跳至

首頁
56789...11

尾頁

男爵府

emilydd 發表於 12-11-22 22:24
唔收, 真係好唔開心呀..... 不過好彩仲有高德根同佳寶上晝, +/-救世軍全日, 邊間好呢?!

...
救世軍喇~人地話好多人爭架..

大宅

fatwai 發表於 12-11-22 18:53
梁李秀娛同聖彼得堂都收我個女讀上午班, 唔知點揀好, 我老婆鍾意梁李秀娛, 我就鍾意聖彼得堂, 頭痕......有 ...

我都係唔知揀邊間好, 梁李最遲星期二要註冊

男爵府

lelemama 發表於 12-11-22 22:31
今年網上DL form交表, 大約4~5個先收一個

睇返收生no. 排得早交表真係唔會有優勢...
係..講左N年. 都係話唔會先到必收. 亦一定一定睇IN表現.. OK就先收..有哥姐讀的又必收. 好似K3學生的較微.. 但機會一定大! 之後再有位. 就好似安排之前3間內有申請要求調校的.. 好似青山村有申請來兆麟之類. 我唔肯定係咪就係C 表..... 但都會留D位俾依D學生.. 再有位就將D 唔合格和合格之間的小朋友攪珠

複式洋房

回覆:兆麟聖彼德堂結果~~~

唔係全部抽簽的,係interview當日,老師都有講,今年遴選後如合資格人選太多,先會再抽簽的!
我女收了上午班,好開心!

leungfunb    發表於 12-11-22 22:44

大宅

其實係唔係真係關父母職業事?
有年....我有個朋友~~~兩公婆都係做老師....
佢個仔報兆麟.....
收左.....佢話個老師in果陣已經話...你兩位都做老師....
多數都收.....
係唔係真係關事?

男爵府

小田心 發表於 12-11-22 19:38
無機會做同學啦
睇黎我個小朋友真係咁差, 好既學校都唔收
其實interview既野好難講, 講真考既內容我相信好多小朋友一定識, 問題只在於佢會唔會怯場, 所以我唔覺得考唔到就唔夠人好, 只係可以代表嚮果一刻佢情緒唔夠穩定或係怕生"保"....

複式洋房

回覆:emilydd 的帖子

救世軍唔係仲難入咩?有得揀我會揀哩間

大宅

回覆:Tiger_Baby_G 的帖子

我仲細12月29號!收咗下午班!真開心

大宅

melody228 發表於 12-11-22 20:02
始終多人爭,有connection的人唔少,叻叻的小朋友一定有,注定同此校無緣~

...
好讚同你咁講,阿仔面試當日都表現唔錯,可惜都係唔收,好彩梁李收左上午,阿仔當日唔知咩野事,係梁李表現超好,所以有好多野真係無得講既,唔知到時大家會唔會係同學仔呢

大宅

joannenow 發表於 12-11-22 18:35
點解排我後面果個...
唔肯跟老師入去....都收佢?
我個仔拖住個老師入去....見到佢有問有答...
可能識人呀?我有個朋友,佢識得個校長,應該係fd搭fd個隻,已經即收啦!(早兩年前), 另外, 我另一個朋友做幼稚園miss佢都係咁講,如果你個仔讀我呢間,唔駛見,我即收所以我又認為唔需要質疑自己小朋友既能力

男爵府

好媽媽勳章

回覆:兆麟聖彼德堂結果~~~

我女12月28號出世,收咗上午班
喜出望外。

大宅

回覆:babysoon 的帖子

Good我仔29號!下午班

別墅

畀面勳章

唔收我囡哦.....

男爵府

回覆:joannenow 的帖子

其實收唔收都已成定局,又何必太介懷佢係哋係抽簽定父母職業定其他嘢?本身咁多人報名,都預咗高質素嘅小朋友都會多。我家姐都係老師,佢話如果佢去報,間幼稚園嘅老師見倒父母都係老師,唔收嘅機會仲大,因為日後可能溝通,各樣嘢都麻煩過人。佢咁講又不無道理吖!有邊間學校鐘意d麻煩家長架?由其懶有學識同意見的。我仔當日表現我覺得真係唔錯架,我都好滿意。佢哋唔收係佢哋走寶咯,又或者真係冇緣囉,總有一間啱自己小朋友嘅。加油!

sovivi    發表於 12-11-23 09:24

別墅

回覆:shandie 的帖子

Agree... thx for comforting me~~ Our kids are always the BEST~~

大宅

回覆 小田心 的帖子

多謝呀, 不過我小朋友in 青彼 in 得唔好呀, 成日望住個門口, 好似好想走咁, 老師都忍唔住問佢係咪想走. 所以多數冇o家啦. 而家叠埋心水讀梁李.

大宅

順子 發表於 12-11-23 00:21
好讚同你咁講,阿仔面試當日都表現唔錯,可惜都係唔收,好彩梁李收左上午,阿仔當日唔知咩野事,係梁李表現超好, ...

hello, 我仔仔都收左梁李上午呀, 唔知第日會唔會同班呢.

別墅

大家好~~收左我囡囡下午班呀..

大宅

sovivi 發表於 12-11-23 09:24
hello, 我仔仔都收左梁李上午呀, 唔知第日會唔會同班呢.

男爵府

shandie 發表於 12-11-23 08:34
其實收唔收都已成定局,又何必太介懷佢係哋係抽簽定父母職業定其他嘢?本身咁多人報名,都預咗高質素嘅小朋 ...

agreed. 雖然收左我個仔, 但我之前心入面已經作最壞打算, 並時常提醒我自己, 唔可以太介懷, 呢個只係一個開始, 如果幼稚園呢個stage已經咁緊張, 升小學時會發癲都似, 同埋真係會影響個小朋友會覺得自己差過人的(但事實上唔係咁嘛).

我上次返屋企, 見到個媽媽帶住個仔仔(大概是k1-k2吧), 應該係湊放學吧, 見到佢讀既唔係大家所認為"好"既幼稚園, 但佢超級有禮貌, 仲會主動幫我擋住門, 比我個仔入(佢阿媽當時係冇任何instruction比佢, 完全係佢自動自覺的)....我好surprise, 一個咁細既小朋友既然咁主動幫忙弱小, 呢一點唔好講話小朋友, 好多大人都唔會做........所以有質素既小朋友, 絕對唔會只來自"好"既幼稚園, 當然家教都好重要吧

jennyhappy    發表於 12-11-23 13:23
vikkihui    發表於 12-11-23 12:40
sovivi    發表於 12-11-23 12:12
shandie    發表於 12-11-23 12:00

首頁
56789...11

尾頁

跳至