自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 alicemic 於 10-6-18 23:49 發表

呢樣野又唔可以怪大陸! 憑良心講,香港係一個已發展既城市,要再發展既空間仲可以有幾大呢? 大陸係呢卅十年先對外開放,國家大人口多自然成為一個有"錢"途既新地方,如果唔係邊會有咁多國際品牌爭住打入中國呀!

回歸咁多 ...

複式洋房

唉...我們下一代...no eye see
原帖由 alicemic 於 10-6-18 23:49 發表

呢樣野又唔可以怪大陸! 憑良心講,香港係一個已發展既城市,要再發展既空間仲可以有幾大呢? 大陸係呢卅十年先對外開放,國家大人口多自然成為一個有"錢"途既新地方,如果唔係邊會有咁多國際品牌爭住打入中國呀!

回歸咁多 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

AGREED X 100

回歸咁多 ...

水晶宮

要成功係要靠自己, 唔好咩都賴政府, 我諗李嘉誠未發達前生活應該慘過宜家好多窮人, 人地都係靠一雙手打出一片天. 宜家太多人將自己既問題推哂比政府, 自己唔肯面對. 辛苦D既工唔做, 地點遠又唔做, 讀書增值又唔願, 咁又點怪得哂人.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-19 00:18 發表

每個人都有唔同見解,我只係講出實際現今香港既情況,不作幻想啫! 唔關下一代事既!

複式洋房

原帖由 WChan 於 10-6-19 00:26 發表
要成功係要靠自己, 唔好咩都賴政府, 我諗李嘉誠未發達前生活應該慘過宜家好多窮人, 人地都係靠一雙手打出一片天. 宜家太多人將自己既問題推哂比政府, 自己唔肯面對. 辛苦D既工唔做, 地點遠又唔做, 讀書增值又唔願, ...

同意, 成功真係要靠自己, 根本香港人一向都係靠自己, 讓外國人統治, 我們無得揀, 好了, 現回歸祖國, 阿爺又當我們小白, 香港是國際城市都好多年了, 香港人真的不佩有民主嗎?

成功真係要靠自己, 若你不打算移民, 香港是你的根, 香港民主要靠香港人去爭取! 不要再做沉默的一群。

大宅

要成功係要靠自己, 唔好咩都賴政府, 我諗李嘉誠未發達前生活應該慘過宜家好多窮人, 人地都係靠一雙手打出一片天. 宜家太多人將自己既問題推哂比政府, 自己唔肯面對. 辛苦D既工唔做, 地點遠又唔做, 讀書增值又唔願, ...

agree..

記得以前有首歌叫阿信的故事...大家共勉之 :

www.youtube.com/watch?v=DPGe3qlOzJk

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-6-19 09:52 發表

打日本仔南京大屠殺既人都無你甘擔心下一代,你會唔會忌人憂天咗少少呢??聼日係點都無人算到啦,你係甘唉聲嘆氣,把鬼咩!!

係呀...現時最hit的口號係...

"一定要反..反..反...下一代先至有得玩!!"

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-6-19 09:54 發表

時光一去永不回,往事只能回味.......啦啦啦!!

哈哈...唔該播首老歌出黎聽下

複式洋房

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-19 00:18 發表

就係為了下一代, 香港人要出聲話俾政府知, 我們要真民主, 唔想見到政府偏袒權貴, 學校黑箱作業, 細路被洗腦。 今日一間學校逼令學生去遊行, 若個個唔出聲, 他日間間學校咁做, 後悔就太遲。
不要做沉默的香港人

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-18 23:06 發表
我是一個師奶,97前點解我地唔過問政治?因為97前我地有溫飽,只要我地肯做,大把工等我們做,生活質數一年比一年更好,
現在香港所為優勢都是英國留下,(包括法治..自由貿易....)
相反回歸之後呢?經常聽到是亞公送...亞公 ...

我真係好懷念九七前"人人有工開,個個有飯食" 安居樂業嘅日子

水晶宮

民主可以爭取, 但呢個唔係D議員唯一既任務, 係爭取民主既同時唔該請同時幫香港人爭取多D實務野, 就業, 教育, 醫療, 香港發展...等等, 唔好淨係將目光放係民主, 請緊記民生同樣重要, 請不要把香港既前途當成民主政治既賭注.

原帖由 ICYGREY 於 10-6-19 09:30 發表

同意, 成功真係要靠自己, 根本香港人一向都係靠自己, 讓外國人統治, 我們無得揀, 好了, 現回歸祖國, 阿爺又當我們小白, 香港是國際城市都好多年了, 香港人真的不佩有民主嗎?

成功真係要靠自己, 若你不打算移民, ...

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

「多謝你。」
「你多謝我咩口野?」
「多謝你咁大聲。」
在電視新聞中聽到這段周星馳式對話,
出自堂堂曾司長的口,笑不出來,有點悲涼

「為什麼香港一個如此文明發達的地方,我們的政府這麼不濟事,他們落區之前不是應該準備好幾套板斧,回應市民的質詢,游說市民認同他們的方案?他們的spin doctor做了什麼?我真的不明白。」

其實也不難明白,高官面對質疑時的詞窮與輕佻,是貫徹始終的!曾蔭權說維園阿哥的「表演時間完了」,曾俊華揶揄翁志明老師的頭巾「很型」,我們看到的正是特權產生的官員傲慢,是政治化妝解決不了的本質。
政制向前走、起錨等等,都是一些抽象的比喻,但政改方案的實質內容是什麼呢?那些政制改變的內容代表了向前走呢?(我插嘴補充﹕反而許多人能實在地指出新方案『翻叮』了2005方案)討論政改方案,卻利用似是而非的比喻...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

水晶宮

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-18 23:06 發表
我是一個師奶,97前點解我地唔過問政治?因為97前我地有溫飽,只要我地肯做,大把工等我們做,生活質數一年比一年更好,
現在香港所為優勢都是英國留下,(包括法治..自由貿易....)
相反回歸之後呢?經常聽到是亞公送...亞公贈,......
香港人唔上大陸就無工做,結果這批人嘅下場呢?大部人因為教識了大陸人就給老闆炒了,中小企老闆下場呢?(大公司我唔知)?不見得好,大陸D政策..............唉...我沒有見到可以賺錢離場........

哇...回歸後的發達新貴就是那班廠佬...你居然話冇人賺錢離場...沙士後的豪宅全由這班人炒起...
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

大宅

Audry is a barrister, to debate is a easy task for her, as she was trained to debate. It's not fair for Doanld. My vote go to him.

洋房

但聽好多人講李嘉誠之所以咁發, 系靠炒樓起家搵第一桶金, 之後先至有咁多錢去投資, 各種收購, ......同做番的正常少少野....,
以前六十年代開始, 同班地產商炒樓, 谷起個樓市, 地價, 搵搵埋埋好多都系的陰公錢. 自果幾十年來, 樓價突然瘋狂標升, 好多人因為層樓, 單身或上大陸取老婆, 結婚, 離婚, 跳樓....

雖然好多野系要靠自己, 唔應該靠政府, 但政制呢的野系社會將來發展的事, 系要靠政府同大陸傾掂數.

首頁

尾頁

跳至