自由報料

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

應關閉這topic ,無論是誰是誰非,雙方都有對和錯,現在好似網上欺凌一樣。要停止。

大宅

其實總站我大唔大肚都一定會等有位

大宅

我7个几月。。
今朝要抽血 琴晚12点到朝早都吾可以食野 出街果时已经见晕晕地(肚饿+早起)
去到地铁 因赶住要去医院快D抽完血后食野。我系东涌站(总站)上车。下一班要在等10分钟。。我同老公见到无咩位都照上。。自己企系角落位。。我扶住个肚。。因为觉得个肚好重。。但我从未想过要人让。。
见到D人甘冷漠 真系觉得香港无得救。。而我就好辛苦甘去到医院。。因东涌条线搭好耐。。30分钟我一路企。。后尾差D晕左系医院度。。结果要系医院度训床训左2个钟。。
我只是讲出我自己的亲生经历。。
希望帮到一D 觉得其他人扮野驳位坐既人。。睇到其他一面。。正面反思下自己想事情的方向态度是否仍然正确

其实无论果个有需要被让坐的人系点。(辛苦OR吾辛苦)。。我相信让位既定义观念已经扭曲。。好多人会觉得你病你辛苦先让个位卑人。。其实错晒。。
让位是让有需要被让位既人多一份搭车时的安全。。我相信万一有意外发生。。吾让位的你地都会觉得内疚挂。。如果一D内疚心都无。。甘我都无野好讲~~讲都白费咯~~

超級版主

超級版主

原帖由 amythepooh 於 10-7-14 23:55 發表
應關閉這topic ,無論是誰是誰非,雙方都有對和錯,現在好似網上欺凌一樣。要停止。

謝謝你的意見,文中已有一位會員被永久禁言及另一位會員被警告,我們會密切監察,如再有會員發表偏激言論,本文將會關閉/回收

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 amythepooh 於 10-7-14 23:55 發表

唔通個大肚婆撘車都有錯呀?

大宅

其实呢个主题可以引起更多人关注呢个问题
点解要关闭??

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 yukirip 於 10-7-15 11:58 發表
其实呢个主题可以引起更多人关注呢个问题
点解要关闭??
未關閉...不過版主話如再有會員發表偏激言論,本文將會關閉/回收...唔再有偏激言論咪無事囉...
原帖由 bktcc 於 10-7-15 07:29 發表

謝謝你的意見,文中已有一位會員被永久禁言及另一位會員被警告,我們會密切監察,如再有會員發表偏激言論,本文將會關閉/回收
別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Chamo 於 10-7-10 12:39 發表
其實我搭車好多時都見有熱心人讓位, 好少見有需要既人係無位坐.

如果真係無一個肯讓位, 我估係個大肚婆小動作克人僧囉.

而且好快等下一班車就有位坐, 無理由讓俾佢. ...

乜大肚真係會黑人憎咩 :(

我自己都6個月有多,日日鰂魚涌上車番寶琳,鰂魚涌上車例排多人,所以我有機會就行入車廂中間唔想比人迫,但我都唔會face to D 坐響樹gei 人(實在怕比人話我扮可憐等人讓位) 所以我都係fu 住中間果D 柱... so far 咁耐真係無人會讓位 (而當有人讓坐我真係十萬該唔該回贈) 到油塘轉車,大家見有位都會快步去坐... 我認命,馱住肚行得慢所以亦無怨人唔讓坐。

其實我地D 大肚婆真係越睇得多越唔敢企得咁近d 坐位,我地企入車廂真係怕比人迫親唧 (你地都做過三文治,知道有幾辛苦啦~ 我地唔係怕比人迫辛苦,而係怕迫親個肚咋...) 大家有屋企,有老婆又或者大過肚GEI 應該都好明白。

點解要用到黑人憎去形容我地呢班只係想搵個好位企得安全o既大肚婆呢??

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

雖然世界之大,咩人都有,但睇完覺得不可思議。無論點都好,讓位俾老人家、抱嬰者、弱殘者及大肚婆都好應該。

禁止訪問

回覆 128# March 的文章

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係囉, 讓坐係德行來架, 我第日都會教我既小朋友要讓坐.

我而家五個月, 坐車時暫時都唔使人讓坐, 所以我都係企埋一邊扶稳自己. 當然有位坐就最好啦, 大肚婆企得耐真係會好辛苦架, 同埋真係唔覺意司機刹車挫一挫好危險.

唔知係咪我睇上來比較強壯, 我上胎同今胎到而家都好少人讓坐.反而我有個朋友, 佢睇來比較瘦弱, 佢話好多時都有人讓坐喎. (但其實佢身體好好, 仲好過我多多聲)

所以可能而家好多人讓坐唔係見你大肚, 而係睇你情況而讓坐掛.

咁樣講我上胎可能都好乞人憎.記得上胎八九個月時, 收工急急脚坐上架車, 勁多人! 但下一班又要等成十五分鐘,
返到屋企都無餸買, 於是都照上. 咁架車好多學生仔. 一望仲係我間中學添! 但d學生唔係唔理你, 就係同d同學仔
傾解, 再唔係扮瞓. 我嬲得泄, 啤住d師妹, 哇, 都無反應喎. 咁我就打比我朋友投訴, 話而家d學生真係無禮貌. 哈哈,
最後有個師妹頂唔順, 比左個位我...不過可能佢都好憎我! 其實如果唔係見到佢係我間學校, 可能我無咁嬲. 當時真係
有種恨鐵不成鋼的感覺.

如果係我仔仔, 我一定叫佢讓坐囉.

原帖由 Baker 於 10-7-15 14:31 發表
Agree. 有D大肚婆企得耐真係會暈架, 所以我唔會咁樣諗D大肚婆樣衰.

大宅

邊夠我個大嫂勁,我要湊2個又要返工,佢d戲勁到,我老爺叫我去煮飯話阿嫂唔聞得油煙!

禁止發言

男爵府

開心吸收勳章

我唔知樓主講嗰個大肚婆係唔係真係咁黑人憎,但我想講大肚婆真係好需要坐,我有左3個月嗰陣開始見肚,腰骨又痛,膝頭又痛,又暈又嘔...但搭火車係無人讓,明明見到都扮瞓覺,扮睇唔到..嗰d人真係好黑人憎,我諗黑人憎過樓主所講嘅大肚婆.....而家d香港人,越黎越無品,咁同d大陸人有咩分別?

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Energy 於 10-7-14 00:42 發表
我都想講下,幾個月前我同屋企人返大陸玩, 當中有老爺,奶奶,大肚弟婦, 架地鐵幾迫, 入車廂企定, 5至6個人一齊彈起讓座, 有男有女多數年青人, 場面係幾咁壯觀, 感動到飛起, 國內的後生仔女, 對老人家孕婦都比我們好d, ...

我大肚果時坐港鐵~都係大陸人起身讓坐比我~香港人係唔會讓

首頁

尾頁

跳至