婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我聽完樓主「福建家庭的悲歌」, 又令我想起細妹初初嫁入福建家庭的片段, 又係一片愁雲慘霧, 不過, 只係62問題, 個仔又愚孝, 因為某些福建人真係好大男人, 而且, 有佢講無人講, 又唔講道理, 最後, 亞妹頂唔順, 雖然生左個女, 最後都離婚收場。(故事真係一匹布咁長)

而且, 係我細妹佗住BB時, 佢62單方面話, 呢胎一定係仔, 真係黐黐地。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 jessicaxu 於 09-11-16 22:22 發表
我同意 pomanlife 的講法,我地唔係要求分身家....
另一方面可話因我o地(廣東人新抱)同福建人99較難相處,有好多野唔係話有錢就大哂ga,我地有我地的想法,唔好下下想我地做佢地個套...我唸每個新抱都係咁唸....

我地屋 ...

我好同意你既講去, 有錢唔等於活得開心, 呢個係其一.

其二, 如果嫁到入去一個唔洗新抱去做野, 仲有工人洗, 同9962一齊住, 9962安排好曬所有野既話, 我覺得一個人除左冇左自己人生自由之外, 仲會失去自己既人生目標.

其三, 即使9962有錢, 唔代表要控制個新抱, 人與人之間應有互相尊重, 唔係有錢就大曬.

幸福並唔係用錢可以買到, 或者用錢可以衡量, 一個人要活出自己既人生, 才有意義, 凡事要經過自己隻手去取得的東西, 才懂得去珍惜!!!!

大宅

原帖由 at777777 於 09-11-16 09:01 發表
其實幼兒時學多一種語言,對小朋友語言發展幫助好大,你想像你的小朋友自小已能夠bilingual,對學英文同國語都有幫助。

我都咁大個人啦,可唔可以唔學呢種方言呀?

別墅

講僅小朋友,唔係講你

原帖由 chikkee 於 09-11-18 23:23 發表

我都咁大個人啦,可唔可以唔學呢種方言呀?

民房

我都係嫁入一個福建家庭, 結婚無耐99就催我地要生個仔! (係指明要生仔!)

到我大肚時, 一早講話醫生照左係女, C6的阿嫲仲要唔相信, 不停咁話我肚入面個係仔, 頂佢唔順! 我都無應佢!

到阿女出左世, 現在得幾個月人仔, 佢阿嫲又成日同阿女講: '快D出年帶個細佬黎!' 話帶就帶咩, 萬一帶個細妹黎咁點呀? 真係人都顛!

大宅

原帖由 at777777 於 09-11-19 08:35 發表
講僅小朋友,唔係講你

我都知,但我99都逼我學,咁點計先

首頁

尾頁

跳至