親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:Legoland Malaysia

補充下,個情況其實同我地去深圳一樣,我地都會坐過境巴去黃崗。新加坡人都鐘意去johor買野。

別墅

可以更清楚說明一下過關的情況嗎,比如到woodland轉950之後,出了singapore關,是再要上番950到malaysia關嗎?過了關後要到那裡找巴士到legoland?感謝指教!

男爵府

Elim_mama 發表於 12-9-26 00:13
唔水驚喎,一定好多巴士去。就算唔坐呢啲直航巴,都可以坐MRT去Woodland站轉過境巴士,過左關入左johor可以 ...

thank you

子爵府

引用:可以更清楚說明一下過關的情況嗎,比如到wo

原帖由 Shown媽媽 於 12-09-26 發表
可以更清楚說明一下過關的情況嗎,比如到woodland轉950之後,出了singapore關,是再要上番950到malaysia關 ...
過左關到左johor,應該係坐馬拉巴士,我知關口有巴士直去legoland,巴士no.我就無深入研究,因為我打算出年暑假先去,legoland網頁應該有info.

別墅

謝謝回覆 ^^ 我意思是, 關與關中間是再上950對嗎? 還是一出了SINGAPORE關就要轉LEGOLAND巴士再入MALAYSIA關...
好擔心~10月中去, 現在還未知道點走, 又無咩姊妹報料

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Shown媽媽 發表於 12-9-26 17:13
謝謝回覆 ^^ 我意思是, 關與關中間是再上950對嗎? 還是一出了SINGAPORE關就要轉LEGOLAND巴士再入MALAYSIA關 ...

去 discuss 同埋台灣個 d 旅行網睇睇, 我估呢 2 星期都有人去完有寫 blog 或者遊記架 .... 可以去 see see

別墅

已經CHECK過晒, 暫時無咩人講, 唯有等......

男爵府

回覆:Shown媽媽 的帖子

我係坐cw5去關口,落車出咗新加坡境,然後再上是旦一架causeway link嘅車去馬來西亞入境,then跟住jb sentral嘅箭咀去到巴士站坐LG1到legoland

ww08423  thx  發表於 12-9-28 13:54

別墅

Forever_friends 發表於 12-9-27 22:40
我係坐cw5去關口,落車出咗新加坡境,然後再上是旦一架causeway link嘅車去馬來西亞入境,then跟住jb sentr ...
請問你在那裡坐cw5?入了malaysia境就不用再上cw bus 對嗎?就在關口找LG1是嗎?謝謝

男爵府

引用:Quote:Forever_friends+發表於+12-9-27+22:

原帖由 Shown媽媽 於 12-09-30 發表
請問你在那裡坐cw5?入了malaysia境就不用再上cw bus 對嗎?就在關口找LG1是嗎?謝謝
...
係地鐵站newton(NS21)出,巴士站係newton food centre隔離,巴士每25mins一班,記住要keep車飛for再上cw車時用
係,入咗馬來世亞境就要轉巴士,要留意班次
cw5 &LG1都係causeway link嘅車,黃色好易認

大宅

引用:Quote:原帖由+Shown媽媽+於+12-09-30+發表

原帖由 Forever_friends 於 12-10-01 發表
係地鐵站newton(NS21)出,巴士站係newton food centre隔離,巴士每25mins一班,記住要keep車飛for再上cw車 ...
請問同WTS有咩唔同?邊架方便d

男爵府

回覆:yan924 的帖子

WTS=join local tour ;呢個=自己坐當地巴士,咁梗係WTS方便d,由頭到尾坐同一架旅遊巴,慳返轉車時等車嘅時間。我都係買唔到WTS至試下坐,不過真係平好多(~1人SG$7來回)。去程冇計時,回程total用咗~1.5hr

別墅

資料好有用呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Shown媽媽+於+12-09-30+發表

原帖由 Forever_friends 於 12-10-01 發表
係地鐵站newton(NS21)出,巴士站係newton food centre隔離,巴士每25mins一班,記住要keep車飛for再上cw車 ...
Save 起先,thanks for sharing

別墅

Forever_friends 發表於 12-10-1 13:30
買車票:
1) 要站頭買票定直接上車比錢 (因為您話要keep票)
2) 如果係直接上車, 要用散銀買票? or ez-link do卡都得?

男爵府

引用:Quote:Forever_friends+發表於+12-10-1+13:

原帖由 Shown媽媽 於 12-10-03 發表
買車票:
1) 要站頭買票定直接上車比錢 (因為您話要keep票)
2) 如果係直接上車, 要用散銀買票? or ez-link ...
cw5車飛係站頭有人賣,我係俾cash;到咗馬來世亞LG1係上咗車入$,最好唱定散紙(附近有便利店)

別墅

Forever_friends 發表於 12-10-3 16:51
cw5車飛係站頭有人賣,我係俾cash;到咗馬來世亞LG1係上咗車入$,最好唱定散紙(附近有便利店)

...
謝謝您^^我諗我handle 到啩, 一個人帶兩件細就驚囉
連今期東周都話wts好難買飛,要去legoland就要注意喇

男爵府

引用:Quote:Forever_friends+發表於+12-10-3+16:

原帖由 Shown媽媽 於 12-10-03 發表
謝謝您^^我諗我handle 到啩, 一個人帶兩件細就驚囉
連今期東周都話wts好難買飛,要去legoland就要注意喇
...
唔駛客氣
希望幫到大家,買咗legoland飛又買唔到WTS飛真係會幾㥬惶,起碼有巴士一定去得到

大宅

由新加坡機場去 legoland, 我建議搭機場開往新山的 TS1

http://www.changiairport.com/get ... ohor-bahru-malaysia

此過境巴士會分別過新加坡&新山海關。 當一過新山關口, 唔好上 TS1 去總站。 只要跟指示過橋去的士站。 樓下已經好多藍色的士, 不過呢間公司的士勁貴。 建議再行前去 City Square, 在那邊搭普通紅色的士去 legoland。

如果怕唔識搵的士站, 可以選擇坐去 TS1 的總站 Kotaraya II terminal。 嗰度係長途巴士站, 在市中心, 街邊截紅色的士都好方便。

大宅

或者過咗新山關口之後喺 JB Sentral 搭 coach LG1 都去到 legoland。

如搭的士唔塞車30 分鐘左右可達。 巴士未搭過唔清楚。

首頁

尾頁

跳至