自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:每個星期帶細b去上playgroup,+都有位daddy

原帖由 bu-b 於 12-01-11 發表
每個星期帶細b去上playgroup, 都有位daddy用佢錯嘅發音同gramma同佢小朋友講英文, 真係聽到耳都側埋 + 鄧小 ...
係街都好多,真是何苦呢?

子爵府

而家d學校就算教小朋友英文科既師資都唔係間間好啦!
想自己小朋友學好英文係社會具競爭力都好正常!
單靠學校係唔夠架,咁個位爸爸都係盡自己責任教下生字!

如果自覺英文好好去批評人講英文差,呢個心態係有病!
如果自己英文都係唔掂,咁就好心啦!

香港地就係咁,係父母身教小朋友,英文唔好千祈唔好講!!

珍珠宮

其實小朋友係咪兩歲就要佢地學正確晒d grammar呢?? 我認為講錯grammar唔重要, 最重要你表達人地明, grammar係writing先真係最緊要!

昨晚講故事, 我又比個仔捉我 peter的發音! 佢話係 pe-ter 唔係 piter! 個衰仔呀, 我夠知絡!

樓主放鬆d啦! 執著人地有咩用?

大宅

師奶啊,除非係鬼,如果唔係人人都係由唔識開始嫁啦。唔怪得咁多人幾十年都住唐人街啦,講都驚。

男爵府

死啦, 我D廣東話都未必標準架喎...咁我應該唔可以同個小朋友傾計
講笑ja...雖然我都唔同意家長因為覺得講英文叻D威D而專登唔俾小朋友學中文.. 不過如果兩者都重視我又無所謂

以前仔細個時(3歲),返學有學英文, 我去接佢放學時佢要我講英文唔俾我講中文..哈哈...

子爵府

Elefant老婆 發表於 12-1-12 01:13
同你一樣!我個仔母語係英文,但佢亞媽我母語係廣東話,唯有全英溝通!加上我工人英文只識聽少少,同佢講英 ...

哈哈哈,你都好呀, 你英文OK, 我個仔係外婆湊既, 而外婆母語係廣東話, 不過個衰仔就係成日聽唔明, 叫佢乜都永遠聽唔到, 用英文叫佢至有反應, 否則你有你講佢有佢做, 激死外婆.. 佢到返N班都唔識講野, 但係A-Z, 顏色, 生果等等生字歲半前自己學識晒仲識講, 就係唔識講廣東話 (連水都唔識講), 而我D英文係好屎, 但係要佢聽話就一定要用英文, 唯有頂硬上. 因為我唔係俾佢去國際幼稚園所以終於去到K1先識聽同講咋, 唔係我都死得, 但係依家教中文有時要用英文解"色"返俾佢聽...對於我呢個唔係好識英文既阿媽黎講真係一個大挑戰.

公爵府

環保接龍勳章

其實個DADDY肯開口講都好丫,自己有機會有天份去學語言係好幸福,但都唔好覺得人地講得唔好就一句都唔好講,我C6 D英文又係差到爆,成日被我笑佢未讀過書,但佢都會同我阿女講,我亦都唔會阻止佢,佢見到鬼都會開口講佢既爛英文,但其實D鬼真係唔會同你介意,講講下就好架啦,對個個DADDY來講何嘗唔係一種學習呢?做人寬心D啦,自己都開心D

大宅

我有時聽到 d 英文唔好既英夾硬講英文, 都會覺得 un 耳同埋唔知點咁 ... 但轉念一想, 人地可能都係想練習啫, 有機會講多 d 先會進步麻, 就舒心了

大宅

我又覺得唔緊要既, 好似我見好多大6人既小朋友, 個亞媽講d講東話d音當然非常唔正, 佢地又係照同小朋友講, 不過啲小朋友既音全完冇問題喎, 相信小朋友大咗開始返學, 自然會學番老師同學正確既音, 小朋友學野好快!
我都覺得個daddy好勇敢, 自問英文水皮, 真係唔多敢講...怕比d英文叻既人笑...因為真係有人會笑
但又唔見有人笑講廣東話好差既外國人, 亦只會覺得佢地好叻肯去學呢...

複式洋房

william9_2003 發表於 12-1-11 23:29
不過我覺得香港既英文課程真係 ,除左發錯音外,d句子仲太過斯文,連西人都唔會用. 例如 打招呼 英文教科書 教埋 How are you? Fine,thank you! 之類既垃圾 . 呢d西人 根本就唔會用
o下..... 我以前讀書時先生都係咁教我打招呼 wo, 我囝囝本英文書都係咁教 有問題咩 ??? 但我同鬼佬都係咁講

珊珊來遲  FINE, 我成日用喎, 我D客都係咁答我. 唔通我哋全部OUT哂??  發表於 12-1-12 18:07

複式洋房

喵媽 發表於 12-1-12 13:25
我又覺得唔緊要既, 好似我見好多大6人既小朋友, 個亞媽講d講東話d音當然非常唔正, 佢地又係照同小朋友講, 不過啲小朋友既音全完冇問題喎, 相信小朋友大咗開始返學, 自然會學番老師同學正確既音, 小朋友學野好快!
因為廣東話有周圍環境,人,電視影響,小朋友實易改返,改唔到學校亦都可以轉介去言語治療.

話時話 ,之前睇新聞講 ,有 d 父母用英文溝通但唔知點解令 d 小朋友語言混亂,發展遲緩 而睇 言語治療

男爵府

wyeth冷知識勳章

我本人反而好欣賞佢爸爸,佢都係想個b好姐,唔覺得應該攞出來批評

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 bu-b 的帖子

我對呢D場面又無咩感覺,佢教佢小朋友,最緊要唔係教我小朋友0者.

男爵府

helennalau 發表於 12-1-12 17:37
因為廣東話有周圍環境,人,電視影響,小朋友實易改返,改唔到學校亦都可以轉介去言語治療.

話時話 ,之前睇新 ...

呢o的係個別事件, 有咩關係呀~~

男爵府

我真係想講, 係我細個時, 我媽都有教我abc...apple orange ....我媽都係咩英文都唔識...就係o個時, 我知道...我媽用心良苦,....
雖然我都係不孝, 無讀好書...不過呢樣係我心中..有三十年...

到今天, 我同我仔默書時, 我都會叫佢先教我讀一些我唔識讀既字, ..但我都係唔記點讀時, 我會形容比佢知道....
仲會有時同佢講, 你媽我因為唔識英文, 係公司比人笑, 比出面既人笑...

所以你更加需要學好英文, 將來幫爸爸媽媽出番一口氣

p.s. 係呢度既媽咪成日都話身教, 身教...咁樣叫人..英文c, 咪鬼學人同仔女講英文啦~~有無都諗過....如果自己煮野食但係都唔好食...係咪應該講句....咪鬼學人煮啦......

伯爵府

畀面勳章

yoyobb 發表於 12-1-12 10:31
而家d學校就算教小朋友英文科既師資都唔係間間好啦!
想自己小朋友學好英文係社會具競爭力都好正常!
單 ...

wah, 你又講得好有道理喎......

大宅

我自己本身係英國讀書生活幾年,覺得返港後英文根本應用得好少好少.
最反感就係呢類父母,夾硬逼個仔/囡學英文有意義嗎? 以佢既生活環境黎講, 有必要嗎? 唉

大宅

pandaforever 發表於 12-1-11 17:35
我有個親戚,佢個女今年兩數,但還沒說話。車車,貓貓,街街,全部無識講。

為什麼?

最憎呢d父母~
我去瑞士,當地人以聼唔明英文而自豪tim, 覺得英文係低等語言. 講到尾都係我地自己睇唔起自己導致

首頁

尾頁

跳至