跳至

首頁

尾頁

子爵府

同意揚莉煒媽咪的意見。

首先,我不認同「因果報應」的想法。若真有「因果報應」,受罰的應是當年殘害平民、強姦婦女、喪盡天良的日軍,尤其是在上負責發動命令的,而不是今天的一代。何況災民中,還有其他國籍的無辜市民。

日本人在災難中的冷靜和秩序令人欣賞,但德國人的覺醒和良知,更令世人尊敬和景仰。在二戰中德國人大量屠殺猶太人,但今天的德國的新一代,無論政府或民間,都願意為自己國家以往的所在所為道歉,政府更設立猶太集中營紀念館,讓下一代永不忘記國家曾犯下的錯,希望以後不會重蹈覆轍。民間亦出版了很多滿載悔疚的回憶錄和不同的紀念活動,向世人顯現出德國人的覺醒、良知和勇氣。

若日本的政府和民間,能夠德國一樣,承認歷史而不是竄改歷史,並向家破人亡、妻離子散的受害者說一聲真誠的道歉,還給被害人一個公道,相信日本會和德國一樣,得到各國的原諒和尊重。在天災中,亦會得到更多的同情和援手。

有些網友留言提到,他們的家人到現在仍不同情日本,我並不認為是因為他們「沒有品」,可能只因為他們為受到的傷害和痛楚太深!

(批評苦主「沒有品」的人,請撫心自問,若你奶奶不是日本人,而不幸是當年被日軍蹂躪的中韓慰安婦,你們會有甚麼感受呢?與其叫苦主「好好學習現在日本人的品行修養」,倒不如自己先學學新一代德國人的覺醒、良知和勇氣吧。)

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-14 14:15 發表
成篇文章一路睇到,亦反思自己需要學習O既地方,亦認同日本 人民很有修養,我亦都好喜歡日本地方及人民

但睇到最尾呢一段,不能不說

日本沒有為他們祖先犯下O既事情作出道歉,
修改歷史印刷課本教育下一代,呢樣我唔認同。
如果日本可以承認祖先犯下O既過錯,會否更完美?

我上年年頭睇左2本書
都係關於南京大屠殺幸存者記錄及口供
本書都幾厚,而且唔止兩本。
您睇完可能會更明白中國人為何會咁憎恨日本人
這個時候您還要勾起中國人傷痛記憶嗎?

原帖由 Lowina 於 11-3-14 12:38 發表

丈夫是日本混血兒,不過很少回國也不懂日語,上星期跟家人回日本見外公的最後一面,剛好在地震前一天離開,先不談地震,就說一下丈夫對日本的印象吧。
...
我好希望所有沒有品的中國人,在憎恨日本以前所做過的事之前,可以好好學習現在日本人的品行修養吧

等待驗證會員

原帖由 oooasis 於 11-3-14 20:03 發表
總體來講,日本人的質素同專業精神的確好值得我地學習。
但我想講,所謂的質素,並不是同種族有關,而是同社會的大環境有關。
中國內地好多地方,窮到連基本生活都不能保障,又點可能做到日本人的禮儀修養?
一個日本人如果在內地 ...

政府貪污腐敗嚴重都係問題, 執法同司法都唔公平, 自少就比人蝦, 將來大過都要做蝦人果個

其實香港有條件成為好似日本咁有文化素質既國家, 香港執法司法都比其他國家好好多, 貪污好低 (排前十幾名), 人民都得基本溫飽 (唔會話無錢餓死, 頂多係生活慘d), 點解香港人既質素都仲係無法大大提升?

等待驗證會員

原帖由 CFaHB 於 11-3-14 20:17 發表
你真係講中晒我心裡所想, 我呢幾日在 bk 真係好就住就住咁發表 .... 就爆 ....

熱面孔去貼人地冷屁股

人地眼中, 我地成個亞洲都係 "賤民"

我地邊有資格去同情人地 blue blood 呀 !

...

其實人人都唔想自己比人歧視
從自身做起, 慢慢影響身邊既人
所以希望大家唔好用有色眼鏡睇內地新移民, 唔係個個都咁衰, 係大懶蟲
或者卑鄙大陸人, 佢地有很多不足之處, 但都唔可以胡亂標籤人, 睇見大陸人心態上就覺得對方低自己一等

男爵府

畀面勳章

等待驗證會員

原帖由 viewer 於 11-3-14 20:21 發表
若日本的政府和民間,能夠德國一樣,承認歷史而不是竄改歷史,並向家破人亡、妻離子散的受害者說一聲真誠的道歉,還給被害人一個公道,相信日本會和德國一樣,得到各國的原諒和尊重。在天災中,亦會得到更多的同情和援手。

我不知道, 但我覺得好似只是中國大陸人對此有強大的情意結, 其他國家如西方也不會因日本以前這宗醜事而卑視現今的日本人

當然這我也理解, 我們中國人是直接受害者, 但我覺得上世紀的事, 不應該全入現今日本國民的數, 日政府的態度亦不代表全日本國民

有些網友留言提到,他們的家人到現在仍不同情日本,我並不認為是因為他們「沒有品」,可能只因為他們為受到的傷害和痛楚太深!(批評苦主「沒有品」的人,請撫心自問,若你奶奶不是日本人,而不幸是當年被日軍蹂躪的中韓慰安婦,你會有甚麼感受呢?)

學會放開及寬恕

將仇恨記一生開心嗎?

孔子叫人以德報怨, 做不到最少也應該以直報怨

我奶奶都經歷日戰, 他沒有特別憎恨日本人, 我們也沒有, 畢竟這都是上世紀的事, 日本政府迴避責任不肯公開道歉, 不代表就要遷怒所有日本人, 更何況都有前軍人公開道歉及認為日政府不對, 我看不到現今大部分日本國民會同意這種殘害中國人的行為

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

雖說係上世紀既事, 但有好多受害者仍然在生, 佢地既感受唔係我地生活係安穩世界既人能夠完全明白. 有時聽返D老人家講從前都好鄧佢地痛苦, 佢地真係睇住自己既親人被折磨死, 有D餓食, 病死.....總之要放下真係談何容易.

唔係鼓勵冤冤相報, 但如果事情發生係自己身上又係咪真係可以好似講既咁豁達.

原帖由 Painful 於 11-3-14 20:36 發表

我不知道, 但我覺得好似只是中國大陸人對此有強大的情意結, 其他國家如西方也不會因日本以前這宗醜事而卑視現今的日本人

當然這我也理解, 我們中國人是直接受害者, 但我覺得上世紀的事, 不應該全入現今日本國民的 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

今日問了老爸一個問題:你對日本地震有什麼感覺
(老爸1937年日本出世中國人,二次大戰日本排華,來到香港)
老爸痛恨當年被日軍人,用槍指着的情形,但今天日本的事,是災難,苦了的是平民,很可鄰.......我對他說有中國網民用
"慶祝"字眼來說地震的事,老爸都說事情已後久了,網民又可必這樣
老爸也認同我,事情巳過去,何必把仇恨一代傳一代
順順利利 大吉大利       

珍珠宮

其實我相信現今中國人這種個姓真係遺傳落的,讀歷史都知明,清两朝善行文字獄,動輒誅連九族,基本上人與人之間基本上毫無信任,跟著動盪的戰亂等等幾佰年,而近代最傷害大的就是1950年之後種種社會運動,人同人互相猜忌,疑惑,迫害,當大家的家庭教育是從這種背景中成長,做成今日個性又有何出奇,我只希望教育是一個'補夠劑',當知識水平高開始對自己有要求的時候,中國人民就有國民質素就會提升.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

原帖由 WChan 於 11-3-14 20:54 發表
雖說係上世紀既事, 但有好多受害者仍然在生, 佢地既感受唔係我地生活係安穩世界既人能夠完全明白. 有時聽返D老人家講從前都好鄧佢地痛苦, 佢地真係睇住自己既親人被折磨死, 有D餓食, 病死.....總之要放下真係談何容 ...

當然我們不是那代人,他們的痛苦我們不能感受,如這群老人家說日本人抵死,大家當然理解,但今日再網絡上叫囂慶祝是那個年齡階層呢?真的單單是因為日本侵華嗎?對此我能認同.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 Painful 於 11-3-14 20:36 發表

學會放開及寬恕

將仇恨記一生開心嗎?

孔子叫人以德報怨, 做不到最少也應該以直報怨

我奶奶都經歷日戰, 他沒有特別憎恨日本人, 我們也沒有, 畢竟這都是上世紀的事, 日本政府迴避責任不肯公開道歉, 不代表就要遷怒所有日本人, 更何況都有前軍人公開道歉及認為日政府不對, 我看不到現今大部分日本國民會同意這種殘害中國人的行為

以德報怨,何以報德?以直報怨,以德報德。
孔子根本無叫人以德報怨。
如果有睇過紀錄片,你就會明白,世界上系唔會有無緣無故的恨。
輕飄飄講兩句“將仇恨放低”好容易,但對於經歷過這些沈重歷史的人,我會理解他們的心情,而不是一味叫人放低。
我地呢d無經歷過戰爭同殺戮的人,有咩立場去叫人地放低,忘記?
而且,這Post中,並沒有人遷怒於日本人,更加無人為地震感到幸災樂禍,大家只不過是見到好多人過分吹噓日本人的優點,講到日本人好似完美無暇咁,才忍不住反駁幾句。

大宅

好媽媽勳章

南亞海嘯, 有中國人會話 "慶祝" 嗎 ?

日本人要藉此反醒一下, 因什麼中國人會記你們的仇, 你們有認真反醒認錯嗎 ?

原帖由 oooasis 於 11-3-14 21:23 發表

以德報怨,何以報德?以直報怨,以德報德。
孔子根本無叫人以德報怨。
如果有睇過紀錄片,你就會明白,世界上系唔會有無緣無故的恨。
輕飄飄講兩句“將仇恨放低”好容易,但對於經歷過這些沈重歷史的人,我會理解他們的心情,而不 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 小玲太太 於 11-3-14 19:55 發表
樓主, 你知唔知點解你老公咁受歡迎?
係因為佢係鬼佬, 鬼佬o係日本係超受歡迎既,
我可以好肯定一個香港男人同一個鬼佬受既待遇係絕對唔同
日本人無錯好多野好值得我地欣賞,
不過我住左日本一段長時間, 我 ...

原帖由 oooasis 於 11-3-14 20:03 發表
總體來講,日本人的質素同專業精神的確好值得我地學習。
但我想講,所謂的質素,並不是同種族有關,而是同社會的大環境有關。
中國內地好多地方,窮到連基本生活都不能保障,又點可能做到日本人的禮儀修養?
一個日本人如果在內地 ...

同意兩位既觀點, 仲有楊莉瑋媽咪等不能盡錄...

我同意"日本人無錯好多野好值得我地欣賞", 但見近排傳媒同有人讚到日本人天上有地下無咁, 之後就踩中國人幾句, 我反而覺得有d 問題. 相信只有認識唔深既人至會咁講. 我d 日本人朋友曾經指出過日本人處事既缺點, 佢地反而同意外國人做野既果斷手法. 同埋始終都係要響當地住得一段時間, 至會見到各國人士既優劣點. 中國人都有值得人地去學習既地方, 但至於真係一文不值o卦....

近排d 人成日同汶川地震去比較, 正如oooasis 等媽媽所講, 社會環境等因素都唔同, 根本比較唔到. 倒不如用日本人同香港人響沙士時搶貨咁比較會貼近.

又有人話佢地既完美主義係好, 無事無幹就梗係好! 佢地完美到核電廠爆炸都要慢慢諗計去解決, 如果有事影響到大家, 果批又唔知會唔會話人地既完美主義係好呢?

講環保至能同意一半, 一邊佢地生活好注動環保, 但另一邊佢地小小野都要講包裝... 桶完個地球十刀至黎派粒糖... 我都唔知話佢地係環保, 定係環破好.

我都同意, 日本文化係有好多野值得我地欣賞, 去學習, 但唔駛講到佢地係完美囉..... 有好既文化, 不論係黎自何方, 都應該要去學, 但最後邊度會有真正完美既文化? 怕且到世界末日都冇咁既既文化出現, 因為凡事總有正反面.

呢一刻我都係聽緊我既十年至愛 XJAPAN, 仲有其他日本樂隊. 以前我想去讀日本研究添... 有機會我都想同我老公同埋小朋友去日本玩. 但咁多年我從唔覺得日本文化係完美到咁, 有人仲叫人唔好追究打仗d 野, 仇恨不應傳到下一代, 唔該一單還一單, 我只能同意一半 (仇恨不應傳到下一代), 我鍾意日本樂隊同埋潮流都唔會叫人好去追究, 作為新一代, 我唔明當年果d 人既苦, 至多係由阿媽果度聽到我阿婆點去避日本仔 (佢老左有老大痴呆時, 一聽到出面嘈就匿去梳化底, 話打仗!!!!), 所以我覺得佢地唔道歉都還可以有拉鋸既餘地, 但亂改歷史就十分不要得.

侯爵府

點解大家讚來讚去嘅都好似係30~40歲打後嘅日本人,我喺日本住過一年多嘅時間,發現其實新一代嘅日本人已經好有自己嘅思想,有D都已經唔係好理社會嘅規範,例如,我見過有唔知高中定初中生喺地鐵度換便服,無位坐又會坐喺地下度,有時重會見到人除咗隻鞋坐喺度,如果換轉係喺香港,唔知大家會點睇? 香港人成日話大陸人鍾意"MOU"地,其實我喺日本都見唔少。其他喺公眾場合大大聲聲講嘢,喺地鐵講電話等等........我反而覺得咁樣比較人性化.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

沒法,因為好多人只見到好一面 (當然亦有好多,日本= 好的人),所以咪神化了日本人的像神級般,好似唔學晒佢地,等於下等囉。

原帖由 imlcc 於 11-3-15 01:53 發表
點解大家讚來讚去嘅都好似係30~40歲打後嘅日本人,我喺日本住過一年多嘅時間,發現其實新一代嘅日本人已經好有自己嘅思想,有D都已經唔係好理社會嘅規範,例如,我見過有唔知高中定初中生喺地鐵度換便服,無位坐又會坐喺地 ...
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

禁止訪問

大宅

其實呢, 原本我個 post 寫到日本人的修養就完了, 後來又覺得寫文總要加句結案陳詞先為之完整, 咁又覺得結尾通常要帶點反思, 然後咁岩寫呢篇野之前睇左 "熱烈慶賀..." 既消息, 突然個心沉左一野, 先隔硬加左最尾果兩句, 估唔到會引來部份人不快既記憶, 真係唔好意思...

我唔係故意話 "所有中國人" 冇品, 更加唔係話 "曾經經歷日戰既受害者" 應該忘記過去原諒對方, 我純粹覺得一千萬個 like "熱烈慶賀..." 既中國人入面有好多只係人云亦云, 人 like 我又 like, 呢頭話反日, 果頭又買日本電子產品 / 聽日文歌 / 睇日本漫畫同 AV (年輕一代), 佢地傷害緊無姑既日本平民 by 幸災樂蝸係唔應該的, 我只係希望佢地傷痛/憎恨日本之餘亦可以效法下人地好既一面.

我亦冇意將日本神化棒到上天, 的確我喜歡日本人的教養和處事認真的態度,但並不認同他們的政治立場和公司管理制度和某些大男人主義,我亦不認同殺海豚既行為, 而且日本人壓力大得令很多人變態或自殺也不是一件好事,而且亦唔係所有日本人都咁乖, 日本都有壞人, 有唔守秩序既後生仔。

一樣還一樣, 今次我只是想分享老公對日本既個人想法而已。

禁止訪問

大宅

原帖由 siulili 於 11-3-14 19:50 發表
其實大家有無必要將中國同日本作呢D比較,根本兩國有不同的民情,日本咁發達,點解? 就係因為佢當年戰敗,美國派兵日本, 唔比日本有自已的國防,咁日本咪全力發展經濟,日本又行保護經濟,把最好的都留在國內,你想入藉日本, 真係好難,所 ...

絶對認同!如果中國有日本咁富裕,咁優厚環境養咁少人,可能都有咁家下日本人既表現。你將日本人放去農村餓佢十年八載,朝不保晚,又睇下佢係咪仲咁有風度。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 imlcc 於 11-3-15 01:53 發表
香港人成日話大陸人鍾意"MOU"地,其實我喺日本都見唔少。其他喺公眾場合大大聲聲講嘢,喺地鐵講電話等等........我反而覺得咁樣比較人性化.

我覺得mou 真係多國家既人鍾意,飛劍...都係,都唔係單單中國出名...其實我覺得有好多人神化咗日本人啫, 其實佢地都係人, 好似話香港人買奶粉咁, 日本人都係咁架,佢地依家都係排隊買哂d糧食..好多便利店都冇貨賣

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

當然我係極之唔贊同果一千萬人所講既"熱烈慶賀"既字眼, 縱使有什麼家仇國恨, 去到呢d大災難時候都應該守望相助, 幫到幾多就幾多.

同意國內有部份同胞真係人like佢又like, 有部份可能聽家裡老人家講經歷, 佢地痛恨日本人既情意結真係好似遺傳咁, 一代傳一代, 到依家國內好多人都叫日本人做"鬼子", 我有d客(3-40歲) 仍然堅持唔用日貨, 唔會買日本車.

原帖由 nz 於 11-3-14 21:11 發表

當然我們不是那代人,他們的痛苦我們不能感受,如這群老人家說日本人抵死,大家當然理解,但今日再網絡上叫囂慶祝是那個年齡階層呢?真的單單是因為日本侵華嗎?對此我能認同. ...

首頁

尾頁

跳至