在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:karaho1206 的帖子

就係因為我覺得佢都好鐘意,先令我想生,佢有個堂細佬,我個囡好錫佢,成日攬住堂細佬,又讓玩具俾佢玩,去到公園都好鐘意同小朋友玩,有人同佢玩佢好開心,有時我煮飯唔得閒理佢,佢自己玩好悶咁,我都有問佢鐘唔鐘意有個細佬妹,佢都話鐘意

別墅

引用:我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實

原帖由 kiubaby 於 13-04-26 發表
我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實想生多個
但又要供樓,又要俾家用,個囡開始大又想佢學下琴,朗誦, ...
我覺得真係要計劃得好d 我阿哥冇諗得好清楚就生第二個 而家攪到好大壓力

男爵府

bulubulu 發表於 13-5-12 21:06
常時有啲人講番上一代幾窮,生好多咪又咁養,要知,以前受教育嘅機會同而家都唔同,現在,資訊發達,栽培一 ...

說得很對,我有兩個仔女,知道兩個有好多好處,同時亦需付很多資源和時間心血教導。但我弟和弟婦經濟麻麻,兩人人工加埋也未夠三萬,我叫他們生一個好喇,生得多栽培不好還累了孩子。

大宅

引用:常時有啲人講番上一代幾窮,生好多咪又咁養

原帖由 bulubulu 於 13-05-12 發表
常時有啲人講番上一代幾窮,生好多咪又咁養,要知,以前受教育嘅機會同而家都唔同,現在,資訊發達,栽培一 ...
Agree !以前生活模式同而家根本唔同,起碼以前無咁多直資學校同興趣班。我自己兩個,如果你想生除左經濟,仲有心力,湊多個唔止雙倍辛苦,因一個係嘅時候,小朋友定好多,兩個一齊會一齊玩有時會爭執,你要好有心機教。但如果兩個,小朋友有伴又係好開心。

大宅

回覆:kiubaby 的帖子

天生天飬

禁止訪問

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

首頁

尾頁

跳至