懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

加油呀! 調理好身體bb 就返黎架啦.

大宅

回覆 ryanne 的帖子

最擔心就係period唔嚟, 但我4.May(Day1) 終於都 M come .. 是個好開始~
你都要加油呀~!

別墅

回覆 鄭孖寶媽媽 的帖子

你都加油呀! 我都係KEEP 住食中藥,等M來返...希望下個星期會來呀。

大宅

神沒有忘記祂的兒女, 我也是難懷孕的, 但神最後都賜予產業給我...
繼續仰望, 不要失信心~

別墅

我剛剛看完大家的經歷, 想分享一下我類似的情況。我在去年4月及11月也經歷過兩次小產。

第一次是大約八週,在六週時開始流啡, 然後看醫生照到有心跳。一直休息了兩個星期後,再去照發現沒有繼續長大, 做了刮宮手術。

第二次發現自己懷孕, 到醫生處驗血證實。然後再看了兩個專科醫生, 由於hcg指數太低, 他們不看好, 只有二至三週大, 後來自然排出, 不用做手術。

由於我高齡(快36), 身體不好, 工作壓力大, 我對自己能懷孕的信心不大。加上兩次小產, 我決定去看不育專科醫生。因為我不想去到40歲才發現問題, 到時會更難懷孕。

專科醫生替我做了一些驗血的test, 指數十分正常。他沒有叫我做人工懷孕,因為我的問題不在懷孕方面, 而在陀方面。這個醫生很好, 對我有很多的鼓勵, 他跟我說流產大部份都找不到原因,某程度上比不育更難醫,但要心理上堅強, 不斷嘗試, 雖然困難, 但慣性流產的人有70%最終可以成功有小朋友。就是他的說話, 鼓勵了我。我不再自怨, 也更積極去面對, 起初還會常常哭, 後來不會了, 因為我知道還有一條很長的路要行。除了西醫,我還看了一年中醫, 無間斷地食中藥。

我現在懷孕9週, 一直情況很穩定。一開始發現懷孕, 要打安胎針,食安胎藥及塞藥。甚至連工都辭了, 在家安胎。對我來說, 現在都比上兩次好。心情比較平靜及安穩, 對bb有很大的幫助。

我是基督徒, 我相信神賜生命, 賞賜的是耶和華, 收取的是耶和華, 耶和華的名是應當稱頌的。並且在難行的日子, 神會同行。

希望你心裡有著平安及信心等候神賜的產業,並且尋找醫生的幫助。

大宅

大家新年快樂~~好耐冇嚟啦!

自從上年6月搵到新工之後,就一直忙到不得了~~~
唔知大家有好消息未呢?

我同丈夫都希望可以生個龍b,不過都冇抱好大期望,順其自然啦!不過我自己就希望可以30歲之前生,始終對自己身體各方面都好啲……

不過,而家嘅工作,我相信好難會有bb,工作壓力真係太大了,我而家要做hr, admin and account........所以有考慮轉工,就係為咗生bb。

最近,終於"的"起心肝去睇中醫,而家主要都係想調理身體,因為我唔想再懷孕時又陀唔隱,或者又再第三次小產。

如果話唔擔心就假嘅,當然會有擔心啦!不過都會盡量放鬆心情;相反工作開始對我情緒有影響了,已經感覺到……特別聽到公司嘅福利開始減少,又冇人工加……

唉!開始覺得而家做女人打工都幾辛苦,最黃金嘅時間,又要結婚、又要生仔、又要進修、又要顧自己事業…真係唔知做得邊樣呢!

希望大家都加油,快啲可以做媽咪啦!

首頁

尾頁

跳至