自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港人太敏感了,所以我係好怕係公眾場合講英文
雖然我同先生都曾係係中學/不同種族的學校教英文,要用英文教bb絕對無問題,但我哋覺得實在無必要咁細個用英文教佢
依家我哋鐘意用國語同佢傾偈,因為國語用詞斯文d

男爵府

其實我係唔明有d家長自己兩公婆講嘢就用中文講,同小朋友就用英文,最後攪到d小朋友唔識中文討厭中文,同d唔識英文既長輩就一句說話都不講,咁樣另到d小朋友唔識中文,d父母係咪會開心d自豪d呢?

原帖由 牛精仔 於 10-9-6 22:47 發表
同自己小朋友講英文, 點扮野呢 ? 咁同小朋友講普通話, 會唔會覺得冇咁扮野 ?

如果有以上感覺, 係咪即係普通話同英文有高低之分 ?

同小朋友用其他語言溝通, 係比一個語言環境小朋友, 有能力的話, why not? ...

公爵府

牛年勳章

原帖由 loklok0104 於 10-9-6 12:51 發表

我都明白你既道理!

由於細仔1.5yrs被健康院話佢言語發展唔得,所以建議我地家人以照顧者既言語去同佢溝通,所以我地一家,包括8歲既哥哥都盡自己有限既英文去同弟弟溝通,去到2yrs再返健康院,今次呢個係另一位姑娘,佢好大聲差 ...

D姑娘成日一時一樣, 但唔該唔好搵D細佬仔黎玩丫~~ 你估翡翠明珠, 話轉就轉咩, 痴痴地~
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

絕對認同

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-6 14:27 發表
無問題呀.
我堂妹父母英文都唔得, 但係堂妹英英loklok聲仲有成績彪炳.
所以只要小朋友學習態度正確同勤力, 一樣會成材.

子爵府

我本身都係中英夾雜噤講野...
對住老公都係架啦

反而對住阿囡講呢, 中英夾雜係最唔work.
因為阿囡d英文太差啦
上次帶佢去公司, 見到個外國同事
別人問他"What's youe name and how old are you?"
佢都唔識答...
佢話聽唔明喎...
所以我對阿囡講英文時 (問佢基本, 等佢revised 一下), 我一定係全句中全句英噤...唔係佢真係識一半唔識一半, 唔知頭唔知路, 做個"唔知"人

大宅

醒目開學勳章

係呀,學講其他語言最重要係唔驚,唔好理其他人講咩,因為無人喺學唔係自己嘅母語嘅時候,一講發音就啱嘅!要多講多聽,咁進步果個係自己,其他人愚昧,完全無須理會.

原帖由 babycoming 於 10-9-6 11:41 發表
其實我覺得都唔係既,而加好多父母只係心急左希望多d講會令佢地d英文好d同唔怕去講英文,我自己英文唔叻,但我細個都係一見外國人或講英文既人就驚,連exam oral時都怕羞唔敢講 !

所以我就算英文唔叻,係街有人笑我,我 ...

珍珠宮

原帖由 qqbabe 於 10-9-6 12:31 發表
最怕全家講廣東話, 剩係對住細路講英文當佢外星人. 見過個爸爸同一班朋友包括大人細路講緊廣東話, 跟著阿媽用廣東話同阿爸講:"你個女唔識聽中文, 你翻譯番比佢聽!" ...

好搞野喎 !

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-9-6 22:53 發表
早排有個類似topic, 我記得有個mami講得好好, 佢話, 點解有人話 "一陣去playgroup", 你唔覺un耳 ? 人地話"一陣去school", 你就覺得好難頂 ?

係,香港人其實都係中英夾雜
你試下同大陸人溝通,你會發覺自己中英夾雜嘅情況有幾嚴重。
有d字仲可能一時間都唔知中文係咩 ..

首頁

尾頁

跳至