家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-4-6 06:36
點解會咁架..厚底煲只可輸出600w..奇怪

你有無打電話到p記.問下佢地呀?

sorry ~
原來 真係我搞錯o左 ..... 600W 是錯的 .
我要 更正 之前 所講 厚底 不銹鋼煲 的 輸出火數 ....

經過我再測試 厚底不銹鋼煲 的煲水速度 , 它的實際 火數 , 其實係大概等於 一個 1800W 的電水煲 .
因此 , 我估計 厚底不銹鋼煲 的輸出火數 , 應該係 1600~1700W 才對啊 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

khman 發表於 11-4-7 18:34
sorry ~
原來 真係我搞錯o左 ..... 600W 是錯的 .
我要 更正 之前 所講 厚底 不銹鋼煲 的 輸出 ...

哦!無事就好啦..!

繼續用落去

珍珠宮

大廚勳章

我用 鉗錶 量度 Kenwood IH250 2000W 的 9 段火力 的電流量 ,
得出的結果 , 發現 ....

薄底不銹鋼鍋(隨機 贈品) 最難 調節火力 ,
於 5~9級 的各級火力 , 沒有 明顯分別 .
亦用唔盡 2000W , 最多只係 1600W

(設計可用於電磁爐的)厚底不銹鋼 的火力調節 最均真 ,
各級火力的消耗 與說明書所講的 只是相差少少 .
最高的火數消耗 係 1914W , 這個數值是以 220V 電壓去計算出來的 .
如果 , 電力公司供應的電壓 能夠 增加至 240V , 它的消耗火數 便會是 2088W !! 即係 超過了說明書所講的 2000W !!!!

對於 厚底不銹鋼 在這次測試的表現 , 我亦感到頗滿意 .

可惜 我沒有 厚底生鐵鍋具 再作測試 .

不過 , 雖然 厚底生鐵鍋具 或者會更出色 ,
但由於 厚底生鐵鍋具 本身 亦有著各種問題 , 例如 :
1/ 避免生銹 的保養問題
2/ 重量問題
3/ 搪瓷 雖然可以防銹 , 但 亦會因為 碰損或撞崩 以致外層搪瓷剝落 , 因而 出現生銹 .
4/ 外國的搪瓷厚身鍋具 , 價格驚人 , 只可考慮 買國內的 搪瓷厚身鍋具 .
5/ 舊的 搪瓷 器皿 可能會 釋出 重金屬 添 !!

所以 , 我推薦選用 厚底(平底)不銹鋼 鍋具 來 配搭 電磁爐 .

孖人果款 厚身多層鑊 太貴了 , 不過睇示範 (video) 都唔錯 :
http://www.cheong-hing.com/10_video.asp?id=AvAwT4Cd1eE

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

如果 揀 生鐵鑊 , 我諗 蘇泊爾 (SUPOR) 的 "铸铁 真不锈 炒锅 FC30L1(30cm) / FC32L1(32cm)" , 應該用得過 . 原因係 :
1/ 與一般生鐵鑊 比較 , 冇咁易生銹
2/ 厚平底 , 專門設計畀電磁爐用
3/ 口碑 方面 , 笨 B 媽媽 的評價如下 :
笨 B 媽媽
我都積極地搵緊好用的鐵鑊,而家用那隻是從深圳 WalMart 買回來的,牌子名叫 Supor "蘇泊爾真不銹鐵鍋"
賣點是不會生銹 ...
要 RMB299,對國產鐵鑊來說算很高價的產品。

用了兩個月,是真的沒有生銹的,不過也有鐵鑊黏底的煩惱,我估可能我不懂得控制火力和油量吧?(以前o的人用普通生鐵鑊都唔黏底,可能因為佢地炒菜用好多油 ...?我仲研究緊呢樣野)

笨 B 媽媽

由於電磁爐專用鑊只有平面部分直接受磁 (也視乎廠家製造時受磁部分大小,有可能平面面積大但受磁部分卻很小),
其餘部分都是靠這部分傳熱上去,所以材質的導熱性能也是重點呢。
但你所說的鑊應該是全隻都用生鐵造,傳熱性能理應不錯的,
但是,始終那些部分是間接受熱,熱度當然不及中間直接受磁的部分。
所以,最初開始使用電磁爐炒菜時也要自己適應一下,要兜炒得更密更快,以免中間部分焦掉而旁邊未熟呢。

我用的那隻鑊是 supor (蘇泊爾) 的防銹鐵鑊,在深圳的 Carrefour 買的,好像是三百多元人民幣。
效果不錯,可以炒出有鑊氣的小菜。
但正如上面所說,炒菜時手勢也要配合一下。
最近在香港也有這牌子,但好像沒有這款鑊啊。

至於缺點 :
1/ 太貴
2/ 太重 (~4.5kg)
3/ 香港幾難買得到
4/ 鑊邊的熱力稍遜
5/ 其實 , 一樣會生銹 , 只是比普通生鐵的銹蝕速度慢好多 .

如果 蘇泊爾 (SUPOR) 的電磁爐 , 可以跟機 贈送 "铸铁 真不锈 炒锅" , 那是一個很好的選擇 .

by the way , 我見網上 有關 蘇泊爾 (SUPOR) 的電磁爐 和 其它牌子 比較 ,
在 速度 和 輻射安全 問題上 , 蘇泊爾 (SUPOR) 的最新型號 都有很好的表現 .
只是 差在 佢最低火數都有 300W , 唔夠細火 , 即係在 慢火 時 , 佢會煮o下停o下 .
另外 , 操作方面 有少少繁複 , 好似 Philips 咁.

但佢亦勝在 "一級" 能源標識 的那些型號 , 價錢也不太貴 .

不過 , 香港好似冇得賣 蘇泊爾 (SUPOR) 的最新型號 , 要返內地搵 , 或者 用網上 淘~ 買 , 都幾麻煩 .
維修保養 又艱難 ....

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

如果 揀不銹鋼鑊 , 我就比較喜歡 孖人的設計 .
現在 內地也有其他牌子 生產出類似孖人的設計 , 價錢 便宜好多 , 不過也要幾佰元 . 但亦值得考慮 .
我始終覺得 不銹鋼鑊 比 生鐵鑊 較健康 , 只係味道方面 唔夠 生鐵鑊 咁有鑊氣.

ご馳走様

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

khman 發表於 11-4-9 12:33
我用 鉗錶 量度 Kenwood IH250 2000W 的 9 段火力 的電流量 ,
得出的結果 , 發現 ....

睇唔倒啊.!

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-14 21:25
如果 揀 生鐵鑊 , 我諗 蘇泊爾 (SUPOR) 的 "铸铁 真不锈 炒锅 FC30L1(30cm) / FC32L1(32cm)" , 應該用得過 ...

哇,,你又搵倒好多資料黎.真係好呀?thx

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-14 21:46
如果 揀不銹鋼鑊 , 我就比較喜歡 孖人的設計 .
現在 內地也有其他牌子 生產出類似孖人的設計 , 價錢 便宜好 ...

即冒牌孖人牌嗎??

唔知在那裡有得買呢?

man兄.其實我想買威馬牌鑊呀.見款式.好岩我.又係不秀鋼.

但都幾貴啊!好似要$1000-$1200

如買威馬電磁爐.就有7折優惠.

買雙頭感馬牌電磁爐.就送鑊同煲.

單頭就送一個細煲仔.

買兩個單頭.就送一個細煲仔同一個煎pan

其實真係好難決擇.我最唔鍾意威馬雙頭爐個款式.唔係我一定揀佢.唔使考慮了.

佢既煲.鑊既料.相當正架.

出去睇.岩款既,最平都要7xx蚊.

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-4-15 05:32
睇唔倒啊.!

試試以下喱條 link , 直接 由 You Tube 網站播放 . 唔知咁樣 睇唔睇倒呢 ?

http://www.youtube.com/watch?v=AvAwT4Cd1eE&feature=player_embedded

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-4-15 05:39
即冒牌孖人牌嗎??

唔知在那裡有得買呢?

暫時 我仲未搵到有 冒牌孖人牌 .

so far , 我只係搵到 WMF 的其中一個 OEM 代工生產商 "嘉事泰" .
上網 搵 "Kaster 不銹鋼鍋" 可以找到 香港 或 內地的拍賣網站 出售 .
28cm saucepot (玻璃煲蓋) $289 (shipping included)
不過 , 我嫌他們這個 LO series (玻璃煲蓋) 未夠完美 , 我唔鐘意佢用"窩釘" 來鑲上 手柄 , 同埋我怕 "玻璃蓋" 的金屬邊容易藏 油垢 漬水 .

他們 的 RC 和 YS series (不銹鋼煲蓋) 就完美好多 , 可惜佢o地冇賣 28cm 的size .

ご馳走様

瑪瑙宮

http://www.ecox.com.hk/goodway.html

威馬牌既鑊料.款式好實淨.好靚.好岩我
連個蓋都係不秀鋼架
不過就貴左d.我想買36-38cm

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-15 13:00
暫時 我仲未搵到有 冒牌孖人牌 .

so far , 我只係搵到 WMF 的其中一個 OEM 代工生產商 "嘉事泰" .

28cm好細個乍.mouth:唔岩我用

出面買果d.岩既.平既.我又唔去鍾意

珍珠宮

大廚勳章

emily22 發表於 11-4-16 06:42
http://www.ecox.com.hk/goodway.html

威馬牌既鑊料.款式好實淨.好靚.好岩我

從圖片上看到 威馬牌o既鍋具 :

1/ 手柄 的連接 , 係用 "窩釘" 夾埋 , 而不是以 焊接 來熔合.
"窩釘" o既問題 , 主要係"窩釘"邊緣周圍 較 難清潔 .

2/ 所有 鑊蓋 都有鑲上玻璃 .
玻璃 邊框 通常都會藏漬水 油垢 , 容易滲水 .

想要好 d , 不妨參考內地 孖人鑊的價錢來比較 :
http://www.zwilling.com.cn/price/price.aspx

TWIN GOURMET (不銹鋼鑊蓋)
32cm中式炒锅 1888 RMB
28cm中式炒锅 1688 RMB

TWIN Living (玻璃鑊蓋)
28厘米中式炒锅 1498 RMB
28厘米中式炒锅 1298 RMB

by the way , 內地有間生產 精鑄鐵琺琅鍋 (係 Staub 的 OEM) 生產商 名叫 聯和 (Link Hill) .
在網上見到佢o既 : (西式)煎炒鍋28CM 日本JFE 304不鏽鋼 三層直包底煎鍋 885 RMB (shipping 要另加150)
冇 "窩釘" , 鑊蓋 冇 鑲玻璃 .

我估佢同 WMF 或 孖人 o既質素有得 fight .
不過 , 價錢 唔係平過孖人好多 , 比起 之前提過的 Kaster 更貴好幾倍 !

喱個價位 , 我就寧願用返 gas 爐好過 lu ~

ご馳走様

瑪瑙宮

khman 發表於 11-4-16 11:43
從圖片上看到 威馬牌o既鍋具 :

1/ 手柄 的連接 , 係用 "窩釘" 夾埋 , 而不是以 焊接 來熔合.

哇!孖人牌好貴呀.買唔起

需然買隻鑊會用好耐.但我真的不捨得啊

其它牌子係就係難洗d.不過無兩全其美.

我心中價錢係$300-500...e家睇中果d都要$7xx啦..omg

洋房

回覆 khman 的帖子

可否也pm我在哪家買嗎 ?
請俾埋電話, 謝謝 !!
那間電器鋪有冇網址呢?
用家試用esaar電磁爐後如何?

大宅

終於正式使用(esaar電爐),我只嘗試煲水,工人姐姐則說不錯,火力比煤氣爐猛。

首頁

尾頁

跳至