烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 麵包機,大家一齊分享下la!!!

Happypearl
E, 我又無發到頂曬上頂窩。不過我都知道yeast的分量可以減少1/4 tsp, 因爲頂中央有小小粒番落去,但我喜歡個包soft。 另外,我就無你甘好心機 看主部機局,我係set 好timer就去訓教,第二朝7點就等麵包出爐啦。

你個receipt真係好準窩,剛剛好漲波book book。你係邊樹拿番來的??

另外想問下你,有沒有try過整粒粒之士包? 如果我一早放之士& set timer, D 之士會比部機打爛曬&溶曬,但我又無時間心機陪部機局,點好呢?

Sinwai
應該OK架。你快D try下啦,連老公都話好味呀。好似happypearl話,如果你部機細一點,就用一半分量啦。

複式洋房

Ms M,
你用pre-set timer 黎整, 咁瞓瞓下咪會俾部機bi bi 聲嘈你加料囉, 我都想用個timer, 不過唔知可唔可以毒啞部機先. :lol:

個recipe係其他forum度搵到既, 都唔記得係邊個咯, 不過原本係咁既:

吐司麵包-麵包機

這個吐司麵包,是我用了幾年麵包機之後
覺得最成功的食譜
很簡單
甜甜的,最重要的是成品很軟
很接近外面賣的土司

1 cup milk
1 egg
2 tablespoons margarine (25g)
1/3 cup white sugar
3/4 teaspoon salt
3 cups bread flour
2 1/2 teaspoons active dry yeast

我諗佢試左幾年都推介呢個, 應該唔差卦. 不過我就用少左yeast黎試, 咁又剛剛好喎.

粒粒之士包? 未試過喎, 我諗唔用timer, 等佢bi bi聲至落同用d硬芝士會好d, 試下啦.

剛剛食完個peanut butter夾包包做下午茶, 好好味, 多謝你個推介喎.

男爵府

Ms M,happypearl

你地用既 milk 係咪用屋仔鮮奶呢?

bread flour ~ happypearl ~你用邊隻牌子呢?
margarine ~ 係咪牛油呢?植物牛油?

Ms M
我都要試用一下你地既食譜,然後報告你聽!
happypearl 寫道:
Ms M,
你用pre-set timer 黎整, 咁瞓瞓下咪會俾部機bi bi 聲嘈你加料囉, 我都想用個timer, 不過唔知可唔可以毒啞部機先. :lol:

個recipe係其他forum度搵到既, 都唔記得係邊個咯, 不過原本係咁既:

吐司麵包-麵包機

這個吐司麵包,是我用了幾年麵包機之後
覺得最成功的食譜
很簡單
甜甜的,最重要的是成品很軟
很接近外面賣的土司

1 cup milk
1 egg
2 tablespoons margarine (25g)
1/3 cup white sugar
3/4 teaspoon salt
3 cups bread flour
2 1/2 teaspoons active dry yeast

我諗佢試左幾年都推介呢個, 應該唔差卦. 不過我就用少左yeast黎試, 咁又剛剛好喎.

粒粒之士包? 未試過喎, 我諗唔用timer, 等佢bi bi聲至落同用d硬芝士會好d, 試下啦.

剛剛食完個peanut butter夾包包做下午茶, 好好味, 多謝你個推介喎.

複式洋房

sinwai,

i just use the following brands:
蒙牛 純牛奶
金像牌 專用麵飽小麥粉
wesson 菜油 instead of margarine
HOVIS 麵飽依仕粉 (1 1/2tsp instead of 2 1/4tsp)

男爵府

happypearl
thanks !
等我都試下先!

男爵府

hello!!!
我見到你地既topic.我就搵返我部機出黎整麵包先.
我部係kenwood架.因為好小用.所以未有咩心得同大家分享.不過佢有個提子方包同椰絲包既食譜都幾好食.
如果你地想try我先post出黎啦.
我去左百佳買金象牌既麵包粉.佢地張改良劑果度貼返做100%小"默"粉.唔知大家有無留意到呢???
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

男爵府

Re: 麵包機,大家一齊分享下la!!!用過"Princess"麵包機or 其他麵包機,大家一齊分享下la!!!

atta
HI!歡迎你!
麻煩你post出黎同大家分享下!
金象牌麵包粉~會唔會無加改良劑呢?
無加改良劑~咁咪仲好 :mrgreen:
Thank you very much! :lol:

男爵府

Re:用過"Princess"麵包機or 其他麵包機,大家一齊分享下la!!!

用過"rincess"麵包機or 其他麵包機,大家一齊分享下la!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re:用過"Princess"麵包機or 其他麵包機,大家一齊分享下la!!!

I have just bought one Princess bread maker. Do you have any tips to make a tastful bread?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

I've made one already..........but like a cake and a little bit wet. Taste OK!

Don't know why it's not raise!

450g strong white bread flour
1 beaten egg
5 tbsp butter
250ml milk
20ml water
1.5 tsp salt
3 tsp suger
2 tsp yeast

Also, can any one tell me what's the different of 根粉& 麵粉

首頁

尾頁

跳至