自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

xyz_yy 發表於 24-4-10 09:53
合資格轉名成為新戶主,就只有戶主的認可家庭成員,但不等於可隨時轉名,房屋署列明只有以下兩個情況才可進 ...

對,所以戶主係唔可以除名嘅,一除名就代表放棄公屋,記住成員除咗配偶,只不過代表係暫住嘅啫,係冇繼承權㗎

象牙宮

yan12345678 發表於 24-4-10 09:53
只有戶主去世配偶先可以做戶主,如果配偶都去世,成員要經資產審查,記住吾系五倍同一百倍,系申請公屋個 ...

99腦退化,想張戶主轉比其他人都話唔得。
政府政策改到咁,
即係多多公屋都唔夠分。

水晶宮

clyl03 發表於 24-4-10 09:38
多謝你先老公話趁大家仲後生,3個人一齊挨幾年,係頭幾年可能辛苦啲,不過三個人搵食去 ...

你仔仔好有擔帶
不過要考慮第日結婚,會否同埋你地一齊住.....etc.

公爵府

2023年兔年勳章

以樓主提供有限資料,分析如下:
1)可以先入表抽,揀到大過現居單位(3佰幾尺兩房)機會率,好視乎揀樓次序先後;不論結果如何,至少身在其中參與,更能深刻體會當中經歴
2)等待抽籖及揀樓期間,細仔考慮財務狀況及未來10-20年經濟能力
3)揀樓成功即付至少5%訂金,收樓後再付印花稅(1.2-1.5倍樓價,以稅局標淮計而非折扣優惠後發售樓價)、律師費、管理費2-3個月、水電煤按金、每季差餉/地稅,每月管理費
4)入伙前裝修,清水樓基本計$1,000/尺;家電及傢俬添置
5)今期綠置居,大部分都係樓花(麗玥苑),現樓只係重售(啟鑽苑、錦柏苑、高宏苑)及租者置其屋單位,按能力揀供得起單位
6)女兒正值青春反叛期,朋輩影響力在中學時期非常關鍵;母親考慮將會為供樓而全職工作,還是維持家庭崗位,穩定家中環境,定時作息時間,好讓丈夫安心工作,女兒平穩過渡中學階段,以及為考DSE作更充裕準備
7)買樓逼切性,退休預備

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

conniecheung 發表於 24-4-10 08:27
我朋友case兩公婆40-45歲,有三個細路讀中學,家庭收入5萬多買左居屋,佢話份儲蓄比哂首期加裝修,所淨無幾 ...

有人夢想系有自己間屋,向上流系好事,40幾歲都吾實現真系成世都住公屋,但系睇尼度大部份人都系鼓勵攞政府福利,大學生都系要攞公屋,好似你想向上就系蠢,吾怪之得香港變成甘

珍珠宮

珍惜眼前 發表於 24-4-10 09:56
我都覺得係..比岩唔會多謝,比錯怨一世
如果2公婆35歲, 梗系買啦!但45-50, 得幾十萬, 老婆無做野, 真系有保留

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-10 09:58
你仔仔好有擔帶
不過要考慮第日結婚,會否同埋你地一齊住.....etc.

佢個工種唔差,我哋覺得供定咗之後,佢可以同未來太太買多層搬開住,我哋對佢有信心

伯爵府

agnes178 發表於 24-4-9 18:45
為個女供樓,自己辛苦,日後個女要幫手供樓或供養2老仲辛苦。因為宜家祗有2萬幾收入,要養3個人。不如撥一 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mercurycc 發表於 24-4-10 09:30
咁真係多多公屋都唔夠。
有咩理據可以轉名?
咪係囉,應該教個小朋友向上爬,真係唔知咩人先想個小朋友一世住公屋
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

clyl03 發表於 24-4-10 10:04
佢個工種唔差,我哋覺得供定咗之後,佢可以同未來太太買多層搬開住,我哋對佢有信心
...

咁去馬啦 我朋友個女係實習醫生中,成班醫生仔一搵到錢開始狂洗買名牌,仲出去租樓。

伯爵府

Strawberrys 發表於 24-4-10 10:02
以樓主提供有限資料,分析如下:
1)可以先入表抽,揀到大過現居單位(3佰幾尺兩房)機會率,好視乎揀樓次 ...

分析得啱

男爵府

兩公婆年紀唔算細,積蓄唔多,月入又咁少,風險好大喎。雖然表面睇黎係為個女著想,叫做有自己既物業,但真係抽中既話,兩公婆就算有嘢做都變月光族啦,到個女出身,層樓仲未供完下,仲要照顧埋佢兩老,個女一定怨死。
「換個角度,自然有出路。」

象牙宮

esmehouse 發表於 24-4-10 10:05
咪係囉,應該教個小朋友向上爬,真係唔知咩人先想個小朋友一世住公屋
...

有既,有親戚都係咁仔都未婚,
話第日傳間公屋比個孫添一代代傳落去喎!
成日話人蠢去買樓。

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-10 10:07
咁去馬啦 我朋友個女係實習醫生中,成班醫生仔一搵到錢開始狂洗買名牌,仲出去租樓。
...

我都怕佢係大洗怪

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

angiehouse 發表於 24-4-10 10:02
有人夢想系有自己間屋,向上流系好事,40幾歲都吾實現真系成世都住公屋,但系睇尼度大部份人都系鼓勵攞政 ...
同意,當大學生都諗住排公屋時,我都唔知要咁多大學生來做咩,好似以前行精英制咪好囉,家下周街都係大學生,人工自然冇以前咁好,因為大把人選,唔讀好啲嘅科目分分鐘仲衰過冇大學學位
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

mercurycc 發表於 24-4-10 10:13
成日話人蠢去樓。
所以咪世世代代冇進步囉

男爵府

mercurycc 發表於 24-4-10 10:13
成日話人蠢去樓。
舊公司有個痴線亞頭, 真係會睇唔起住公屋既人....

子爵府

吾買,你每個月先存2千幾點樣供樓,除非老婆都出來做野,而且你哋做多20年就退休,到時邊個供樓?不如留返d錢比阿女第二日做首期

男爵府

mysterious22 發表於 24-4-9 17:38
背景,一家三口,爸爸媽媽年紀大約45-50,有一個讀小六既女,住公屋,大約有八九十萬儲蓄,爸爸工作月入2萬 ...

媽媽現在出嚟做野,個女都大啦,綠置居比居屋平比5%首期,仲有錢裝修,其他錢放供樓戶口有高息收

象牙宮

xyz_yy 發表於 24-4-10 10:16
舊公司有個痴線亞頭, 真係會睇唔起住公屋既人....
講真又無識人咁踩住公屋既人。
好奇怪,反而住公屋既成日話人蠢,
買咁遠又要供,蠢到死就聽過。

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊