a 發表於 24-3-8 12:06
多謝你分享,我好想知你點同小朋友捱過呢段時間同點可以令小朋友傷害最少及令他有安全感。
...

報返之前興趣班,你一下斷晒佢正常社交,改變晒環境,唔怪得佢會驚佢問啦,你應該慢慢來,興趣班咪遠d都繼續,再慢慢轉移返娘家果面上囉

水晶宮

爛賭係無辦法,真係無底洞。

你要諗一個簡單的version和小朋友講,點解和爸爸分開。唔係唱衰佢,而係怕小朋友只記得爸爸好,日後誤會你堅決離開折散頭家,咁就好陰功。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢仲細,簡單d,爸爸媽媽一齊唔開心所以分開。
感激遇上你~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

解釋自己點解要搬開,唔系小朋友問題,分開都唔系壞事,好過日日嘈交。

伯爵府

j947 發表於 24-3-8 14:06
要一個咁細小朋友要去了解大人 複雜事情,係咪對比話要賣樓所以才搬來得簡單?你咁有無高見,要如何令一位 ...

我分享下我在仔女差唔多年紀時突然炒個工人因為做得差搏炒,我女好痴佢,我只係話工人放咗假,以為好快會唔記得,點知幾個星期後,女突然問我工人點解放咁耐,我先話佢知工人退休番咗印尼,我女一聽到喊到死去活來,話點解工人冇同佢講,係咪佢曳所以唔做又話要去印尼搵工人,我仲稔過好唔好聯絡番工人同女傾下。
後來新工人到,我女走去問佢你唔會突然唔做架?如果你第時退休,我可唔可以去探你?
原來照顧者突然消失對小朋友好大影響
到佢大個,我講番比佢知,當年工人做得不好所以炒佢,佢都附和但當時同佢講我覺得佢都唔會明,但都應該解釋清楚,唔好等佢發現亂稔野

男爵府

j947 發表於 24-3-8 14:14
報返之前興趣班,你一下斷晒佢正常社交,改變晒環境,唔怪得佢會驚佢問啦,你應該慢慢來,興趣班咪遠d都繼 ...

因為驚追債,所以我要走得好切徹底,我冇辦法,我好害怕

男爵府

qq6a 發表於 24-3-8 15:06
因為驚追債,所以我要走得好切徹底,我冇辦法,我好害怕

你快d找娘家附近興趣班比佢,帶多d去公園玩,不過,上到小一,應該忙默書,温書,測驗

明白你驚,但如果c6報左你娘家地址都會比債主找到,不過,正途收數係求財

男爵府

小菜豆 發表於 24-3-8 12:39
我當時走係因為c6傷害個仔,
必須將佢哋分開。
搬走頭兩星期好急沒有帶走工人,

好多謝你,你的分享對我很有用,很感恩呢度的jm 給我大大的支持,我很無助,冇辦法才要選擇離開

男爵府

jeannietsui 發表於 24-3-8 12:24
我都係日子邊過邊學
你會知道點行
有經濟能力已經係最好嘅後盾

好多謝你,我無助的心現在至少可以知道有出路及方向,心雖然好痛好痛

男爵府

annie133 發表於 24-3-8 15:03
我分享下我在仔女差唔多年紀時突然炒個工人因為做得差搏炒,我女好痴佢,我只係話工人放咗假,以為好快會 ...

係問我果位人士一句,咁搬完屋又搬咁講,我嘅建議係先穩定返小朋友先,搬屋唔代表佢冇左個爸爸,先處理依家小朋友情緒先

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

qq6a 發表於 24-3-8 15:10
好多謝你,我無助的心現在至少可以知道有出路及方向,心雖然好痛好痛

搵社工,搵機構,搵專業人士處理下你同,
小朋友問題,唔好影響情緒,
變左情緒病就煩。

侯爵府

2024年龍年勳章

qq6a 發表於 24-3-8 15:08
好多謝你,你的分享對我很有用,很感恩呢度的jm 給我大大的支持,我很無助,冇辦法才要選擇離開
...

具體教導孩子,爸爸錯的是沉迷賭博這行為。每個人都不可行差踏錯。離開是為了解決問題,等爸爸改變。孩子模仿大人,往往是妳展現給他逆境中的處理態度,妳勇敢面對,他日後也學習勇於面對困難。祝福妳和仔仔

男爵府

小菜豆 發表於 24-3-8 15:34
具體教導孩子,爸爸錯的是沉迷賭博這行為。每個人都不可行差踏錯。離開是為了解決問題,等爸爸改變。孩子 ...

多謝你,大家都偏向是把事實告知小朋友,我希望可以處理得好些,令孩子明白及接受

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊