跳至

首頁
56789...15

尾頁

王國長老

王國長老

大家冷靜討論, 請勿動氣.

大臣子, 希望妳可以把妳家的剩餘物資點算一下, 再張貼details上來, 謝謝!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

真的不希望有人借舉辦生日會為名,而有從中攞著數或中飽私囊的事發生

王國長老

王國長老

原帖由 Joeff 於 09-12-10 01:04 發表

咁你post出嚟囉,不過大家就算有都唔keep啦,點會諗到半年後仲有手尾跟啫!! 從來只有你屈人,無人咁得閒屈你。等我聽日返公司摷吓先,我都希望留有一D證據。 ...

請保持冷靜, 同埋唔好變成罵戰, 未有証明前, 唔好講邊個屈邊個先, 好嗎?

個list會唔會當日大家電腦可能仲有record, 或email既inbox/sent items folder或者留底?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

原帖由 大臣子 於 09-12-10 00:54 發表

我只是負責打電話去攞其中一些贊助,取贊助的不是我,所以不只我一個人知道,我亦只是借出地方去比你地包禮物,仲有半歲生日會的贊助商名稱在半歲生日會的場刊有印的,還有看你的bk名你沒有參加半歲生日會的,為何這麼熱 ...

個post開左出來, 人地睇左有野想講咪講囉~ 你理得人地係咪有去個生日會姐...而家我地d有去左日會0既mami都有request你快d 交待清楚啦....咁你係咪應該講下d $ 同贊助0既下落,你到底有無收到d 餘款...當中d 錢&禮物0既交收情況.....etc... 而唔係質問人地無去個生日會,做咩0係到出聲囉.... 你咁樣0既態度都唔似係想搞清楚件事!?

複式洋房

"我只是負責打電話去攞其中一些贊助,取贊助的不是我,所以不只我一個人知道,我亦只是借出地方去比你地包禮物,仲有半歲生日會的贊助商名稱在半歲生日會的場刊有印的,還有看你的bk名你沒有參加半歲生日會的,為何這麼熱心提問呢?我希望大家是以公平的角度去處理這件事,生日會的參加bb有105個,為何你們幾個人一起入來就代表所有參加者呢?" --- >

我相信好多參加咗半歲既媽咪睇到呢個post, 一定都會入黎叫負責人交代囉 ...

你出口就人出手, 但而家出手個啲媽咪全部都俾你屈返轉頭 ...

男爵府

原帖由 edea 於 09-12-10 00:06 發表
借此機會,今日已提醒其他版主, 本人覺得為免瓜田李下, 版主應該避免有任何利益或財物沾手, 媽媽會有金錢糾紛唔係第一次, 一般我地建議如果有証據應該報警求助, 因為我地始終唔係警察, 要查証好困難, 但今次涉及親子 ...

謝謝(超版)的意見,現在有份幫手的義工都說出真相,
希望交代返件事.今次涉及親子王國的聲譽,
真係要查證.當然有沒有涉及刑事.都係要睇下有什麼証據.
但今次事件足以反映攪生日會,係唔係有人想侵吞金錢及物資.

男爵府

原帖由 edea 於 09-12-10 01:14 發表

請保持冷靜, 同埋唔好變成罵戰, 未有証明前, 唔好講邊個屈邊個先, 好嗎?

個list會唔會當日大家電腦可能仲有record, 或email既inbox/sent items folder或者留底? ...

我巳經好冷靜㗎喇,如果你係我,都唔知可唔可以咁冷靜。我唔係第一次被屈。

不過我同意你講,我地唔會變成駡戰。我將我之前所講嘅收番!有錯我係會認嘅,無嘅,絕對屈不得!

我會全力摷番當初嘅email出嚟做backup。

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原帖由 edea 於 09-12-10 01:09 發表
大家冷靜討論, 請勿動氣.

大臣子, 希望妳可以把妳家的剩餘物資點算一下, 再張貼details上來, 謝謝!

ok~我會點算一下再列出來!

大宅

原帖由 gloriawcwong 於 09-12-10 01:19 發表
"我只是負責打電話去攞其中一些贊助,取贊助的不是我,所以不只我一個人知道,我亦只是借出地方去比你地包禮物,仲有半歲生日會的贊助商名稱在半歲生日會的場刊有印的,還有看你的bk名你沒有參加半歲生日會的,為何這麼熱 ...

大臣子說她只是負責打電話,負責人不是她呢,但我一直既見解係,所有大小事務都是由大臣子負責呢

男爵府

打開紙箱內的物資:
PRETTY HOUSE FREE FACIAL一次 coupon(10張)
A1 playgroup coupon(12張)
SMART KID DEMO碟37隻
DR LANGUAGE碟1隻
MIAO AND BUN COUPON (5張)
4位沒有出席生日會的mami的禮物包

男爵府

款項方面我再說一次如明天銀行開門我會請我老公前往銀行查證,再答覆!
不是我戶口收錢就不是,不要硬說我知情!!
還有我有EMAIL證明我不是半歲生日會的唯一負責人!
仲有如果說我貪的話為何物資還在我家而我又冇用呢?
我都想快些了結此事,放多些時間照顧我的小朋友而不是花時間跟你們討論下去...

別墅

原帖由 大臣子 於 09-12-10 01:45 發表
打開內的物資:
PRETTY HOUSE FREE FACIAL一次 coupon(10張)
A1 playgroup coupon(12張)
SMART KID DEMO碟37隻
DR LANGUAGE碟1隻
MIAO AND BUN COUPON (5張)
4位沒有出席生日會的mami的禮物包 ...

想知, 會唔會有可能剩餘物資除左0係紙箱到之外,會有[已經抽起]同 [比人/自己同0左] 0既呢?? 好奇問下姐~

男爵府

愈講愈多問題發現左出黎...

首先係筆錢o既下落, 之後就到左d禮物...

版主之前好堅持無收過d錢, 但之後又改口話d錢入左你老公度...呢點真係前後矛盾, 令人好費解...點解要人地追問到呢個地步你先講出黎呢? 係唔係人地唔問你就當無左件事? 同埋, 人地點會無啦啦入錢去你老公戶口?!

我相信參加左生日會o既媽咪都只係想知道個"真相"...

男爵府

大臣子,

關於戶口資料問題
如果好像你說可能當初比$時洩露了, 請問你老公是在銀行排隊過數, 然後將入數紙scan 比wkwok01? 定係internet banking轉數, 然後將轉數憑證e-mail/ fax比wkwok01? 只有這2個方法可以見到付款人戶口number. 如果用ATM數, 付款者的戶口number係唔會show 係customer advice 上的.

我想問12歲以下的小童退款是什麼時間做呢? 是在半歲生日會完結不久就做嗎(大概7-8吧)? 如果說wkwok01係因為佢要將退款給你而得知你老公戶口number, 一直keep
住個number, 再選擇在11
月將生日會餘額$比你, 如果wkwok01真係咁, 佢都幾細心, 會將一個同自己沒多大關係的戶口number一直keep 住, 應該低讚, 對嗎?

男爵府

大臣子

點解D餘額要比你?

當初有百幾個Families 參加半歲生日會, 而參與半歲生日會的義工媽媽有好幾位, 當wkwok01有$剩, 個個都唔簡, 仲要係你唔知情下淨係簡將$入比你, 再屈你, 你估wkwok01拍緊宮心計咩. 據我知wkwok01係有工作的, 亦有不只一位小朋友, 我估佢冇咁多時間同精神咁攪呀嘛, 你當然可以繼續咁樣認為啦, 我阻止唔到嘅.

其實我都不清楚點解佢要簡$入比你, 不如又等wkwok0回應一下吧, 說多一點個中原因.

男爵府

大臣子

質疑有MAMA冇參加半歲生日會, 但發言?

我想BK係一個公開的平台, 係會員都可發言吧, 對嗎? 我看他對事件的提問亦很合理, 有問題存在嗎? 你亦用心良苦, 即刻去CHECK下人地有冇參加過半歲生日會.

男爵府

大臣子說: 款項問題,我一直都有追問財務,唯財務作出推搪

真是財務作出推搪, 不肯交數嗎? 其他義工媽媽都有解釋過了, 不是因為加印場刋而導致嗎?

請問你追問財務, 是否只問到31/10/09吧, 由1/11/09到出POST前都冇同財務聯絡過, 要不然他不會不對你說, 他在1/11/09將餘額過給你了.

男爵府

大臣子說: 生日會的參加bb有105個,為何你們幾個人一起入來就代表所有參加者呢

我想在這裡入來發言的, 都不是想代表所有參加者吧, 最少我不是. 有會員選擇只看不提問, 不留言唔代表佢地唔留意呢件事, 最少當我看到別人已問了我想問的就不會再重覆問了

大宅

绝对同意你的讲法。

由始至终,我地一帮妈咪跟本就吾系想搞事,大家其实都只系想清楚知道翻条数。因为如果真系有人想值此从中取利,我觉得真系要不得。

所以真系希望可以快d得到大臣子的回应。我地都吾希望阻住佢凑女。

原帖由 B.GIRL 於 09-12-10 01:21 發表

謝謝(超版)的意見,現在有份幫手的義工都說出真相,
希望交代返件事.今次涉及親子王國的聲譽,
真係要查證.當然有沒有涉及刑事.都係要睇下有什麼証據.
但今次事件足以反映攪生日會,係唔係有人想侵吞金錢及物資. ...

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原來發生過咁既事...

對唔住, 我無參加過半歲party, 但我都想寫下我既閱後感...
作為一個過來人, 本人係做hr&adm 既, 都參與過公司既一d function, 作為一個搞手, 唔會話虎頭蛇尾, 一定有責任跟到最後一刻, 一d "賽後檢討", 餘額, 剩餘物資等等, <--- 呢d 都唔會過左就算...

數目$1,7xx , 105個family, 每人十數元, 相信每個mami 都唔會care, 但唔care 唔代表尤得呢條數浮游, 負責既人一定要有一個交代..

某君話告知finance 戶口號碼, 懶理是老公的, 爸爸的, 媽媽的, 隔離屋的, 心中一定有數, 將會有存款啦, 某君就有責任去跟進, 無得賴...

其實有份contribute 既mami義工要做既野唔少, 呢個所有參與既mami 都明白, 但每人有每人既崗位及責任, 我地都己經做左人mami 喇, 我地都要做個榜樣...

最後, 各位可以聚埋一齊計下湊仔計係一種緣份, 我都好想繼續有2歲b-day party, 3歲b-day party............ and so on .... 我地做任何野為的都是我地既bb 開心, 識多d 朋友仔.... 希望大家盡快搞清件事, 為下一次既function 作準備....

首頁
56789...15

尾頁

跳至