嬰兒醫護

跳至

首頁
56789...80

尾頁

侯爵府

回覆 shuhaha 的帖子

聽你咁講, 佢似乎習慣緊呢個模式, 試著自己氹自己喎!
但係, 如果6點O個轉, 搞極都唔得, 就要改為6:10點早餐, 之後開始日日跟新schedule--> 係

無得心急, 我都明白你想俾BB去家姐房瞓, 不過佢未得, 真係會吵醒家姐, 到時兩個一齊喊, 仲大件事.... 但係, 我覺得佢好快得, 佢好似試緊去習慣

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 LaineyLan 的帖子

勁呀! 呢個方法, 都係姑娘教得O架, 我個仔第一次打針, 我地由4:00PM抱到1:00AM, 一放床就喊, 一離手又喊.... 用呢個方法, 第二次定第三次打針呢? 小朋友只係罵左醫生兩句, 之後我要去廁所, 將佢交俾姑娘帶返入醫生房托管, 小朋友都無問題, 開開心心玩

OK呀, 不過要每日拖15分鐘, 不能一下子由3小時改為4小時, 等BB慢慢習慣, 最終以feeding @ 06:30, 10:30, 14:30, 18:30, 22:00, 可以呀~

至於玩, 而家佢幾大呢?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:pyjess 的帖子

多謝你嘅鼓勵呀!
今日我已經轉咗6:15,10:15,14:15,18:15,22:15,都冇咩問題,佢都係差唔多19:45嗌瞓,咁咪比佢瞓lor, 20:00瞓咗,好好瞓!
其實都真係成日變,上星期之前明明好地地,通常瞓到4:00,又試过兩日瞓過夜,宜家唔知攪咩。
已經跟你方法放條毛巾仔喺腋下,希望佢好快愛上佢,我早兩仲買咗swaddleme去幫佢,其實佢鍾意舉高双手瞓多d…

侯爵府

回覆 shuhaha 的帖子

佢無俾自己嚇醒, 舉高手瞓無問題~
你發唔發覺, 其實個個都係W字手, M字腳咁瞓, 好搞笑!

不過我個仔大個LU, 已經唔會W手M腳

大宅

回覆 pyjess 的帖子

BB 係 2m1w.
其實佢第一餐已經自己由 07:00 轉左 06:30, 可能知道爸爸06:30起身返工, 想嗲下爸爸. 其餘果幾餐由琴日開始慢慢 15分 咁拖緊佢. 但係咁樣拖會唔會令 BB 覺得係' 玩食訓' 呢?

侯爵府

2M1W, 開始有多D清醒時間, 亦適合4小時一CYCLE
呵呵呵, 可能佢聽到聲, 以為可以去街: "爸爸日日都返工, 應該幾好玩喎....等埋我呀, 爸爸!"
我個仔6個月大時, 明顯會等我返去接佢, 因為只有6點開始呢段清醒時間, 佢會唔玩... 所以, 我真係覺得BB會想親親大人, 而做一D野O架

BB覺唔覺得"食玩瞓", 無咩所謂, 最緊要我地大人知道"食玩瞓", 固定左時間, 小朋友就會有安全感, 知下一步做D咩

公爵府

好文, 多謝分享

pyjess  多謝收看...畢竟寫得非常長, 你好有耐性!  發表於 13-5-8 13:31
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

係.....我家公子真係好八卦.
佢暫時同我地同房 (佢瞓自己床仔), 我半夜泵奶佢多數會 e e er er, 我唔敢去睇佢係咪醒, 通常快手快腳泵完而心裡面就求神拜佛佢係發開口夢. 出街就更加唔使講, 一定唔瞓

其實我想問.....如果 bb 可以自己小睡一個 sleep cycle (30-45 mins), 醒左之後要重複 '睡前指定動作', 咁樣叫唔叫做成功自行入睡?

侯爵府

e e er er 就係自己試緊再瞓, 佢好努力學習中呢! 所以無咩異樣聲音, 就唔洗理佢, 等佢繼續努力

bb 可以自己小睡一個 sleep cycle (30-45 mins), 醒左之後要重複 '睡前指定動作 --> 可以自行入睡, 但不能進入下一個CYCLE

其實我好欣賞你, 從字裡行間, 你的風趣表明你心境比較平靜 (例如: 唔知隻衰囝係咪偷偷上黎 BK, 知道佢病我唔可以用 control crying)... 起初湊小朋友的確不易, 但有輕鬆愉快, 會搞笑的心, 會事半功倍! 當掌握到一套方法, 湊小朋友就會變得好輕鬆, 好溫馨, 的確是"天倫之樂"

大宅

嘻嘻, 多謝你就真. 因為係睇完你發嘅帖學番黎架!
頭一個月果時湊呢個小魔怪真係唔容易, 攬住個老公/仔喊左唔知幾多次. 後尾睇左你 d 帖, 再加埋自己多左經驗同埋諗通左, 個人依家輕鬆番 d.

我同 bb 都一齊努力緊架, 我學緊再輕鬆 d, 因為佢勁扭計果時 (eg 瞓唔好, 唔肯瞓) 我都有發脾氣. 但係一諗番起佢夠瞓心情靚果陣嘅得意樣, 我就更有決心幫(教?) 佢瞓好 d.

我可以做 d 咩令佢可以自己進入下一個 sleep cycle? 佢嘅 comfort item 係條毛巾仔, 我張條毛巾 sip 喺佢 under arm, 再 swaddle 佢, 等佢唔可以 fing 走條毛巾. 已經 check 左冷熱濕片唔係問題亦唔係肚餓, 一抱上手即刻收聲, 有時仲會加送古惑奸計得米笑容一個 mouth:.

侯爵府

加送古惑奸計得米笑容! 衰豬仔吖!

姨姨要媽媽用control crying 喇, 尤其已經清楚無咩令佢唔舒服之後!

大宅

母親節快樂啊!

其實我之前都有用 controlled crying, 只不過隻衰豬病左所以要停. 呢個囝好長氣架, 佢試過喊足兩個鐘. 等我再開始過啦, 希望今次成功!

侯爵府

母親節快樂!

祝你成功

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

回覆 cat_tam 的帖子

一講啜手指, 我都無辦法, 我個仔都係, 仲啜到而家, 就算瞓著, 醒一醒時, 都會啜+摸毛巾
我朋友話, 佢自己細個都啜, 大個無咩問題, 我唯有相信, 啜手對佢影響唔大喇
情況又無差左...如果好似我個仔咁, 佢一樣要毛巾O架, 而家都係, 一叫佢瞓, 佢會問: "毛巾呢?"

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

而家4歲幾喇

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好多時, 用奶咀, 就會半夜哭, 要大人幫執奶咀; 3歲以下, 一覺醒7次左右, 亦係大人要起身7次
有d bb可以只係開始入睡啜一陣, 攞走, 半夜唔喊執奶咀, 不過呢d bb比較少見

所以, 係"俾佢一覺天光" (食手) vs "隻手無爛" (但半夜時時喊, 唔可以一覺天光) 之間o既選擇

你問我, 我寧願佢食手, 而瞓得好, 因為瞓覺對身體, 對學習都有好處; 大人唔洗半夜醒, 對小朋友會好脾氣, 有耐性d

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+13-5-14+13:23+編輯

首頁
56789...80

尾頁

跳至