嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主.我睇 完 真是 吾知 講 咩好, 只好 講, "加油 "

別墅

問題1:你要問醫生會影響咩內臟問題呀,邊有一部份, 最壞既情況係咩呀?
醫生話由於bb天生臍帶血管只有兩條,正常的有三條,(這個我們是清楚的,因為在醫院照超聲波時醫生已經給我們說了,醫生說問題不大,少了一條血管很多時會影響bb內臟,而懷孕時檢查過也沒問題)

問題2:大腦癱瘓咁係唔係只BB唔可以正常活動, 影響所有身體機能, 再者你問醫生你隨左觀察BB, 你仲可以做D咩呢??
醫生又有咩建議比你呢?最終既答案係唔係BB一世都要係醫院到過, 佢冇能力可以學習或者活動?????

樓主, 你要加油呀, 太太同BB都好需要你呀, 我作為一個媽媽我聽到你既事, 個心好痛但都好嬲, D醫生成日講得好唔清楚嫁, 唔好只係問一個呀, 可以既話搵D專業知識既人再打聽下~~

前一排我個女有事入左醫院, 我係兒科過左一晚, 隔離床個BB睇落去得2個月咁. 原來佢已經9個月喇, 仲比我個女大1個月,佢係7星仔 , 問題係佢唔識坐唔識玩, 反應都有問題, 連飲奶都只係3安都唔得, 正常月數可以做到既事佢完全唔得, 當時睇佢既係BB姑媽, 佢既父母都係內地人,佢姑媽同我講BB出世以黎出出入入醫院已經數唔到喇, 由最初2個月開始, 家人發覺佢有問題就同醫院講, 當時醫院例行CHECK, 話冇問題, 到左3個月既時, BB家人已經再反應BB好似唔多正常, 佢望野冇焦點又冇咩反應, 醫院回覆又話正常, 去到6個月.....問題就大喇!
唔好話其他事佢做唔到, 就連飲奶都有問題(因為BB一直都飲人奶, 6個月既時間終於轉左飲奶粉),果一刻先知BB一直都飲唔到3安奶, 咁死喇, 6個月BB正常係6安-8安嫁喇,咩營養都冇咁點成長呀, 佢既屋企人一直都好信香港醫院, 冇搵第2D醫生睇, 再者姑媽覺得好大問題就帶左BB去廣州睇醫生, 最後得出結論係BB個頭好細, 同正常差好遠, 仲要腦旬好大問題 , 根本就發育唔完整, 再加上後天吸收又有問題, 導致BB會唔可能再同正常人一樣, 佢會弱能,(仲有其他既問題我冇打出黎) 最大問題係竟然大6醫生講得到, 香港醫院話正常??????搞錯呀, 我地做父母都知, BB每個月既體重身高頭圍好緊要, BB係肚仔既時都已經好緊張嫁喇, 依家9個月喇得10KG有冇可能係正常呀, 你話政府醫院係唔係顛嫁....
最近香港醫院回 覆佢姑媽就係話, 同你係廣州報告一樣問題囉,下咁點解你地一直冇講話個BB有問題, 又話正常??? 呢個就係好令人髮指~~

好地地一個男仔, 就係因為佢地問D講D, 拖拖下就變左冇得醫....
我聽完真係好嬲, 我身為媽媽將心比己, 好難接受醫院既疏忽囉~

祝你既BB健康回到你地身邊, 你地都要好好保重身體~~
希望有好醫生幫到BB~~

winRicerice  政府醫院有時做野太求其啦...睇下你好唔好彩...  發表於 11-8-15 12:21
henry102  我想問你意思係咪話9個月得10lbs? 9個月10kg好重喎  發表於 11-8-14 10:06

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

樓主你要加油, 堅強呀, 祝BB早日康復!!

大宅

回覆:BB出世住院已經一年了

.........無言~ 我睇完13頁feedback, 覺得生命無常,亦都從來冇諗過bb咁細個要受呢d苦。我知道後好唔舒服、好驚。幻想如果我仔仔如果要受苦,我一定會崩潰樓主,你地一家三口要加油呀!

大宅

我個女係早左出世,而且出世時偏輕我都已經十分擔心,但係見到樓主的經歷,真係更加警醒左我要幸福唔係必然既,樓主你要加油呀,你面前仲有好大段路要走,唔好放棄呀,你BB同太太都好需要你嫁,祝BB早日康復,願主祝福你們!加油呀~

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:問題1:你要問醫生會影響咩內臟問題呀,邊有

原帖由 kam421 於 11-08-14 發表
問題1:你要問醫生會影響咩內臟問題呀,邊有一部份, 最壞既情況係咩呀?
醫生話由於bb天生臍帶血管只有兩條,正 ...
9個月,10kg 係正常喎,10kg=22lbs bor,你係唔係想講10磅?

複式洋房

BB出世住院已經一年了

我睇完都覺得好難過,但我講下我自己經驗啦,我本身有胎盤前置呢個問題,我陀b到三十四週時凌晨點幾鐘穿水入院,醫生檢查之後,話我有機會可以順產,問我試唔試,我當然希望順產啦,等咗好耐都冇動靜,到下晝五點胎水混濁,就開始催生,一直都係開得一度,再等到朝早七點先開刀生。我由穿水到生嗰下相距廿九個鐘,我啲胎水仲要唔係小小咁流嗰隻,我流到連姑娘都要幫手換床墊,胎水混濁咗十四個鐘,我仔出世幾日就肺炎,醫生話佢比混濁嘅胎水焗過。
所以建議樓主打去逢星期三電台節目問下,因為開住咪,佢哋一定唔可以亂答。

複式洋房

BB出世住院已經一年了

我睇完都覺得好難過,但我講下我自己經驗啦,我本身有胎盤前置呢個問題,我陀b到三十四週時凌晨點幾鐘穿水入院,醫生檢查之後,話我有機會可以順產,問我試唔試,我當然希望順產啦,等咗好耐都冇動靜,到下晝五點胎水混濁,就開始催生,一直都係開得一度,再等到朝早七點先開刀生。我由穿水到生嗰下相距廿九個鐘,我啲胎水仲要唔係小小咁流嗰隻,我流到連姑娘都要幫手換床墊,胎水混濁咗十四個鐘,我仔出世幾日就肺炎,醫生話佢比混濁嘅胎水焗過。
所以建議樓主打去逢星期三電台節目問下,因為開住咪,佢哋一定唔可以亂答。

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

複式洋房

回覆 回覆:yinki的帖子

响產房去手術室之後就麻醉開刀,開刀之後要留响手術室觀察產婦一段時間㗎,所以呢段時間應該冇出問題。

複式洋房

心都實埋﹗﹗樓主你要加油﹗

複式洋房

祝BB早日康復

複式洋房

祝BB早日康復

大宅

睇完真係心好痛 bb要冇事 希望奇蹟會出現!! 你問多幾位e生得唔得? 要佢地比個答案你!

加油呀!

首頁

尾頁

跳至